Azt tudtátok, hogy a karaoke feltalálója Nobel-békedíjat kapott?

2020/11/10  ·   Zenei hír   ·  koncert.hu

Bevalljuk, mi nem, egészen addig, amíg a MU Színház posztja szembe nem jött velünk. Azért várjuk ki a végét ezzel a Nobel-díjjal... :)

Fotó: Japánspecialista

Az Ig (fosztóképző) Nobel-díj csak részben hangzik jól: bár ismertté teszi a díjazottat az egész világon, az elismerésben a nemzetközi tudományos élet azon szereplői részesülhetnek, akiknek tevékenysége értelmetlen felfedezésekhez, használhatatlan találmányokhoz vagy egészen egyszerűen vicces javaslatokhoz vezetett. Az alapszabály szerint olyan kutatással lehet elnyerni, amelyet nem lehet vagy nem érdemes megismételni.
A karaokegép feltalálása mellett 2004-ben ig Nobel-díjat kapott többek között S. Stack és J. Gundlach a country-zene öngyilkosokra gyakorolt hatásának vizsgálatáért...

Daisuke Inoue-t, a karaoke feltalálóját 2004-ben tüntették ki Ig Nobel-békedíjjal a karaoke feltalálásáért, az indoklásban az szerepelt, hogy
megtanítja az embereket egymás elviselésére...

A vicces az, hogy a japán üzletember zsírosra tudta volna keresni magát a "géppel",  de találmányát nem szabadalmaztatta, így – noha egy komplett iparágat generált  – közvetlenül nem profitált belőle.

Azt a Japánspecialista blog írja – érdemes az egész bejegyzést végigolvasni! –, hogy

"A Kobéban élő Inoue és bandája nem tudott zenei aláfestést biztosítani egy éneklős kávézóban a vendégeknek. Ezeknek az úgynevezett “utagoe kissa” kávézóknak nagy sikere volt a 70-es évek közepéig, különlegességük, hogy a vendégek együtt énekelhették a népszerű slágereket. Az új eszköz pedig lehetővé tette, hogy az együttes részvétele nélkül is folytatódjon a szórakozás. A karaoke szó maga is erre utal, mely 2 japán szó, kara (空) vagyis üres, és az oke (オケ) zenekar szavakból tevődik össze. Azzal, hogy eltávolították a slágerekből a frontember hangját, a közönség együtt énekelhetett, közben jól mulatott. Olyannyira sikeres lett a szerkezet, hogy Inoue készített még néhány hangfelvevőre hasonlító gépet, melyeket üzleteknek és rendezvényekre adott bérbe, mellyel tulajdonképpen egy forgószélként végigsöprő zenei szenzációt indított útjára az országban."

Most már kifejezetten sajnáljuk, hogy a bevezetőben emlegetett Mu Színház VI. OPEN Színházi Fesztivál_Social Karaoke workshop elnevezésű rendezvénye elmarad november 19-én, ami olyan kérdéseket is feszegetett volna, hogy melyik Britney-dal mesél a modern randizás nehézségeiről, vagy melyik Elvis-sláger telitalálat, ha a lakhatási válságról van szó... A Social Karaoke egy háromórás felturbózott karaoke-buli lett volna, ami egy jövő májusi színházi bemutató előfutáraként kínáltak a rendezvények között. Reméljük, "csak" elhalasztják.

Addig is, énekeljetek! :)

 

 

Daisuke Inoue, karaoke, Japán, MU Színház, ig Nobel-díj

 

 

Szólj hozzá!


A fesztiválszövetség szerint akár kötelező fesztiválkellék is lehet a maszk idén

A fesztiválszövetség szerint akár kötelező...

A Magyar Fesztiválszövetség elnöke még április 3-án adott interjút az InfoRádiónak. Márta István arról (is) beszélt, hogy folyamatosan...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Profi teniszezőnek készült, a színpadon kötött ki – ki lehet ő?

Valakik már gyermekként tudják, mivel szeretnének foglalkozni és elszántan küzdenek a céljaikért, míg mások a környezetük hatására kapnak olyan lökést, amelynek köszönhetően eldöntik, hogy milyen területen építenek karriert. Bár a tehetség a legtöbbször utat tör, viszont a sikerekhez vezető út sokszor göröngyös....

Budapest Klezmer Band: nincsen új év újévi koncert nélkül

2020-ban ünnepli a Budapest Klezmer Band a 30. születésnapját. A koronavírus járvány miatt az ünnepi koncertek sorban elmaradtak, de a zenekar úgy érzi, nem kezdődhet az újév klezmer koncert nélkül.

És akkor a Petőfi hídon kigyulladt a turnébusz...

Bensőséges és egyben nagyon vidám hangulatú közös interjú Kispál Andrással és Lovasi Andrással a Lemezjátszó Classic sorozatban. A két zenész a Kispál és a Borz kezdeti éveit idézi fel, és mesél az első két lemezük készültéről.

Múlnak a gyermekévek: Kiszel Tünde lánya videóklipben szerepel

Hunyadi Donatella is szerepel abban a videóklipben, ami néhány napja debütált a YouTube-on.
Koncert.hu már a mobilodon is!
Koncert.hu Android alkalmazás Koncert.hu iPhone alkalmazás
Új koncertek