Menopauza 1170x180

A The Verve frontembere, Richard Ashcroft visszakapta dalát a Rolling Stones-tól

2019/05/26  ·   Zenei hír   ·  Simonyi Éva

A 90-es évek egyik legnagyobb slágere volt a Bitter Sweet Symphony, rengeteg helyen hallhattuk, filmekben, reklámokban is – és a rádiók is agyonjátszották. Szinte lehetetlen volt kikerülni, ez a dal hozta meg a sikert az együttesnek.

Fotó: amazon.com

A dalban egy részlet azonban nem saját szerzemény: a Rolling Stones egy dalában, a “The Last Time”-ban már ugyanis felhasználták a vonós zenekarral felvett részletet.

A The Last Time című számot anno az ABKCO kiadó jelentette meg, és a Verve addig nem is adhatta ki a BSS-t, amíg az ABKCOO-val nem jutott dűlőre. A Rolling Stones menedzsere és a kiadó résztulajdonosa, Allen Klein azonban – annak ellenére, hogy a Verve megkapta az engedélyeket – évtizedekig tartó súlyos pereskedésbe kezdett, melynek eredményeképpen a Bitter Sweet Symphony dalszerzői között fel kellett tüntetni Mick Jagger és Keith Richards nevét is Ashcroft mellett. A The Verve végül peren kívül egyezett meg a felperessel, és átadta a jogokat, mert olcsóbbnak tűnt, mint a pereskedés, így egészen mostanáig a dal bevételének nagy része a Rolling Stones-nak folyt be. 

Amikor Ashcroft megkapta az Ivor Novello-díjat kimagasló szerepéért a brit zenei életben, bejelentette, hogy menedzsere közvetlenül kérte meg a Rolling Stonest, hogy adják át neki a jogokat és az elismerést, amivel végül semmi gondja nem volt az együttesnek.

A díjátadón Ashcroft azt mondta, ez a sorsfordító esemény nem történt volna meg Mick és Keith nagylelkűsége nélkül, akik beleegyeztek, hogy a dalszerzők közül kivegyék az ő nevüket, és ezáltal a dal teljesen Ashcroft-é legyen. 

A “Bitter Sweet Symphony” 1997-ben jelent meg, és az album, amire végül felkerült – aranylemez lett az USA-ban és dupla platinalemez Angliában – az Urban Hymns. A The Verve sajnos két évvel a dal megjelenése után feloszlott. 2007-ben ismét összeálltak, 2008-ban kiadtak egy albumot (Forth), de azóta ismét nem zenélnek együtt.

Forrás: Altpress

The Verve, Rolling Stones, Bitter Sweet Symphony, jogdíj, vita, Richard Ashcroft

 

 

Szólj hozzá!


40 színpadi program, 140 fellépő és közel 1000 lótuszvirág Szegeden

40 színpadi program, 140 fellépő és közel 1000...

Közép-Európa legnagyobb virágzó indiailótusz-állománya (Nelumbo nucifera) mellett a Távol-Kelet íz-, illat- és dallamvilágát bemutató...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Először koncertezik Magyarországon a Take That

Európai turnéjuk alkalmával a This Life című, novemberben megjelenő vadiúj albumukat a magyar közönségnek is bemutatják. A jelenleg trió felállásban tevékenykedő együttes – Anglia egyik legnépszerűbb fiúcsapata – több mint harmincéves pályafutása során először jön hozzánk, 2024. július 3-án friss lendülettel veszik be...

The Most Wuthering Heights Day Ever: Budapesten is eltáncolják Kate Bush videóklipjét

Piros ruha, fekete öv, varázslat, jókedv! A The Most Wuthering Heights Day Ever egy olyan esemény, amelyet a világ különböző pontjain tartanak, s melyen a résztvevők újratáncolják Kate Bush 1978-as „Wuthering Heights” című dalának videóklipjét. Július végén szoktak lenni ezek a különleges táncesemények, mert az énekesnő...

A közönség feje felett csúszhatsz a Balatonba: STRAND fesztivál 2024

25 helyszínen közel 200 program: augusztus 22-én nyitja meg kapuit Zamárdiban a 12. STRAND Fesztivál, ahol felépül a Balaton legmagasabb tornya – innen aztán a közönség feje felett lehet majd belecsúszni a tóba.
Új koncertek