Menopauza 1170x180

Az Ivan & The Parazol basszusgitárosa két éve harcol a betegséggel

2019/03/09  ·   Zenei hír   ·  koncert.hu, MTI

Exotic Post Traumatic címmel kétarcú, érzelmileg hullámzó állapotot tükröző lemezt készített az Ivan & The Parazol. A népszerű csapat két éve nélkülözi betegséggel harcoló basszusgitárosát, miközben egyre biztatóbban építi nemzetközi karrierjét.

Vitáris Iván énekes és Simon Bálint dobos (Mohai Balázs/MTI)

"Fontos volt, hogy már a lemez címével kifejezzük azt a kettősséget, ami bennünk van. Egyszerre mosolygós és szomorkodós az album" – mondta Vitáris Iván, a zenekar frontembere az MTI-nek adott interjúban. A korong március 22-én jelenik meg a holland Butler Records gondozásában, a hazai bemutató május 3-án lesz az Akvárium Klubban.

A hatvanas-hetvenes évek rockzenei irányzatait a 21. századba átültető Ivan & The Parazol negyedik lemeze négy évvel követi a 2015-ben kiadott The All Right Nows című anyagot. Az ötfős felállás az alapító basszusgitáros, Tarnai János komoly betegsége miatt immár két éve négyfősre változott, a kialakult nehéz helyzetre az Exotic Post Traumatic nyitódala, a Nr. 1003 is reflektál.

"Az anyagot még Janival kezdtük írni, Deli Somával vettük fel, a koncerteken pedig Springer Márton játszik velünk mint basszusgitáros. Ez megnehezítette a dolgokat, de meg is erősített bennünket" – jegyezte meg a dobos Simon Bálint. Kitért arra, hogy bár egyre többet járnak külföldre, magyar zenekarként manapság is sokszor rájuk aggatják az egzotikus jelzőt Nyugat-Európában és Amerikában.

"Megalakulásunk, 2010 óta egy olyan keverék adja az együttes hangját, amelyben a beat, a pszichedélia, a blues és a hardrock is markánsan jelen van az inspiráció szintjén. Az elmúlt években világszerte népszerű lett a retrós rockzenei vonal, vannak zenekarok, amelyek a legendákat, például a Led Zeppelint egy az egyben hozzák, és úgy tűnik, ez mostanában még Grammy-díjat is ér. Holott ezek a produkciók szerintem nem szolgálják a rockzene, a gondolatiság, az üzenet előrehaladását" – hangsúlyozta Vitáris Iván.

Mint fogalmazott, a legutóbbi, The All Right Nows című lemez egy markánsan beates időszakot zárt le a Parazol történetében. "Azóta keményedett a zenénk, sokkal inkább mozdul a punk, a hardrock, a lebegősebb hangzás irányába". A zenekar 2017 nyarán és tavaly év elején a híres Los Angeles-i stúdióban, az EastWestben, meg egy kisebb másikban rögzítette a lemez anyagát, a producer az a Wil Anspach volt, aki mások mellett a Red Hot Chili Peppers és a Muse mellett is dolgozott hangmérnökként és Grammy-díjas.

"Jártunk Amerikában korábban, koncertjeink is voltak kint, ennek is köszönhető, hogy adódott ez a lehetőség, másrészt mi is ki szerettük volna próbálni a legprofibb körülményeket. Wil korábban dolgozott ebben a stúdióban, pontosan megértette, mit szeretnénk tőle" – mondta az énekes.

A friss anyagról a Serial Killer (a Crystal Fighters énekese, Ellie Fletcher közreműködésével) már 2017-ben megjelent kislemezen, három dalt és klipet (Nr. 1003, Changin', When I Was 17) az elmúlt hónapokban tettek közzé. A lemezen hallható zenészek között van az ismert dzsessz szaxofonos, Aaron Leibowitz, Candace Coles vokalista, a hazai színtérről Sárkány Bertalan, a Mary Popkids perkása.

A When I Was 17 számos szövegbeli utalást tartalmaz David Bowie-ra.

"Köszönet a szülőknek, hogy már 3-4 évesen hallhattam a Ziggy Stardust-lemezt. Bowie ékes példája annak, hogyan lehet folyamatosan újat és meghökkentőt alkotni kortól és stílustól függetlenül, egészen a halálig bezárólag".

Simon Bálint azt mondta, minden kis lépésnek örülnek, amely azt szolgálja, hogy előrehaladjanak a kinti ismertség felé. A független Butler Records elsősorban a cseh, a német és a Benelux piacon promotálja és terjeszti a Parazol-lemezt, az új dalokat német és holland rádiók már játsszák. Az Ivan & The Parazol áprilisban nyugat-európai klubturnéra megy, játszanak Párizsban, Londonban és a legendás amszterdami Paradisóban is, de nyáron Moszkvában is.

"Továbbra is készítünk magyar nyelvű dalokat, az új lemez számai közül az egyik valószínűleg megjelenik magyarul is. Az EastWestben rögzítettük a Ringasd el magad című dalt, tisztelegve az LGT hetvenes évekbeli amerikai útja előtt. Los Angelesben az Amoeba lemezboltban ma is árulnak Loksi-lemezeket" – mondta Vitáris Iván az MTI-nek.

Az együttesben még Balla Máté (gitár) és Beke István (billentyűs hangszerek) szerepel. A zenekar eddig három stúdiólemezt készített: a Mama, Don't You Recognize Ivan & The Parazol? 2012-ben, a Mode Bizarre 2014-ben, The All Right Nows 2015-ben jelent meg. Két daluk szerepelt a sikeres amerikai televíziós filmsorozatban, a Shameless - Szégyentelenekben, Together című számuk a 2014-es Sziget fesztivál himnusza volt.

 

Ivan & the Parazol, lemezbemutató, klip, Tarnai János, betegség, Exotic Post Traumatic

 

 

Szólj hozzá!


40 színpadi program, 140 fellépő és közel 1000 lótuszvirág Szegeden

40 színpadi program, 140 fellépő és közel 1000...

Közép-Európa legnagyobb virágzó indiailótusz-állománya (Nelumbo nucifera) mellett a Távol-Kelet íz-, illat- és dallamvilágát bemutató...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Először koncertezik Magyarországon a Take That

Európai turnéjuk alkalmával a This Life című, novemberben megjelenő vadiúj albumukat a magyar közönségnek is bemutatják. A jelenleg trió felállásban tevékenykedő együttes – Anglia egyik legnépszerűbb fiúcsapata – több mint harmincéves pályafutása során először jön hozzánk, 2024. július 3-án friss lendülettel veszik be...

The Most Wuthering Heights Day Ever: Budapesten is eltáncolják Kate Bush videóklipjét

Piros ruha, fekete öv, varázslat, jókedv! A The Most Wuthering Heights Day Ever egy olyan esemény, amelyet a világ különböző pontjain tartanak, s melyen a résztvevők újratáncolják Kate Bush 1978-as „Wuthering Heights” című dalának videóklipjét. Július végén szoktak lenni ezek a különleges táncesemények, mert az énekesnő...

A közönség feje felett csúszhatsz a Balatonba: STRAND fesztivál 2024

25 helyszínen közel 200 program: augusztus 22-én nyitja meg kapuit Zamárdiban a 12. STRAND Fesztivál, ahol felépül a Balaton legmagasabb tornya – innen aztán a közönség feje felett lehet majd belecsúszni a tóba.
Új koncertek