Azt tudtátok, hogy a karaoke feltalálója Nobel-békedíjat kapott?

2020/11/10  ·   Zenei hír   ·  koncert.hu

Bevalljuk, mi nem, egészen addig, amíg a MU Színház posztja szembe nem jött velünk. Azért várjuk ki a végét ezzel a Nobel-díjjal... :)

Fotó: Japánspecialista

Az Ig (fosztóképző) Nobel-díj csak részben hangzik jól: bár ismertté teszi a díjazottat az egész világon, az elismerésben a nemzetközi tudományos élet azon szereplői részesülhetnek, akiknek tevékenysége értelmetlen felfedezésekhez, használhatatlan találmányokhoz vagy egészen egyszerűen vicces javaslatokhoz vezetett. Az alapszabály szerint olyan kutatással lehet elnyerni, amelyet nem lehet vagy nem érdemes megismételni.
A karaokegép feltalálása mellett 2004-ben ig Nobel-díjat kapott többek között S. Stack és J. Gundlach a country-zene öngyilkosokra gyakorolt hatásának vizsgálatáért...

Daisuke Inoue-t, a karaoke feltalálóját 2004-ben tüntették ki Ig Nobel-békedíjjal a karaoke feltalálásáért, az indoklásban az szerepelt, hogy
megtanítja az embereket egymás elviselésére...

A vicces az, hogy a japán üzletember zsírosra tudta volna keresni magát a "géppel",  de találmányát nem szabadalmaztatta, így – noha egy komplett iparágat generált  – közvetlenül nem profitált belőle.

Azt a Japánspecialista blog írja – érdemes az egész bejegyzést végigolvasni! –, hogy

"A Kobéban élő Inoue és bandája nem tudott zenei aláfestést biztosítani egy éneklős kávézóban a vendégeknek. Ezeknek az úgynevezett “utagoe kissa” kávézóknak nagy sikere volt a 70-es évek közepéig, különlegességük, hogy a vendégek együtt énekelhették a népszerű slágereket. Az új eszköz pedig lehetővé tette, hogy az együttes részvétele nélkül is folytatódjon a szórakozás. A karaoke szó maga is erre utal, mely 2 japán szó, kara (空) vagyis üres, és az oke (オケ) zenekar szavakból tevődik össze. Azzal, hogy eltávolították a slágerekből a frontember hangját, a közönség együtt énekelhetett, közben jól mulatott. Olyannyira sikeres lett a szerkezet, hogy Inoue készített még néhány hangfelvevőre hasonlító gépet, melyeket üzleteknek és rendezvényekre adott bérbe, mellyel tulajdonképpen egy forgószélként végigsöprő zenei szenzációt indított útjára az országban."

Most már kifejezetten sajnáljuk, hogy a bevezetőben emlegetett Mu Színház VI. OPEN Színházi Fesztivál_Social Karaoke workshop elnevezésű rendezvénye elmarad november 19-én, ami olyan kérdéseket is feszegetett volna, hogy melyik Britney-dal mesél a modern randizás nehézségeiről, vagy melyik Elvis-sláger telitalálat, ha a lakhatási válságról van szó... A Social Karaoke egy háromórás felturbózott karaoke-buli lett volna, ami egy jövő májusi színházi bemutató előfutáraként kínáltak a rendezvények között. Reméljük, "csak" elhalasztják.

Addig is, énekeljetek! :)

 

 

Daisuke Inoue, karaoke, Japán, MU Színház, ig Nobel-díj

 

 

Szólj hozzá!


Elviszik magukkal a Kollár-Klemecz Lászlót is? A Carson Coma Európa-turnéra indul

Elviszik magukkal a Kollár-Klemecz Lászlót is? A...

Az őszi, 10 állomásos Európa-turné lesz a zenekar eddigi leghosszabb külföldi koncertkörútja, két hét alatt összesen nyolc országban és tíz...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Először koncertezik Magyarországon a Take That

Európai turnéjuk alkalmával a This Life című, novemberben megjelenő vadiúj albumukat a magyar közönségnek is bemutatják. A jelenleg trió felállásban tevékenykedő együttes – Anglia egyik legnépszerűbb fiúcsapata – több mint harmincéves pályafutása során először jön hozzánk, 2024. július 3-án friss lendülettel veszik be...

Nem az a tipikus sztár, de milliók rajonganak érte – és most Magyarországra jön

Donny Benét, az ausztrál synth-funk zenész kopaszodó fejével, hódító bajuszával és fehér zakójával 2011 óta tartja lázban a világot Prágától Portlandig. Most a budapesti közönség is megismerheti Mr. Experience-t magát és új lemezét, az Infinite Desires-t július 11-én, az Akvárium Klubban.

Szeretnéd meghallgatni a fülemülék koncertjét?

Az idén is megrendezik a Fülemülék éjszakája országos rendezvénysorozatot; április második felétől május végéig országszerte számos helyszínen várják a madarászok az érdeklődőket, hogy egy késő délutáni, kora esti séta keretében hallgassák a fülemülék koncertjét.
Új koncertek