A The Verve frontembere, Richard Ashcroft visszakapta dalát a Rolling Stones-tól

2019/05/26  ·   Zenei hír   ·  Simonyi Éva

A 90-es évek egyik legnagyobb slágere volt a Bitter Sweet Symphony, rengeteg helyen hallhattuk, filmekben, reklámokban is – és a rádiók is agyonjátszották. Szinte lehetetlen volt kikerülni, ez a dal hozta meg a sikert az együttesnek.

Fotó: amazon.com

A dalban egy részlet azonban nem saját szerzemény: a Rolling Stones egy dalában, a “The Last Time”-ban már ugyanis felhasználták a vonós zenekarral felvett részletet.

A The Last Time című számot anno az ABKCO kiadó jelentette meg, és a Verve addig nem is adhatta ki a BSS-t, amíg az ABKCOO-val nem jutott dűlőre. A Rolling Stones menedzsere és a kiadó résztulajdonosa, Allen Klein azonban – annak ellenére, hogy a Verve megkapta az engedélyeket – évtizedekig tartó súlyos pereskedésbe kezdett, melynek eredményeképpen a Bitter Sweet Symphony dalszerzői között fel kellett tüntetni Mick Jagger és Keith Richards nevét is Ashcroft mellett. A The Verve végül peren kívül egyezett meg a felperessel, és átadta a jogokat, mert olcsóbbnak tűnt, mint a pereskedés, így egészen mostanáig a dal bevételének nagy része a Rolling Stones-nak folyt be. 

Amikor Ashcroft megkapta az Ivor Novello-díjat kimagasló szerepéért a brit zenei életben, bejelentette, hogy menedzsere közvetlenül kérte meg a Rolling Stonest, hogy adják át neki a jogokat és az elismerést, amivel végül semmi gondja nem volt az együttesnek.

A díjátadón Ashcroft azt mondta, ez a sorsfordító esemény nem történt volna meg Mick és Keith nagylelkűsége nélkül, akik beleegyeztek, hogy a dalszerzők közül kivegyék az ő nevüket, és ezáltal a dal teljesen Ashcroft-é legyen. 

A “Bitter Sweet Symphony” 1997-ben jelent meg, és az album, amire végül felkerült – aranylemez lett az USA-ban és dupla platinalemez Angliában – az Urban Hymns. A The Verve sajnos két évvel a dal megjelenése után feloszlott. 2007-ben ismét összeálltak, 2008-ban kiadtak egy albumot (Forth), de azóta ismét nem zenélnek együtt.

Forrás: Altpress

The Verve, Rolling Stones, Bitter Sweet Symphony, jogdíj, vita, Richard Ashcroft

 

 

Szólj hozzá!


Hölgyeim és uraim, ő SLASH!

Hölgyeim és uraim, ő SLASH!

A Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators a "The River Is Rising – Rest of the World Tour ’24" keretében – 21 ország 32 városában lépnek fel...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Először koncertezik Magyarországon a Take That

Európai turnéjuk alkalmával a This Life című, novemberben megjelenő vadiúj albumukat a magyar közönségnek is bemutatják. A jelenleg trió felállásban tevékenykedő együttes – Anglia egyik legnépszerűbb fiúcsapata – több mint harmincéves pályafutása során először jön hozzánk, 2024. július 3-án friss lendülettel veszik be...

Azahriah nem zárja skatulyába magát. Vagy de?

Skatulya I. címmel megjelent Azahriah új albuma, amelyet az egyik legnépszerűbb hazai dalszerző-előadó májusi tripla Puskás Aréna-koncertjéhez időzítve tett közzé.

A nő, aki kilenc nyelven énekel – jön, jön, jön Lara Fabian

Nem is olyan rég járt nálunk: 2022 októberében adott koncertet az Arénában. 2024. április 30-án egy másik helyszínen, az MVM Dome-ban fog fellépni.
Új koncertek