Csak az énekes maradt életben a zenekarból – ítélet született a Colectiv-tragédia ügyében

2022/05/14  ·   Zenei hír   ·  koncert.hu, MTI

Hatéves pereskedés után jogerős ítélet született csütörtökön a bukaresti Colectiv klubban 2015-ben bekövetkezett, 65 ember halálát okozó tűzvész felelőseinek ügyében.

Csak az énekes maradt életben a zenekarból – ítélet született a Colectiv-tragédia ügyében

2015. október 30-án mintegy 350-en vettek részt a bukaresti Colectiv klubban a Goodbye to Gravity – metalcore – együttes második, Mantras of War című lemezét bemutató koncerten. Az előadáson egy rosszul elhelyezett pirotechnikai eszköz lángra lobbantotta a gyúlékony anyagból készült hangszigetelést, a helyiség pillanatok alatt lángba borult, a szűk kijáraton keresztül pedig az áldozatok nem tudtak idejében kimenekülni.

A nap, amikor meghalunk

 

A bukaresti táblabíróság többnyire valamelyest enyhítette az alapfokon eljáró bukaresti törvényszék által kiszabott büntetéseket, de a klub üzemeltetőit és a végzetes tűzijátékot elindító pirotechnikusokat így is 6 és 11 év közötti, a szórakozóhely működését engedélyező volt kerületi polgármestert, az azóta - az ellene zajló büntetőper ellenére - az ötödik kerületi önkormányzat élére megválasztott Cristian Popescu-Piedonét pedig 4 éves letöltendő börtönbüntetésre ítélték.

A 2016-ban, eredetileg több szálon indult bírósági eljárást évekkel később vonták össze egyetlen perbe. A klub tulajdonosait azért vonták felelősségre, mert kiadásaik csökkentése érdekében nem tűzálló anyagokat használtak a helyiség hangszigeteléséhez, nyereségük növelése végett a működési engedélyben szereplő létszámot jóval meghaladó létszámú  tömegrendezvényekre adták bérbe a termet. A pirotechnikusok a legelemibb óvintézkedések nélkül szereltek fel és hoztak működésbe tűzijátékot a vészkijáratokkal nem rendelkező, zárt helyiségben. A pirotechnikai cég tulajdonosa a tragédia után bizonyítékok eltüntetésével próbálta elkerülni a felelősségre vonást. Első fokon ő kapta a legnagyobb - 12 év nyolc hónapos - börtönbüntetést, de a 44 éves Daniela Nita a jogerős ítéletet már nem érte meg: tavaly decemberben szívrohamban meghalt. A klub működési engedélyét kiadó kerületi polgármestert hivatali visszaélésért marasztalták el, első fokon 8 év 6
hónapra ítélték.

A katasztrófavédelmi felügyelőség két alkalmazottjára a szórakozóhely tűzrendészeti alkalmassága ellenőrzésének elmulasztásáért 8 év 8 hónapos szabadságvesztést szabott ki a jogerős ítélet.

A büntetőperben 140 magánszemély, 11 kórház és 5 további közintézmény polgári jogi igénnyel lépett fel a vádlottak ellen. Az elítélteknek – a tűzoltósággal és az önkormányzattal közösen – többmillió euróra rúgó kártérítési összegeket is fizetniük kell az áldozatok hozzátartozóinak.
  
A tűzvész éjszakáján 27-en vesztették életüket, 150 ember került kórházba. További 38 áldozat napokkal, hetekkel, hónapokkal később halt bele az elszenvedett égési sérülésekbe, a füstmérgezés szövődményeibe és a kórházi fertőzésekbe.

A fél zenekar a bukaresti koncerten történt robbanás áldozatai között

 

A Goodbye to Gravity zenekar frontembere, Andrei Galut testileg-lelkileg súlyosan megsérült a tűzben: a menyasszonya és a zenésztársai meghaltak, testfelületének 45%-a megégett, arcrekonstrukciós beavatkozásra volt szüksége, Hollandiában és Németországban is kezelték, majd az USA-ba került, ahol további műtéteket végeztek el rajta. Nem kevesebb, mint 30, leginkább kézműtéten esett át, és még mindig lábadozik. A művészhez közel álló forrásokra hivatkozó Impact szerint a Németországban élő Andrei úgy döntött, nem tér vissza Romániába. Hiába várják ott a rajongók, a fiatal zenész még nem fejezte be a rehabilitációs programját. Mindemiatt Andrei mindössze 29 évesen kénytelen volt nyugdíjba vonulni, és hetente jár pszichológushoz. Elhunyt menyasszonya családjával nem tartja a kapcsolatot – állítólag a fájdalmas emlékek miatt –, és dühös, hogy hiába telt el a tragédia óta 6 év, senki nem fizetett kártérítést az áldozatoknak. Mindezt egy 2021-es cikkben olvastuk – most végre pont kerülhet, ha nem is az ügy, mert az a túlélők szempontjából sosem múlik el – de a per végére legalább.

 

Unod a sorozatokat? Mutatunk 7 zenei témájú dokut!colectiv, románia tűzvész, tragédia, Goodbye to Gravity, Andrei Galut

 

 

Szólj hozzá!


 Stephen Grant a Szigeten is mindenkinek beszól majd – a Magic Mirror idei programja

Stephen Grant a Szigeten is mindenkinek beszól majd...

Azt már megírtuk, hogy a fesztivál egyik legrégibb állandó helyszíne átköltözik a Sziget iroda/játszóterek környékére, most előre...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Sziget 2022 – az első negyvenesben az Arctic Monkeys, Dua Lipa, a Kings Of Leon, a Bastille és Stromae

„Már javában tárgyalunk a zenekarokkal, és jó eséllyel sikerül majd nagy sztárokkal emlékezetessé tenni a várva-várt visszatérést" – nyilatkozta korábban Kádár Tamás, majd közzétették a 2022-es fesztivál időpontját is: 2022. augusztus 10-15. Most megjöttek első nevek, lássuk, mennyire volt igaza a főszervezőnek.

Diana Krall, Jamie Cullum, Zaz, James Blunt – Tudjuk, mit csinálsz jövő júliusban!

Július 11. és 16. között rendezik meg a 2022-es, tizenkilencedik VeszprémFestet.

Botaniq Blues Night a turai kastélyban: Ian Siegal búcsúkoncert

A Botaniq BBQ & Blues Night keretében neves blues előadók lépnek színpadra az álomszerű kastélyparkban, miközben sorra váltják egymást a tányérokon a BBQ különlegességek.

Szépen lassan mindenünk leépül? Mentálhigiénés támogató oldal indult a zeneipar résztvevőinek

Odafigyelünk-e vajon kellőképpen egymásra? Segítőkkel karöltve, MUSIC MENTAL néven indít online felületet a WMMD a zeneipar dolgozóinak mentálhigiénés támogatásáért.
Új koncertek