Mamma Mia!

Carmen – egy kővel a kezében

2022/11/28  ·   Zenei hír   ·  koncert.hu, MTI

Georges Bizet Carmen című operáját adják elő jövőre a Szentmargitbányai Kőfejtőben. A művet 2023. július 12-től láthatja a közönség Kristíne Opolais főszereplésével, Arnaud Bernard rendezésében.

Carmen  – egy kővel a kezében

A Szentmargitbányai Kőfejtő Európa egyik legnagyobb és legrégebbi kőfejtője. A kőbánya ma már nem működik, területén nyáron előadásokat és hangversenyeket tartanak. A különleges helyszín, a lenyűgöző díszletek Európa egyik legnagyobb szabadtéri színpadának ad otthon. A 7000 négyzetméteres színpad festői kulisszáit a hatalmas sziklafalak és a csillagos ég adja. A nézőtér 5500 személy befogadására alkalmas, amelyet egy hosszú rámpán keresztül lehet megközelíteni. (A 30-40 méter magas sziklák felett vezető lejáró akadálymentesített.) A Szentmargitbányai Kőfejtőt és a Fertő-tó vidékét az UNESCO 2001-ben a világörökség részévé nyilvánította. (Forrás)

Bizet Carmenje az operavilág egyik legtöbbet játszott darabja, amely a színpadokon halhatatlan emléket állított a dohánygyári munkásoknak, az egyszerű katonáknak és a pitiáner csempészek bizonytalan miliőjének. A tüzes, dohánygyári munkáslány, Carmen és az érzéketlen őrmester, José végzetes szerelme a féltékenység, a gyűlölet és az undor örvényébe sodorja őket. Végül a tisztességes katona gyilkol, megöli azt a nőt, aki soha semmit és senkit nem szeretett igazán - kivéve határtalan szabadságát. Bizet grandiózus zenéjében megszólal a Habanera, a Virágária, a Torreádor-dal, a Seguidilla és a Csempész-ötös.

A francia rendezőnek nem ez lesz az első Carmen-rendezése. Az elmúlt években Helsinki, Lausanne, Tokió és Szentpétervár színpadain láthatta a közönség az interpretációit. A kőfejtőben Alessandro Camera látványtervezővel és Carla Ricotti jelmeztervezővel egy vadonatúj produkciót hoznak létre: régmúlt idők álomvilágot idéző filmstúdiójává alakítják át a különleges helyszínt.

A Szentmargitbányai Kőfejtőben (Steinbruch St. Margarethen) az operavilág egyik legkeresettebb szopránja, a lett Kristíne Opolais alakítja a főszerepet.

Az előadásokon az elmúlt évekhez hasonlóan jövőre is a Walter Zeh irányítása alatt álló Philharmonia Chor Wien kórus lép fel, kísér a negyedik évadába lépő, három magyar zenekar tagjaiból összeálló Piedra Fesztiválzenekar, a kőfejtő rezidens együttese. A két évvel ezelőtti Turandotban a kaszkadőrmutatványokért felelt Ran Arthur Braun csapata mellett újra száz, minden korosztályt képviselő statisztákból álló csapat lép fel a kőbánya hatalmas, természetes színpadán.

Míg az utóbbi években visszatérő motívumként főként különböző drágaköveket láthattunk az egyes operaelőadások plakátjain, az új kreatív vonal visszatér a még részben napjainkban is aktív kőfejtő gyökereihez. Az innen származó kövekből építették ugyanis a bécsi Ringet, de a Stephansdom építői is dicsérték ennek a kőnek egyedülálló formálhatóságát. A kőfejtő minden nyáron természetes színpaddá formálódik, a látványtervezők mindig ügyelnek a természeti szépség és a kulturális élmény harmóniájára. Jövő nyártól ezt a sikeres együttállást harmonizálja a főszereplők kezében látható durva, de szinte puhává váló kő...

Premier: 2023. július 12.

További előadások:

2023. július 13., 14., 15., 20., 21., 22., 23., 27., 28., 29. és 30.

2023. augusztus 3., 4., 5., 7., 10., 11., 12., 13., 17., 18., 19. és 20.

További információk a www.operimsteinbruch.at oldalon.

Szentmargitbányai Kőfejtő, Georges Bizet Carmen

 

 

Szólj hozzá!


Elhunyt a legendás zeneszerző, aki egy centet sem kapott a milliókat hozó slágeréből

Elhunyt a legendás zeneszerző, aki egy centet sem...

Elhunyt Barrett Strong, a szintén legendás amerikai Motown kiadó egyik első sikeres művésze.
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Tökéletes hír Halloweenra: Budapestre jön Alice Cooper és Johnny Depp bandája

A Hollywood Vampires, „a világ legjobb bárzenekarának” nevezett amerikai szupercsapat 2023. július 18-án a Sportarénában ad koncertet. A formáció ikonikus sztárokból és rocklegendákból áll: Alice Cooper, Johnny Depp, Joe Perry és Tommy Henriksen.

A showcase nem tehetségkutató! A Music Hungary fesztivált rendez a feltörekvő előadóknak

Idén először – de hagyományteremtő szándékkal – a Music Hungary Szövetség feltörekvő előadókat bemutató, ingyenes showcase fesztivált szervez november 17. és 18. között Veszprémben, hogy bemutassa a hazai könnyűzenei színtér legfrissebb arcait.

HOLTSZEZON – krimifesztivál és más programok Beton.Hofival, Beck Zolival és Szűcs Krisztiánnal

Tizenhárom helyszínen több mint száz programmal rendezik meg a második Holtszezon Nemzetközi Kortárs Fesztivált február 23-26. között Veszprémben. A névválasztás tökéletes, innen is gratulálunk!

Magyar szál: Miley Cyrus mindenhol taroló új klipjének Rév Marcell volt az operatőre

Miley Cyrus új slágere hazánkban és külföldön is rekordokat döntött.
Új koncertek