Csak hang legyen és fény: papírhoz kötik rövidesen a hangosítók foglalkoztatását

2020/07/27  ·   Zenei hír   ·  koncert.hu

A hang-, a fény- és a látványtechnikusok munkaerőpiacának itthoni helyzetét méri fel egy komplex kutatás keretében a Szent György Nonprofit Kft. és a Hangszeresek Országos Szövetsége. Többek között annak kívánnak utánajárni, hogy a szektor foglalkoztatása hogyan zajlik, kik, milyen körülmények között, mekkora bérezéssel dolgoznak. Ezt eddig nem tudták...?

 Photo by Hendrik B from Pexels

A kutatás nem a vírus okozta problémákat kívánja feltárni, mivel a projekt már a COVID előtt elindult, hanem egy általános képet szeretne mutatni, és hosszútávon, akár 15 évre szeretné megoldani a technikusok helyzeté, akármit is jelentsen ez utóbbi.

Szerintünk a koronavírus-helyzet a teljes képből éppen most nem hagyható ki, olyan, mintha vödröt húznánk a fejünkre... Milliószor leírtuk, hogy sosem lesz már ugyanolyan, mint a járvány előtt, a vírus előtti képet megfesteni szerintünk támpontnak jó, de teljesen arra alapozni a jövőt nettó életidegen.

A projekt további eleme a szektorban dolgozó hangtechnikusok szakképzettségének javítása, a Hangosító szakképesítés e-learning fejlesztése. Állítólag a szakemberek jelentős része végzettség nélkül dolgozik. Bár a „papír” nem is szükséges jelenleg, ahhoz, hogy valaki hang-, fény- és látványtechnikai munkát végezzen, szolgáltatást nyújtson, de előbb vagy utóbb az lesz. Emiatt kidolgoztak egy – az online és az élő gyakorlati képzést ötvöző – oktatási programot, hogy bárki képezhesse magát akár munka mellett is, majd vizsgát tehessen.

A kutatást végző cég közel félszáz szakmabélivel készít majd mélyinterjút, plusz tervezetten legalább 300 kitöltött kérdőívből, valamint fókuszcsoportos beszélgetések sorozatából fog összeállni a szakma megismerését megalapozó információ. Az interjúzást már elkezdték, és 70 százalékos feldolgozottságnál járnak.

Arra kérik a szakma művelőit, hogy a lehető legnagyobb számban töltsék ki a kérdőívet, ami a https://hanosz.hu/hang-feny-ervenyesules/kerdoiv/ linken található.

Magyar Professzionális Rendezvénytechnikai Társaság (MPRT) is épp egy kutatást végez: ők viszont tényleg arra kíváncsiak, hogy a COVID mennyiben nehezítette meg illetve lehetetlenítette el a szakmabeliek mindennapjait. A szervezet vezetője felajánlotta, hogy átadják a 600 fő válaszából született kutatási eredményt a big picture készítőinek. A két felmérésből még tisztább képet kapnak majd a 10 ezer munkavállaló helyzetéről. 

A kutatás a tervek szerint augusztus 31-én zárul.

A kutatás elindulásáról a két szervezet a szolnoki Gitármánia és Zenei Továbbképző Táborban számolt be egy konferencián. A táborról itt írtunk bővebben.

 

 

zeneipar, kutatás, háttérmunkások, hangosítók, képzés, papír, koronavírus

 

 

Szólj hozzá!


Sötét energiák az A38-on

Sötét energiák az A38-on

Bár a Hajó nem igazán erről a műfajról ismeretes, a tavaszi szezonban több metálkoncert is lesz az A38-on.
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Loreena McKennitt ismét elhozza Budapestre a kelta zene varázslatos világát

A többszörösen díjazott kanadai énekesnő és dalszerző – 2004-ben megkapta a Kanada Rendjét, és 2013-ban Franciaország Nemzeti Művészetek és Levéltárak Lovagja lett – 2024-ben 24 állomásos tavaszi európai turnéja keretén belül Budapestre is ellátogat, március 24-én érkezik az MVM Dome-ba.

Koncz Zsuzsa jövőre az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Emiliana Torrini a RepTárban landol nyáron – egy igazán különleges történetű albummal érkezik

Emiliana Torrini izlandi énekes-dalszerző ad koncertet július 14-én a RepTár Szolnoki Repülőmúzeumban.

Sziget, VOLT (!), Kolorádó, Carson Coma, Campus és még sokan mások: I. TURBINA MERCH FESZTIVÁL

Március 17-én (vasárnap) egy gigantikus merchvásárt tart a Turbina, ahol ismert zenekarok, fesztiválok, klubok és más zenei szervezetek árulják együtt az idei és korábbi években készített merch termékeiket. A kapu nyitva áll a rajongók, a szakma és a sajtó előtt egyaránt. A rendezvényen való részvétel ingyenes.
Új koncertek