Csak hang legyen és fény: papírhoz kötik rövidesen a hangosítók foglalkoztatását

2020/07/27  ·   Zenei hír   ·  koncert.hu

A hang-, a fény- és a látványtechnikusok munkaerőpiacának itthoni helyzetét méri fel egy komplex kutatás keretében a Szent György Nonprofit Kft. és a Hangszeresek Országos Szövetsége. Többek között annak kívánnak utánajárni, hogy a szektor foglalkoztatása hogyan zajlik, kik, milyen körülmények között, mekkora bérezéssel dolgoznak. Ezt eddig nem tudták...?

 Photo by Hendrik B from Pexels

A kutatás nem a vírus okozta problémákat kívánja feltárni, mivel a projekt már a COVID előtt elindult, hanem egy általános képet szeretne mutatni, és hosszútávon, akár 15 évre szeretné megoldani a technikusok helyzeté, akármit is jelentsen ez utóbbi.

Szerintünk a koronavírus-helyzet a teljes képből éppen most nem hagyható ki, olyan, mintha vödröt húznánk a fejünkre... Milliószor leírtuk, hogy sosem lesz már ugyanolyan, mint a járvány előtt, a vírus előtti képet megfesteni szerintünk támpontnak jó, de teljesen arra alapozni a jövőt nettó életidegen.

A projekt további eleme a szektorban dolgozó hangtechnikusok szakképzettségének javítása, a Hangosító szakképesítés e-learning fejlesztése. Állítólag a szakemberek jelentős része végzettség nélkül dolgozik. Bár a „papír” nem is szükséges jelenleg, ahhoz, hogy valaki hang-, fény- és látványtechnikai munkát végezzen, szolgáltatást nyújtson, de előbb vagy utóbb az lesz. Emiatt kidolgoztak egy – az online és az élő gyakorlati képzést ötvöző – oktatási programot, hogy bárki képezhesse magát akár munka mellett is, majd vizsgát tehessen.

A kutatást végző cég közel félszáz szakmabélivel készít majd mélyinterjút, plusz tervezetten legalább 300 kitöltött kérdőívből, valamint fókuszcsoportos beszélgetések sorozatából fog összeállni a szakma megismerését megalapozó információ. Az interjúzást már elkezdték, és 70 százalékos feldolgozottságnál járnak.

Arra kérik a szakma művelőit, hogy a lehető legnagyobb számban töltsék ki a kérdőívet, ami a https://hanosz.hu/hang-feny-ervenyesules/kerdoiv/ linken található.

Magyar Professzionális Rendezvénytechnikai Társaság (MPRT) is épp egy kutatást végez: ők viszont tényleg arra kíváncsiak, hogy a COVID mennyiben nehezítette meg illetve lehetetlenítette el a szakmabeliek mindennapjait. A szervezet vezetője felajánlotta, hogy átadják a 600 fő válaszából született kutatási eredményt a big picture készítőinek. A két felmérésből még tisztább képet kapnak majd a 10 ezer munkavállaló helyzetéről. 

A kutatás a tervek szerint augusztus 31-én zárul.

A kutatás elindulásáról a két szervezet a szolnoki Gitármánia és Zenei Továbbképző Táborban számolt be egy konferencián. A táborról itt írtunk bővebben.

 

 

zeneipar, kutatás, háttérmunkások, hangosítók, képzés, papír, koronavírus

 

 

Szólj hozzá!


Az elmúlt 25 év legjobb colorStar-dalai a Hajón

Az elmúlt 25 év legjobb colorStar-dalai a Hajón

A colorStar története 1996-ban indult, még jóval a digitális korszak előtt, így a mostani jubileum arra is jó alkalom, hogy bővítsék online...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Hét év után a OneRepublic visszatér Budapestre

2015-ben a OneRepublic telt házas koncertet adott a Budapest Arénában, amely emlékezetes maradt a rajongók számára, és tucatnyi lelkes kritikát is begyűjtött. 2022. május 13-án újratöltik az élményt.

Ábel végül előkerült? Fishing on Orfű – a tökéletes nyárzáró fesztivál

Normál körülmények között nyárindító lett volna, akkor a helyére telepítettek egy MiniFishinget, az "igazit" meg áttolták a biztonságosabb augusztusi időpontra. Ha júniusban lett volna a Fishing on Orfű, nem fagyunk meg, így viszont a vártnál sokkal ütősebben sikerült lezárni a 2021-es nyarat.

Már 15 éve (zen)élnek egy Képzelt Városban

A Képzelt Város november 4-én, az A38 Hajón ünnepli 15. születésnapját. A különleges estén a zenekar a teljes eddigi életművéből előkerülnek majd dalok, így rég nem játszott kedvencek is felcsendülnek majd a koncerten.

Cher nem hagyja magát

Cher pert indított Sonny Bono örökösei ellen a közös dalaik jogdíjai miatt, amiktől szerinte megpróbálják megfosztani őt.
Új koncertek