Boldog szülinapot, Erzsébet királynő... Újra kiadja God Save the Queen című számát a Sex Pistols

2022/05/05  ·   Zenei hír   ·  koncert.hu, MTI

A hírhedt dalt 1977-ben, a királynő ezüstjubileumára jelentette meg a a Sex Pistols. II. Erzsébet idei platinajubileumára pedig újra kiadja God Save the Queen című számát a brit punkbanda.

Fotó: Sex Pistols Photo Archive ( Ray Stevenson, 1976.)

Hogy mennyire örül majd a hírnek a királynő, nem tudjuk... A szám az Egyesült Királyságot ekézi, pl. "fasiszta rezsimhez" hasonlítja, a királynőről pedig azt állítja, "nem emberi lény" ...

Akkoriban a BBC-ből és a kereskedelmi rádiókból is ki volt tiltva a dal, melynek szövege a Radio 2 vezetője, Chris McLelland szerint "undorítóan rossz ízlésre vall".

God save the queen
The fascist regime
They made you a moron
A potential H bomb
God save the queen
She's not a human being
and There's no future
And England's dreaming
Don't be told what you want
Don't be told what you need
There's no future
No future
No future for you
God save the queen
We mean it man
We love our queen
God saves
God save the queen
'Cause tourists are money
And our figurehead
Is not what she seems
Oh God save history
God save your mad parade
Oh Lord God have mercy
All crimes are paid
Oh when there's no future
How can there be sin
We're the flowers
In the dustbin
We're the poison
In your human machine
We're the future
Your future
God save the queen
We mean it man
We love our queen
God saves
God save the queen
We mean it man
There's no future
In England's dreaming God save the queen
No future
No future
No future for you

Mindezek ellenére a szám az Egyesült Királyság kislemez-slágerlistáinak második helyéig jutott, csak Rod Stewart I Don't Want To Talk About It-je előzte meg. Azóta is pletykálják, hogy manipulálták a sikerlistát, hogy a vitatott dal nehogy az élre kerüljön. A hivatalos listán még a címe se jelenhetett meg, hogy a királynőt meg ne sértsék vele.

Az eredetileg No Future című dalt nem a királyi család, sokkal inkább az 1970-es évek végén nehéz időket élő ország kritikája volt. A fiatalabb nemzedékeket különösen súlyosan érintette a válság. John Lydon énekes később azt mondta:

"A God Save the Queent nem azért írtuk, mert utáltuk az angol népet. Azért írtuk, mert szeretjük, és elegünk van abból, hogy rosszul bánnak vele".

Amikor 1977-ben a királynő jubileumán a Temzén úszó hajón előadták a dalt, partra szálláskor több tagjukat letartóztatták... A banda azt reméli, sikeresebb lesz az új verzió, mint a tíz évvel ezelőtti, amelyet a gyémántjubileumra adtak ki: akkor csak a 80. helyig jutottak vele. Ennek ellenére idén újra a slágerlista ostromára készülnek azzal a több ezer vinillemezzel, amelyet a platinajubileum jövő havi ünneplése előtt dobnak piacra.

Négyezer példányon lesz a Virgin Records által 1977-ben kiadott felvétel, a B oldalon a You Did Me Wrong. További 1977 példányon az alternatív verzió lesz, mely az A@M Recordsnál jelent volna meg, ennek B oldalán a No Feeling egy korai változata lesz hallható. Az A@M-féle változatot 1977-ben törölték, amikor a cég szakított a zenekarral a viselkedésük miatt. A kislemez mintegy 25 ezer példányát zúzták be, a fennmaradt ritkaságok egy-egy darabja ma már akár 16 ezer fontért (7,2 millió forint) kel el.

Nagy-Britannia, királynő, II. Erzsébet, születésnap, Sex Pistols, God Save the Queen

 

 

Szólj hozzá!


Az egész bázis minket bámult... – Quixotic a legújabb TopGun film előtt tiszteleg

Az egész bázis minket bámult... – Quixotic a...

Quixotic újabb klasszikust idéz meg, és Tom Cruise után szabadon, DeLorean és KITT helyett most igazi vadászgépekkel repít minket a 80-as évekbe a...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Sziget 2022 – az első negyvenesben az Arctic Monkeys, Dua Lipa, a Kings Of Leon, a Bastille és Stromae

„Már javában tárgyalunk a zenekarokkal, és jó eséllyel sikerül majd nagy sztárokkal emlékezetessé tenni a várva-várt visszatérést" – nyilatkozta korábban Kádár Tamás, majd közzétették a 2022-es fesztivál időpontját is: 2022. augusztus 10-15. Most megjöttek első nevek, lássuk, mennyire volt igaza a főszervezőnek.

Diana Krall, Jamie Cullum, Zaz, James Blunt – Tudjuk, mit csinálsz jövő júliusban!

Július 11. és 16. között rendezik meg a 2022-es, tizenkilencedik VeszprémFestet.

A Hellfest volt Lemmy egyik kedvenc fesztiválja – gigantikus szobrot avattak a tiszteletére

A francia Hellfest metálfesztivál egy hatalmas szoborral tiszteleg a Motörhead néhai alapítója, Lemmy Kilmister előtt, amelybe elhelyezték hamvainak egy részét is.

Az Omega dobosa nyitja meg az Azok a rockzenészek című fotókiállítást Óbudán

Szalay Zoltán életművéből nyolcvan könnyűzenei témájú fotó látható június 30-tól az Óbudai Társaskör Pincegalériájában. Az "Azok a rockzenészek - Ahogyan Szalay Zoltán látta őket" című tárlatot Debreczeni Ferenc, az Omega dobosa nyitja meg június 30-án.
Új koncertek