Bazi nagy szülinapi koncert lesz Londonban

2020/12/07  ·   Zenei hír   ·  koncert.hu, MTI

Jövőre ünneplik a londoni Royal Albert Hall 150. évfordulóját. A március 29-i születésnapi koncerten számos híresség, köztük Eric Clapton, Patti Smith és Matthew Bourne is fellép.

Bazinagy szülinapi buli lesz Londonban

A 150. évfordulót a Királyi Pénzverdében készült 5 fontos emlékérme is megörökíti, továbbá a királynő előszavával készült könyv, amely a Hall történetét mutatja be. Az előszóban II. Erzsébet felidézte "rendkívüli látásmódú" ükapja emlékét, a művészetek és kultúra iránti szenvedélyét, amelyben Viktória királynővel osztozott. A királynő arról is írt, hogy 1953 óta a Royal Albert Hall védnöke, családja és maga is számos eseményen jelen volt, amelyet falai között rendeztek meg. "Amint elkezdi a következő 150 évét, remélem, hogy a Royal Albert Hall továbbra is virágozni fog..."  – fogalmazott II. Erzsébet.

A BBC News értesülése szerint a gálára Nile Rodgers gitáros-dlaszerző-producer (David Bowie, Duran Duran, Mick Jagger, Avicii, Madonna, Adam Lambert és a fél világ, ha nem az egész) komponál pophimnuszt, és David Arnold, több James Bond-film és a Sherlock-tévésorozat zeneszerzőjének új művét is bemutatják.

A pandémia elleni védekezés szigorú szabályai miatt a Kensington negyedben álló intézményt idén 18 millió fontos (7 milliárd forintos) veszteség érte, továbbá 6,5 millió fontot (2,5 milliárd forintot) kellett visszafizetnie, hogy megtérítse a megvásárolt jegyek árát. Az intézmény nehéz helyzete ellenére Craig Hassall, a Royal Albert Hall vezérigazgatója leszögezte, hogy a 150. évfordulós megemlékezésre teljes erőbedobással készülnek.

A Royal Albert Hallt 1871-ben Viktória királynő nyitotta meg. Az épületet a királynő néhai férjéről, Albert hercegről nevezték el. Számtalan rendezvénynek és előadásnak adott és ad otthont, köztük a BBC Proms koncertjeinek, az 1968-as Eurovíziós Dalfesztiválnak, filmpremiereknek és teniszversenyeknek is. A brit politikai és társadalmi életben is szerepet kapott, falai között felszólalt Winston Churchill, a dalai láma, Nelson Mandela és a királyi család.

Idén az intézmény zömmel zárva maradt, ami először fordult elő történetében azóta, hogy a 2. világháborúban bombázták. Nyáron azonban meg tudták rendezni a Proms (Henry Wood Promenade Concerts) koncerteket, és popsztárok is – köztük Niall Horan és Dua Lipa is – streamelt élő előadással jelentkeztek a színpadáról.

A március 29-i évfordulós koncerten David Arnold A Circle of Sound című "multimédiás látványosságát" adják elő teljes zenekari kísérettel, a Brit Nemzeti Ifjúsági Kórus és számos sztárfellépő részvételével. Az előadók között lesz Patti Smith, John Legend, Brian Wilson, Alfie Boe, Eric Clapton és Tinie Tempah.

A 2021-ben egész évben zajló évfordulós rendezvénysorozat keretében egyebek mellett Journeys címmel egyhetes fesztivállal emlékeznek meg az elmúlt 150 év bevándorlóinak életéről és életművéről. A Királyi Filharmonikus Zenekar pedig egy sor koncerttel ünnepli saját 75. születésnapját.

***

Mozaikok a RAH életéből

A South Kensingtonban található Royal Albert Hall London egyik legkiemelkedőbb szórakoztató helyszíne és építészeti nevezetessége, mióta Viktória királynő 1871-ben megnyitotta. A The Milestone Hotel közelében található 5200 férőhelyes előadóterem a populáris és klasszikus zenészek otthona, amelyben évente több mint 350 előadást tartanak.

