Carmen – egy kővel a kezében

2022/11/28  ·   Zenei hír   ·  koncert.hu, MTI

Georges Bizet Carmen című operáját adják elő jövőre a Szentmargitbányai Kőfejtőben. A művet 2023. július 12-től láthatja a közönség Kristíne Opolais főszereplésével, Arnaud Bernard rendezésében.

Carmen  – egy kővel a kezében

A Szentmargitbányai Kőfejtő Európa egyik legnagyobb és legrégebbi kőfejtője. A kőbánya ma már nem működik, területén nyáron előadásokat és hangversenyeket tartanak. A különleges helyszín, a lenyűgöző díszletek Európa egyik legnagyobb szabadtéri színpadának ad otthon. A 7000 négyzetméteres színpad festői kulisszáit a hatalmas sziklafalak és a csillagos ég adja. A nézőtér 5500 személy befogadására alkalmas, amelyet egy hosszú rámpán keresztül lehet megközelíteni. (A 30-40 méter magas sziklák felett vezető lejáró akadálymentesített.) A Szentmargitbányai Kőfejtőt és a Fertő-tó vidékét az UNESCO 2001-ben a világörökség részévé nyilvánította. (Forrás)

Bizet Carmenje az operavilág egyik legtöbbet játszott darabja, amely a színpadokon halhatatlan emléket állított a dohánygyári munkásoknak, az egyszerű katonáknak és a pitiáner csempészek bizonytalan miliőjének. A tüzes, dohánygyári munkáslány, Carmen és az érzéketlen őrmester, José végzetes szerelme a féltékenység, a gyűlölet és az undor örvényébe sodorja őket. Végül a tisztességes katona gyilkol, megöli azt a nőt, aki soha semmit és senkit nem szeretett igazán - kivéve határtalan szabadságát. Bizet grandiózus zenéjében megszólal a Habanera, a Virágária, a Torreádor-dal, a Seguidilla és a Csempész-ötös.

A francia rendezőnek nem ez lesz az első Carmen-rendezése. Az elmúlt években Helsinki, Lausanne, Tokió és Szentpétervár színpadain láthatta a közönség az interpretációit. A kőfejtőben Alessandro Camera látványtervezővel és Carla Ricotti jelmeztervezővel egy vadonatúj produkciót hoznak létre: régmúlt idők álomvilágot idéző filmstúdiójává alakítják át a különleges helyszínt.

A Szentmargitbányai Kőfejtőben (Steinbruch St. Margarethen) az operavilág egyik legkeresettebb szopránja, a lett Kristíne Opolais alakítja a főszerepet.

Az előadásokon az elmúlt évekhez hasonlóan jövőre is a Walter Zeh irányítása alatt álló Philharmonia Chor Wien kórus lép fel, kísér a negyedik évadába lépő, három magyar zenekar tagjaiból összeálló Piedra Fesztiválzenekar, a kőfejtő rezidens együttese. A két évvel ezelőtti Turandotban a kaszkadőrmutatványokért felelt Ran Arthur Braun csapata mellett újra száz, minden korosztályt képviselő statisztákból álló csapat lép fel a kőbánya hatalmas, természetes színpadán.

Míg az utóbbi években visszatérő motívumként főként különböző drágaköveket láthattunk az egyes operaelőadások plakátjain, az új kreatív vonal visszatér a még részben napjainkban is aktív kőfejtő gyökereihez. Az innen származó kövekből építették ugyanis a bécsi Ringet, de a Stephansdom építői is dicsérték ennek a kőnek egyedülálló formálhatóságát. A kőfejtő minden nyáron természetes színpaddá formálódik, a látványtervezők mindig ügyelnek a természeti szépség és a kulturális élmény harmóniájára. Jövő nyártól ezt a sikeres együttállást harmonizálja a főszereplők kezében látható durva, de szinte puhává váló kő...

Premier: 2023. július 12.

További előadások:

2023. július 13., 14., 15., 20., 21., 22., 23., 27., 28., 29. és 30.

2023. augusztus 3., 4., 5., 7., 10., 11., 12., 13., 17., 18., 19. és 20.

További információk a www.operimsteinbruch.at oldalon.

Szentmargitbányai Kőfejtő, Georges Bizet Carmen

 

 

Szólj hozzá!


Hölgyeim és uraim, ő SLASH!

Hölgyeim és uraim, ő SLASH!

A Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators a "The River Is Rising – Rest of the World Tour ’24" keretében – 21 ország 32 városában lépnek fel...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Először koncertezik Magyarországon a Take That

Európai turnéjuk alkalmával a This Life című, novemberben megjelenő vadiúj albumukat a magyar közönségnek is bemutatják. A jelenleg trió felállásban tevékenykedő együttes – Anglia egyik legnépszerűbb fiúcsapata – több mint harmincéves pályafutása során először jön hozzánk, 2024. július 3-án friss lendülettel veszik be...

Azahriah nem zárja skatulyába magát. Vagy de?

Skatulya I. címmel megjelent Azahriah új albuma, amelyet az egyik legnépszerűbb hazai dalszerző-előadó májusi tripla Puskás Aréna-koncertjéhez időzítve tett közzé.

A nő, aki kilenc nyelven énekel – jön, jön, jön Lara Fabian

Nem is olyan rég járt nálunk: 2022 októberében adott koncertet az Arénában. 2024. április 30-án egy másik helyszínen, az MVM Dome-ban fog fellépni.
Új koncertek