Az életben lesz még több móka: közeleg a Kispál on Orfű

2022/08/06  ·   Zenei hír   ·  koncert.hu

Lovasiék anno egy Partizán-adásban jelentették be, hogy Orfűn lesz minifesztivál és koncert, valamint új dal is készült – mindezt rózsaszínben.

Fotó: Máté Péter

A cikk írásának pillanatában már halljuk a dörgedelmes kommenteket: "elfogyott a pénz?", "minek volt a búcsúkoncert" satöbbi. Ezeket a kérdéseket a felvétel is – szinte pénztárcába kotorászóan – érinti. Mi ehhez csak annyit tennénk hozzá, hogy egy zenekari felállás olyan, mint egy párkapcsolat: vannak olyan szakaszok, amikor a két (több) félnek már nincs mondanivalója egymás számára, majd később, amikor törvényszerűen minden és mindenki változott, alakult, ismét egymás mellé kerülnek. Ennek akkor még nagyobb az esélye, ha a "különélés" alatt mindvégig jó kapcsolatban maradtak.

Lovasi András a videóban el is mondja, hogy amikor a szétválás mellett döntöttek, az egy olyan szakasz volt, amikor úgy érezték, hogy a zenekar nem megy semmifelé, a százéves számaikat meg nem akarták újra és újra elnyomni – bár erről a rajongóik véleményét is megkérdeznénk :) Egy formáció azonban nem kizárólag a  rajongók igényei alapján működik, legalább akkorát nyom a latban az, hogy a zenészek miként élik meg a saját alkotó tevékenységüket.

"Amikor 2010 után (...) nekem úgy nem volt már kedvem, besokalltam egy picit, elteltem..." – meséli a videóban Kispál András. A kérdésre, hogy mit csinált az elmúlt 12 évben, így felelt:

"Kisnyugdíjas voltam..."

Dió (Dióssy D. Ákos,) pedig arról beszélt, hogy negyven fölött új zenekar alapításába fogni szinte reménytelen, hiszen Magyarországon majd' egy évtized kell ahhoz, hogy egy zenekar eljusson a nagyszínpadokig, bár hozzátette, hogy mostanában van azért példa a rapidabb megoldásokra is. Sokkal több értelmét látta a hangmérnökségnek.

Ami meg Ferit illeti (Bajkai Ferenc), ő a Kiscsillag dobosa (is), és tulajdonképpen a felvételen rögzítették, hogy ő lesz a Kispál s a Borz dobosa :)

Lovasi aztán úgy látta a kertkoncertek alatt, hogy a Kispinek van kedve újra zenélni, és olyan dolgokat játszik, amelyek inspirálóak. Valljuk be, az inspiráció létfeltétele a működésnek. Aztán elkezdtek összerakni dalvázlatokat, amelyekből három nagyjából készen van, de a többi is reménykeltő: "simán tudunk írni egy albumnyi dalt" – mondta Lovasi, és ha van lemez, akkor már legyen koncert is. Nem terveznek nagyon sok koncertet, nem terveznek Arénát.

S hogy mit terveznek? A Kispál on Orfűt.

A zenekar 2016-ban Orfűn állt színpadra utoljára, ahová egy különleges minifesztivál keretein belül térnek vissza a nyár végén.

A minifesztivált 2022. augusztus 26-27-én tartják a Fishing on Orfű fesztivál otthonául is szolgáló Panorama Campingben, a Fishinges csapat szervezésében. A kétnapos rendezvény pénteki napján akusztikus koncerteket láthat a közönség, Kispál András és Lovasi András duója mellett fellép az Aranyakkord, a Csaknekedkislány, Beck Zoli, Bérczesi Róbert, a Platon Karataev két frontembere, Leskovics Gábor Lecsó és még sokan mások. A szombat a hangos koncertek napja lesz, a Kispál és a Borz visszatérő koncertje mellett színpadra áll többek között a Galaxisok, a Ricsárdgír, az Analog Balaton, a Tudósok, A kutya vacsorája, a Kinopuskin és az Üllői Úti Fuck.

A rendezvény barátságosságát szem előtt tartva a szervezők a látogatói létszámot 7000 főben limitálják, akik közül 300-an egy exkluzív csütörtöki főpróbán is részt vehetnek.

 

 

 

 

Fishing on Orfű, Kispál és a Borz, Partizán, reunion

 

 

Szólj hozzá!


Vigyázó fületek Barbira vessétek!

Vigyázó fületek Barbira vessétek!

Nádas Barbara (Barbi Nadas a YT-on) nem ismert név a magyar poppiacon. Annyira nem, hogy még lemeze sincsen, csak egy lemeznyi muzsikája. Ez az Analog...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Loreena McKennitt ismét elhozza Budapestre a kelta zene varázslatos világát

A többszörösen díjazott kanadai énekesnő és dalszerző – 2004-ben megkapta a Kanada Rendjét, és 2013-ban Franciaország Nemzeti Művészetek és Levéltárak Lovagja lett – 2024-ben 24 állomásos tavaszi európai turnéja keretén belül Budapestre is ellátogat, március 24-én érkezik az MVM Dome-ba.

Visszatér Budapestre Sir Rod Stewart

2018-ban ott voltunk az arénás koncertjén, aztán pár évvel később is erre járt: nem megerősített infók szerint énekelt egy puccos esküvőn mintegy 300 milláért – de most megint mindenkinek dalolni fog, nem csak az ifjú párnak: a legnagyobb slágerit hozza el 2024. június 22-én lép az MVM Dome-ba.

Magyarok az Amsterdam Dance Eventen

Kevesebb, mint egy hónap és újra találkozhatunk az év legjobban várt elektronikus zenei fesztiválján, a Buma kezdeményezésére létrejött Amsterdam Dance Eventen. A nemzetközi szupersztárok között hazai előadók is fellépnek majd.

A Random Trip ódát írt Veszprémhez

Ezt már is megtettük, csak nem evvel a dalban mondtuk el, hanem szóban (link a cikk végén). A nyár óta már a magyar rádiókban is hallható szerzeményen több veszprémi kötődésű zenész is dolgozott, és az EKF év apropóján született meg. A dalban felcsendül többek között Eckü, Likó Marcell, Beck Zoltán, Schoblocher Barbara és...
Új koncertek