A csarnok hatalmas orgonája a második legnagyobb az Egyesült Királyságban. A nagyszínpad hátterében uralkodó impozáns orgonát Henry Willis építette – sietett vele: mintegy 14 hónap alatt. Bár "a Jupiter hangjaként" aposztrofálják, a grandiózus hangszer rohantempóban véghez vitt építése azt is jelentette, hogy hangminősége fokozatosan romlott. 2002-ben 1,5 millió font értékű helyreállítási projekt indult, és 2004-re a készülék 9999 sípra és 150 tonnára nőtt, ezzel az Egyesült Királyságban a legnagyobb volt  – egészen addig, míg a liverpooli székesegyház 10 268 sípja 2007-ben lekőrözte.

Egyszer az is megtörtént, hogy bűnözők léphettek fel a Royal Albert Hallban: London hírhedt gengszter-ikerpárja, a Kray testvérek részvételével 1951-ben bokszmeccset rendeztek a színpadon. A Tower lakói közül egyedül ők mondhatták el magukról, hogy felléptek a RAH-ban :)

Azt is el kell mondani, hogy a Royal Albert Hallban egyszer betiltották a pop-rockot... Miután a hatvanas években a világ legnagyobb zenekarai és művészei léphettek a deszkáira – köztük a The Beatles, Janis Joplin és Jimi Hendrix –, a Royal Albert Hall a következő évtizedben meglehetősen mostohán bánt a könnyű műfajjal, és 1972 márciusában minden efféle rendezvényt betiltott. Mondjuk, jó okuk volt rá: 1971-ben a szinte törrténelminek számító helyszínen megtartott 23 popkoncert közül csak az egyik telt el rendbontás, rongálás, garázdaság vagy sérülés nélkül... A fenntartó a közveszélyre, a személyzet biztonságára és az épületkárokra hivatkozott határozatában, amelyet szerencsére hamarosan visszavontak.

Boldog 150. szülinapot! :) Egyébként Gorbacsov is itt ünnepelte a 80. szülinapját 2011-ben. Az est házigazdái Kevin Spacey és Sharon Stone voltak, és megjelent/fellépett mindenki, aki számít...

 

 Forrás és fotó innen

 

 

Eric Clapton és Van Morrison közös dallal demonstrálnak az élő zene mellett

 

 

 

 

Royal Albert Hall, születésnap, Eric Clapton, Patti Smith, John Legend, II. Erzsébet

 

 

Szólj hozzá!


Nem az a tipikus sztár, de milliók rajonganak érte –  és most Magyarországra jön

Nem az a tipikus sztár, de milliók rajonganak érte...

Donny Benét, az ausztrál synth-funk zenész kopaszodó fejével, hódító bajuszával és fehér zakójával 2011 óta tartja lázban a világot...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Először koncertezik Magyarországon a Take That

Európai turnéjuk alkalmával a This Life című, novemberben megjelenő vadiúj albumukat a magyar közönségnek is bemutatják. A jelenleg trió felállásban tevékenykedő együttes – Anglia egyik legnépszerűbb fiúcsapata – több mint harmincéves pályafutása során először jön hozzánk, 2024. július 3-án friss lendülettel veszik be...

EGYÜTT A ROCK&ROLL-ért – 3 napos fesztivál koncertekkel Budapest szívében

A Rocky Monday Közhasznú Egyesület 2024. április 26-28. között, a VI. ker. Dessewffy utca 39 előtti szakaszon immáron negyedik alkalommal szervezi meg az "EGYÜTT A ROCK & ROLL-ért" elnevezésű zenés fesztiválját.

Amikor mindenki szerző a zenekarban – idén is izgalmas témákkal jön a Dalszerző Expo

Idén hetedik alkalommal szervezi meg az Artisjus a DEX Songwriting Expót. A rendezvényt 2018-ban indította el a szerzői egyesület azzal a céllal, hogy hiánypótló kezdeményezésként támogassa az információmegosztást és kapcsolatépítést a dalszerzői közösségen belül, valamint lehetőséget teremtsen a szakmai fejlődésre.
Új koncertek