Csak neked szól ingyen a zene a presszóban...

2022/01/22  ·   Zenei hír   ·  koncert.hu, MTI

A szerzői jog közel egymillió forintos vagyoni hátrányt okozó megsértése miatt emelt vádat egy korábban éveken át Eger belvárosában működő presszó üzemeltetője ellen az Egri Járási Ügyészség.

Fotó: pxhere.com

A vádirat szerint a vádlott 2016 nyarától 2021 februárjáig üzemeltette a zeneszolgáltatást is nyújtó vendéglátóhelyet. Ez idő alatt azonban a lejátszott zeneszámokért nem fizetett jogdíjat sem a szerzőknek, sem a törvényben meghatározott közös jogkezelő szervezetnek. A hatályos jogszabályok értelmében a presszó tulajdonosa így összesen több mint 908 ezer forint összegű díjfizetési kötelezettségének nem tett eleget. Az elmaradt jogdíjak megfizetésén felül - pénzbüntetés kiszabását kérték az ügyben eljáró bíróságtól.

Mi a szabály? Erről az Artisjus oldalán tájékozódtunk.

A szerzői jogdíjhoz hasonlóan Magyarországnak nemzetközi kötelezettsége, hogy a gépzenei felhasználások esetén a felvételen közreműködő zenészek, énekesek, valamint a felvétel előállítója (a lemezkiadó) is díjban részesüljön.

Nyilvános előadásnak számít az is, amikor a művek érzékelhetővé tételére bármely erre alkalmas műszaki eszközzel kerül sor, ideértve pl. a művek rádió vagy televízió kihangosítása, CD-lemezről vagy más hordozóról/eszközről történő lejátszása útján megvalósuló láthatóvá/hallhatóvá tételét.

Szerzői jogdíjat csak a nyilvános zenefelhasználások után kell fizetni. Nem nyilvános az előadás, ha az nem nyilvános helyen történik és magánhasználatot szolgál, pl. egy magánlakásban tartott házibulin történik, ahol a résztvevők egymás barátai/ismerősei.

A gépzenei nyilvános előadási jogdíjat a törvény szerint negyedévre előre kell megfizetni, azaz előzetesen kell jogot szerezni a felhasználásra. Az Artisjusnak való jogdíjfizetéssel a felhasználó/üzemeltető bármely külföldi vagy belföldi zeneszám felhasználására jogosult lesz – a jogdíjfizetési értesítőben megjelölt időtartamra. A zenefelhasználás a jogdíj megfizetésével válik jogszerűvé, tehát a felhasználó az engedélyt a jogdíj megfizetésével egy időben szerzi meg.

Az üzletekben folyó zenefelhasználást az Artisjus ún. területi képviselői a helyszínen ellenőrizhetik. Annak érdekében, hogy az ellenőrzés eredménye a zenefelhasználással (vagy annak hiányával) kapcsolatos információkat a tényleges helyzetnek megfelelően tartalmazza, az ellenőrzésről az Artisjus az érintett üzletnek nem küld előzetes tájékoztatást. Helyszíni ellenőrzést az Artisjus az esetek túlnyomó többségében akkor folytat, ha az üzlet korábban nem kért engedélyt zenefelhasználásra.

Összefoglaljuk:

A szerzői jogdíj a zenészek bevételének második pillére. Ma (illetve a vonatkozó cikk születésének időpontjában) Magyarországon 48 zenész van, aki millió fölötti jogdíjat kap. Havonta. Ezen semmi csodálkozni való nincsen: ezen szerzők mögött leginkább teljes, évtizedek alatt létrehozott, komoly életművek állnak. A részesülők nagyjából fele azonban a messzi távolban van mindettől.

"Zenével minden jobb... Kutatások szerint a zene 15 százalékkal növelheti az üzletben vagy vendéglátóhelyen eltöltött időt, ezáltal 30 százalékkal növeli az impulzív vásárlások számát és ezzel a bevételeket." (Innen: Egy program, ami jó az alkotóknak, a hallgatóknak – és az üzleteknek is)

Ha a presszódban, kocsmádban, éttermedben, pubodban zene szól, azután – illetve előre – fizetni kell, s azt, hogy szól, neked kell bejelentened. Ha nem jelented be, valaki úgyis bejelent, és akkor jön az ellenőrzés meg a bünti. Ha koncertet is szervezel a helyeden, azért külön kell fizetni. Ha kínai étteremben kínai zene megy, azért is kell fizetni. A hír- és sportcsatornák rendszeresen tartalmaznak zenét, tehát, ha csak meccseket néz a törzsközönség, azért is kell fizetni. Ha az üzletben számítógépről (pl. laptop, tablet) történik zeneszolgáltatás, azzal a zeneművek újból felhasználásra kerülnek. A szabály szerint pedig minden egyes felhasználás külön jogdíjfizetést jelent. Nem, a YouTube, a Spotify és a többiek csak a saját bevételeik után fizetnek jogdíjat, de ez nem a nyilvános felhasználásért fizetett jogdíj.

Megismételjük:

A szerzői jogdíj a zenészek bevételének második pillére.

Hozzátesszük:

A pandémia alatt a presszókra és az üzemeltetőkre is rájárt a rúd, bizonyára ehhez mérten arányosan szabják majd meg a büntetés mértékét.

 

szerzői jog, jogdíj, Artisjus, zeneszolgáltatás, vendéglátó

 

 

Szólj hozzá!


Iggy Pop kapta a 2022-es Polar Music-díjat

Iggy Pop kapta a 2022-es Polar Music-díjat

Iggy Pop – született James Newell Osterberg – pár napja egy ünnepélyes díjátadó gálán vette át Stockholmban a 2022-es Polar Music Prize-ot....
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Sziget 2022 – az első negyvenesben az Arctic Monkeys, Dua Lipa, a Kings Of Leon, a Bastille és Stromae

„Már javában tárgyalunk a zenekarokkal, és jó eséllyel sikerül majd nagy sztárokkal emlékezetessé tenni a várva-várt visszatérést" – nyilatkozta korábban Kádár Tamás, majd közzétették a 2022-es fesztivál időpontját is: 2022. augusztus 10-15. Most megjöttek első nevek, lássuk, mennyire volt igaza a főszervezőnek.

Diana Krall, Jamie Cullum, Zaz, James Blunt – Tudjuk, mit csinálsz jövő júliusban!

Július 11. és 16. között rendezik meg a 2022-es, tizenkilencedik VeszprémFestet.

Állva ünnepelték a cannes-i fesztiválon az Elvis-film két főszereplőjét

A Király életének számos eddig nem ismert epizódját bemutató, pergő ritmusú alkotás díszbemutatóját szerda este tartották.

Összeállt a Party a Szigeten

Újabb előadók nevei kerültek napvilágra a Sziget idei felhozatalából, ezúttal a Ticketswap Party Aréna fellépőiből válogatva. Azt már korábbról is tudjuk, hogy fellép Alan Walker, Steve Aoki, Apashe vagy NGHTMRE, és arról is volt szó, hogy lesz egy dedikált napja az elrow-nak és a Q-Dance-nek is. Most további részletekkel szolgálunk.
Új koncertek