A nyolcvanas évek magyar underground koncertplakátjai online

2020/06/30  ·   Zenei hír   ·  koncert.hu, MTI

Elkészült a Pokoli aranykor online verziója. A nyolcvanas évek magyar underground koncertplakátjait bemutató, 2017-ben megjelent igényes album lapozható formában érhető el a Kieselbach Galéria oldalán.

 A nyolcvanas évek magyar underground koncertplakátjai online

A plakátok mellett a nyolcvanas évek underground színterének fontos szereplőit hiánypótló módon bemutató, Szőnyei Tamás és Bp. Szabó György kollekciójára épülő könyv három évvel ezelőtti megjelenését nagy sikerű kiállítás kísérte a fővárosi Kieselbach Galériában.

"Számos zenekarban játszottak képzőművészek, fotósok, de erős szálakkal kötődtek a nagyjából hasonló korú, mai kifejezéssel alternatívként leírható színházcsinálókhoz, filmesekhez, kortárs zenészekhez, mozgásművészekhez, irodalmárokhoz. Mindennek a lenyomata érzékelhető a plakátokon is" – fogalmazott Szőnyei Tamás korábban az MTI-nek.

A korszakot zenészként (Electric Petting, Bp. Service) és grafikusként egyaránt megélő Bp. Szabó György azt emelte ki, hogy a hetvenes évek végén Nyugatról érkező új hullám végig söpört a fiatal művészeken, létrejött egy párhuzamos kultúra, nem valami ellen, hanem azért, mert a meglévő struktúrák nem elégítették ki őket.

"Egy életérzés jelenik meg ezeken a plakátokon, amely a zenében, a képzőművészetben, az öltözködésben is jelen volt".

Bp. Szabó György maga készítette együttesei plakátjait, az 1978-tól gyűjtő Szőnyei Tamás rajongóként nyiszálta le a falakról a plakátokat. Mindkettejük gyűjteménye mintegy ezer darabra rúg. A plakátok kezdetleges technikákkal, xerox módszerrel, ceruza, ecset, filctoll, letraset felhasználásával, egyszerű kézi munkával készültek, éjszakánként illegálisan ragasztottak a város frekventált pontjain. A csaknem négyszáz oldalas, Rieder Gábor által szerkesztett kötetbe több mint hatszáz plakát került, az átfogó, reprezentatív munkát visszaemlékezések, tanulmányok, interjúk, valamint korabeli fotók teszik teljessé.

A nyolcvanas években működő legismertebb magyar underground-újhullámos zenekarok közé tartozott a Bizottság, az URH, a Kontroll Csoport, az Európa Kiadó, a Sziámi, a Neurotic, a Trabant, a Balaton, a VHK, a CPg, a Csokonai Vitéz Műhely, a Lacht el Bahhtar és a Sexepil. A könyvhöz egy tizenhat számos válogatás CD is járt 2017-ben, rajta számos különlegességgel: Neurotic-dal (Adj gázt) például először került hivatalosan kiadott lemezre.

 

A Pokoli aranykor - New wave koncertplakátok a '80-as évekből Bp. Szabó György és Szőnyei Tamás gyűjteményeiből című albumot 2018-ban Szép Magyar Könyv-díjjal és az MTA Opus Mirabile-díjával ismerték el.

A kötet ezen a címen érhető el.

underground, koncertplakát, Pokoli aranykor, 80-as évek

 

 

Szólj hozzá!


A Bujtor István Filmfesztivál is elköltözik

A Bujtor István Filmfesztivál is elköltözik

A héten ez már a második költözködős-fesztiválos hírünk, a másik a cikk végén. Másfél évtized után Balatonszemesről Keszthelyre teszi át...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Loreena McKennitt ismét elhozza Budapestre a kelta zene varázslatos világát

A többszörösen díjazott kanadai énekesnő és dalszerző – 2004-ben megkapta a Kanada Rendjét, és 2013-ban Franciaország Nemzeti Művészetek és Levéltárak Lovagja lett – 2024-ben 24 állomásos tavaszi európai turnéja keretén belül Budapestre is ellátogat, március 24-én érkezik az MVM Dome-ba.

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Az Oasis debütáló lemezét hozza el Liam Gallagher a Szigetre

Újabb fellépőket jelentett be a Sziget. A most közzétett majd' 50 előadó között szerepel Liam Gallagher, generációjának egyik legsokszínűbb és legsikeresebb előadója, az idénre új albumot is ígérő Halsey, a 8 Grammy-t birtokló Skrillex, a 21. század egyik legkiemelkedőbb pop’n’soul énekesnője, Janelle Monáe, az idei Brit...

Kalóztól kongáig: öt jó koncert a közelgő Budapest Ritmo fesztiválon

A Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek keretében megvalósuló Budapest Ritmo idén is igazi zene csemegékkel szolgál. A már bemutatott fellépőkön kívül – link a cikk végén – további ajánlatokat teszünk régi/új izgalmas előadók felfedezésére.
Új koncertek