Az Európa Kiadó frontembere álmodott digitális platformot az A38-nak

2021/07/27  ·   Zenei hír   ·  koncert.hu

Tizennyolc éves működése során az A38 Hajón közel 3500 koncertfelvétel készült, ezt az őrületes mennyiségű anyagot a lehető legjobb eszközökkel rögzítette a stáb. A rögzítés, archiválás és közzététel folyamata szorosan kötődik a Menyhárt Jenő által megálmodott platform megszületéséhez.

A38 ünnepi találkozó/fotó: Gündüz Attila

De ugorjunk egy kicsit vissza az időben... A tavalyi év a zenei szcénát korábban nem ismert kihívások elé állította, a nehéz helyzetben az A38 Hajó is kénytelen volt egy időre elköszönni a közönségtől és újratervezni minden üzleti tevékenységét. A munka a megszokottól eltérő módon, de töretlenül zajlott tovább. Több száz karanténkoncert lebonyolítása mellett, melyek folyamatos fellépési lehetőséget biztosítottak a magyar zenészeknek, 2020-ban megnyílt a fedélzeti Schweppes Terasz. 2021-ben az Orrbár és a Tetőterasz felújítása kezdődött el, mindkét helyszínt hamarosan teljes pompájában élvezheti minden látogató.

A külcsín mellett a belbecs is komoly átalakuláson ment keresztül. A klub öt tematikus YouTube-csatornája öt év alatt több mint kétszáz évnyi megtekintést hozott – a felhalmozott anyagot kár lenne elásni az internet újabb és újabb tartalmai alá. Az Európa Kiadó életmű szoftverét közösen fejlesztve és Jávorszky Béla Szilárd megkerülhetetlen, a magyar könnyűzene történelmét összefogó munkásságát szintetizálva, az A38 Hajó a saját, Magyarország egyik leggazdagabb könnyűzenei archív gyűjteményét összefoglaló tudásbázis kialakításán dolgozik. 

Az europakiado.a38.hu egy olyan palatform, amely egy zenekar, jelen esetben az Európa Kiadó negyvenéves munkásságát és annak dokumentumait egy rendszerezett formában tartalmazza és nagyon sokféle módon teszi kereshetővé. Az ismert keresőmotorokkal ellentétben a gyűjtemény nem a szöveges, hanem címke alapú keresésre épít. A pontos és fókuszált találatok érdekében minden adatot elláttak tagekkel, és ezekre a címkékre lehet rászűrni a platformon. Ellentétben a szabadszavas kereséssel, a site ezzel a tag alapú, levéltári rendszerezési módszertannal biztosítja az információk kredibilitását ( jó kis szó, mi? a szótár szerint hitelességet jelent :) ), jóval precízebben, mintha bármilyen egyéb keresőmotoron kutatnánk a zenekar elérhető anyagait.

Menyhárt Jenő és Szénássy Alex médiaszakértő 2014-ben kezdte a nagyívű munkát az életmű szoftveren, kezdetben a MOME és az Artpool Művészetkutató Központ támogatták a digitális projektet, majd a pandémia alatt az A38 Hajó és a Passeum karolta fel, lehetővé téve a megvalósulását. Érdekessége és egyedisége abban rejlik, hogy egyrészt saját adatbázissal rendelkezik, mindenféle külső adatforrás alkalmazását nélkülözi, másrészt egyszerre dolgozza fel a múltat és igazít el a zenekar aktualitásai között (például koncertek).

Az A38 Hajó megújult belső tereit, jövőbeli innovációs terveit, valamint az Európa Kiadóval közös, egyedi fejlesztésű új digitális platformot  július 14-én mutatták be egy zárt körű ünnepi találkozón, amelybe most bepillanthatunk:

 

 

 

A38, Európa Kiadó, Menyhárt Jenő, Jávorszky Béla Szilárd, digitalizáció

 

 

Szólj hozzá!


Nem ciki, hogy a Coldplay a BTS-sel készített közös videót

Nem ciki, hogy a Coldplay a BTS-sel készített közös...

Hamarosan megjelenik a Coldplay legújabb nagylemeze, a Music Of The Spheres. Az október 15-i kézzelfogható lemez, kazetta és cédé előtt már kijött...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Ábel végül előkerült? Fishing on Orfű – a tökéletes nyárzáró fesztivál

Normál körülmények között nyárindító lett volna, akkor a helyére telepítettek egy MiniFishinget, az "igazit" meg áttolták a biztonságosabb augusztusi időpontra. Ha júniusban lett volna a Fishing on Orfű, nem fagyunk meg, így viszont a vártnál sokkal ütősebben sikerült lezárni a 2021-es nyarat.

Kell valami, amibe kapaszkodhatunk – egy különleges koncerttel emlékezik az AWS Siklósi Örsre

Az AWS tagjai több mint 30 zenészbarát társaságában emlékkoncerttel búcsúznak Siklósi Örs énekes-dalszerzőtől a Budapest Parkban szeptember 5-én. A koncert profitját jótékony célokra ajánlják fel.

Énekléssel gyógyulók léptek fel a Fesztiválzenekar koncertje előtt

Covid-rehabilitáltakból és légúti betegségben szenvedőkből álló kórus énekelt a Müpában a Budapesti Fesztiválzenekar Liszt-programja előtt a hétvégén. A dr. Várdi Katalin és Philipp György által kidolgozott SingLung módszer gyógyító hatása nemcsak fiziológiai, hanem mentális és érzelmi is.

Végre egy nemzetközi fesztivál a belvárosban! - A BUSH ismét megtölti élettel Budapest klubjait

A BUSH a tavalyi rendhagyó év után október 21-22-én újra megtölti Budapest klubjait a legizgalmasabb kelet-európai előadókkal. Nappal zeneipari fejtágítás a Fészek Klubba visszatérő szakmai konferencián, ahol a nemzetközi és a hazai zeneipar legjobb szakembereitől lehet tanulni, este pedig a város legújabb klubjaiba és különleges...
Koncert.hu már a mobilodon is!
Koncert.hu Android alkalmazás Koncert.hu iPhone alkalmazás
Új koncertek