Csak az énekes maradt életben a zenekarból – ítélet született a Colectiv-tragédia ügyében

2022/05/14  ·   Zenei hír   ·  koncert.hu, MTI

Hatéves pereskedés után jogerős ítélet született csütörtökön a bukaresti Colectiv klubban 2015-ben bekövetkezett, 65 ember halálát okozó tűzvész felelőseinek ügyében.

Csak az énekes maradt életben a zenekarból – ítélet született a Colectiv-tragédia ügyében

2015. október 30-án mintegy 350-en vettek részt a bukaresti Colectiv klubban a Goodbye to Gravity – metalcore – együttes második, Mantras of War című lemezét bemutató koncerten. Az előadáson egy rosszul elhelyezett pirotechnikai eszköz lángra lobbantotta a gyúlékony anyagból készült hangszigetelést, a helyiség pillanatok alatt lángba borult, a szűk kijáraton keresztül pedig az áldozatok nem tudtak idejében kimenekülni.

A nap, amikor meghalunk

 

A bukaresti táblabíróság többnyire valamelyest enyhítette az alapfokon eljáró bukaresti törvényszék által kiszabott büntetéseket, de a klub üzemeltetőit és a végzetes tűzijátékot elindító pirotechnikusokat így is 6 és 11 év közötti, a szórakozóhely működését engedélyező volt kerületi polgármestert, az azóta - az ellene zajló büntetőper ellenére - az ötödik kerületi önkormányzat élére megválasztott Cristian Popescu-Piedonét pedig 4 éves letöltendő börtönbüntetésre ítélték.

A 2016-ban, eredetileg több szálon indult bírósági eljárást évekkel később vonták össze egyetlen perbe. A klub tulajdonosait azért vonták felelősségre, mert kiadásaik csökkentése érdekében nem tűzálló anyagokat használtak a helyiség hangszigeteléséhez, nyereségük növelése végett a működési engedélyben szereplő létszámot jóval meghaladó létszámú  tömegrendezvényekre adták bérbe a termet. A pirotechnikusok a legelemibb óvintézkedések nélkül szereltek fel és hoztak működésbe tűzijátékot a vészkijáratokkal nem rendelkező, zárt helyiségben. A pirotechnikai cég tulajdonosa a tragédia után bizonyítékok eltüntetésével próbálta elkerülni a felelősségre vonást. Első fokon ő kapta a legnagyobb - 12 év nyolc hónapos - börtönbüntetést, de a 44 éves Daniela Nita a jogerős ítéletet már nem érte meg: tavaly decemberben szívrohamban meghalt. A klub működési engedélyét kiadó kerületi polgármestert hivatali visszaélésért marasztalták el, első fokon 8 év 6
hónapra ítélték.

A katasztrófavédelmi felügyelőség két alkalmazottjára a szórakozóhely tűzrendészeti alkalmassága ellenőrzésének elmulasztásáért 8 év 8 hónapos szabadságvesztést szabott ki a jogerős ítélet.

A büntetőperben 140 magánszemély, 11 kórház és 5 további közintézmény polgári jogi igénnyel lépett fel a vádlottak ellen. Az elítélteknek – a tűzoltósággal és az önkormányzattal közösen – többmillió euróra rúgó kártérítési összegeket is fizetniük kell az áldozatok hozzátartozóinak.
  
A tűzvész éjszakáján 27-en vesztették életüket, 150 ember került kórházba. További 38 áldozat napokkal, hetekkel, hónapokkal később halt bele az elszenvedett égési sérülésekbe, a füstmérgezés szövődményeibe és a kórházi fertőzésekbe.

A fél zenekar a bukaresti koncerten történt robbanás áldozatai között

 

A Goodbye to Gravity zenekar frontembere, Andrei Galut testileg-lelkileg súlyosan megsérült a tűzben: a menyasszonya és a zenésztársai meghaltak, testfelületének 45%-a megégett, arcrekonstrukciós beavatkozásra volt szüksége, Hollandiában és Németországban is kezelték, majd az USA-ba került, ahol további műtéteket végeztek el rajta. Nem kevesebb, mint 30, leginkább kézműtéten esett át, és még mindig lábadozik. A művészhez közel álló forrásokra hivatkozó Impact szerint a Németországban élő Andrei úgy döntött, nem tér vissza Romániába. Hiába várják ott a rajongók, a fiatal zenész még nem fejezte be a rehabilitációs programját. Mindemiatt Andrei mindössze 29 évesen kénytelen volt nyugdíjba vonulni, és hetente jár pszichológushoz. Elhunyt menyasszonya családjával nem tartja a kapcsolatot – állítólag a fájdalmas emlékek miatt –, és dühös, hogy hiába telt el a tragédia óta 6 év, senki nem fizetett kártérítést az áldozatoknak. Mindezt egy 2021-es cikkben olvastuk – most végre pont kerülhet, ha nem is az ügy, mert az a túlélők szempontjából sosem múlik el – de a per végére legalább.

 

Unod a sorozatokat? Mutatunk 7 zenei témájú dokut!



colectiv, románia tűzvész, tragédia, Goodbye to Gravity, Andrei Galut

 

 

Szólj hozzá!


Elhunyt a Supermanagement társalapítója és tulajdonosa, Ferich Balázs

Elhunyt a Supermanagement társalapítója és...

Ferich Balázs neve onnan is ismerős lehet nektek, hogy a Blind Myself basszusgitárosa volt, majd amikor Tóth Gergővel kis kanyarok után önálló...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Slash visszatér!

Myles Kennedy & The Conspirators társaságában 2024. április 19-én lép fel az MVM Dome-ban.

Pulóveres nyitóhétvége a Kobuciban

Homeopátia, homeopátia... Reméljük sem efféle, sem egyéb gyógyhatású szerekre nem szorulnak majd azok, akik részt vesznek a ma nyitó Kobuci Kert startprogramjain.

A fák almái: James McCartney és Sean Ono Lennon összeálltak egy dalra

Paul McCartney egyetlen fia és John Lennon kisebbik fia április 12-én, pénteken jelentette meg első kollabjukat, a "Primrose Hill"-t.
Új koncertek