Csak egyszer, csak most: Joni 75 az Urániában

2019/03/21  ·   Zenei hír   ·  Labancz Andrea

2018. november 7-én ünnepelte 75. születésnapját a legendás énekesnő Joni Mitchell, akit azon a jeles napon igazi zenészikonok köszöntöttek különleges koncert keretében. Eme koncertről készült felvétel egyetlen alkalommal, március 23-án lesz látható az Uránia Nemzeti Filmszínházban.

Fotó: glidemagazin.com

Joni Mitchell (eredeti nevén Roberta Joan Anderson) 1943. november 7. született Kanadában, azon belül is Albertában. Gyermekként a klasszikus zenében találta meg kedvenceit, amit leginkább apjának köszönhet, aki amatőrként ugyan, de annál lelkesebben koncertezett saját zenekarával. Kiskora nem volt felhőtlen, hisz kilenc évesen paralízist kapott, amiből bár idővel felépült, a kiesett boldog gyermekéveket már nem sikerült pótolni.

Először ukulelén tanult meg játszani, majd később gitárt ragadott, és a hatvanas években már önálló fellépései is voltak. Első albuma 1968-ban jelent meg Song to a Seagull címen, az utolsót pedig 2007-ben adta ki Shine címmel. Pályafutása során összesen 19 stúdióalbumot készített, amik rendre arany, platina, vagy akár dupla platina mennyiségben fogytak. 16 alkalommal jelölték Grammy-díjra, melyből kilencet haza is vihetett. Ebből egyet komplett munkásságáért kapott 2002-ben. Szerzeményeiben nem csak a sajátos folk-pop-rock-jazz keveredés az érdekes, a már-már költőinek ható dalszövegei miatt is lett annyira közkedvelt. Rengeteg mozifilmben jelenik meg a mai napig betétdalként egy-egy alkotása, melyből talán az egyik leghíresebb, és mindenképpen szívszorító az Igazából szerelem című kultikus mozi Emma Thompson zseniális alakításával készült jelenete, ahol a Both Sides, Now című darab szól a háttérben.

Az énekesnő, aki 1997-től a Rock'n'Roll Hírességek Csarnokának is büszke tagja 2015 óta ritkán jelenik meg a nyilvánoság előtt, mivel agyi aneurizmát állapítottak meg nála. Már csak ezért is volt különleges az a szülinapi koncert, amin zenészlegendák, barátok, pályatársak ünnepelték a 75. életévét betöltő művésznőt, aki egy rövid közös éneklésre maga is színpadra állt. A tavaly novemberi koncert eddig nem volt látható, és hallható, azonban március elején hivatalosan is megjelent a bulin készül hangfelvétel album változata, ami többek közt a Spotify-on is meghallgatható. A filmváltozatot pedig először, és utoljára március 23-án tekintheti meg a közönség az Uránia Nemzeti Filmszínházban.

Az esten fellépett a már hazánkban is járt Norah Jones, a művésznő korábbi élettársa Graham Nash, és a szintén korábbi élettárs James Taylor, a soul-funk nagyasszony Chaka Khan, az isteni hangú Seal, a La Bamba című számmal lett világhírű Los Lobos, a különc Rufus Wainwright, az idén a MÜPA színpadára érkező Diana Krall, az Oscar-díjas dalszerő Glen Hansard, a leginkább színészként ismert Kris Kristofferson, és a folk muzsikában jártas Grammy-díjas dalszerző-énekes Brandi Carlile.

Joni Mitchell, koncert, 75, Joni 75 – Sztárok köszöntik Joni Mitchellt, Uránia Nemzeti Filmszínház, film, Norah Jones, Graham Nash, James Taylor, Chaka Khan, Seal, Los Lobos, Rufus Wainwright, Diana Krall, Glen Hansard, Kris Kristofferson, Brandi Carlile

 

 

Szólj hozzá!


A Bujtor István Filmfesztivál is elköltözik

A Bujtor István Filmfesztivál is elköltözik

A héten ez már a második költözködős-fesztiválos hírünk, a másik a cikk végén. Másfél évtized után Balatonszemesről Keszthelyre teszi át...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Loreena McKennitt ismét elhozza Budapestre a kelta zene varázslatos világát

A többszörösen díjazott kanadai énekesnő és dalszerző – 2004-ben megkapta a Kanada Rendjét, és 2013-ban Franciaország Nemzeti Művészetek és Levéltárak Lovagja lett – 2024-ben 24 állomásos tavaszi európai turnéja keretén belül Budapestre is ellátogat, március 24-én érkezik az MVM Dome-ba.

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Az Oasis debütáló lemezét hozza el Liam Gallagher a Szigetre

Újabb fellépőket jelentett be a Sziget. A most közzétett majd' 50 előadó között szerepel Liam Gallagher, generációjának egyik legsokszínűbb és legsikeresebb előadója, az idénre új albumot is ígérő Halsey, a 8 Grammy-t birtokló Skrillex, a 21. század egyik legkiemelkedőbb pop’n’soul énekesnője, Janelle Monáe, az idei Brit...

Kalóztól kongáig: öt jó koncert a közelgő Budapest Ritmo fesztiválon

A Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek keretében megvalósuló Budapest Ritmo idén is igazi zene csemegékkel szolgál. A már bemutatott fellépőkön kívül – link a cikk végén – további ajánlatokat teszünk régi/új izgalmas előadók felfedezésére.
Új koncertek