Mamma Mia!

Csak neked szól ingyen a zene a presszóban...

2022/01/22  ·   Zenei hír   ·  koncert.hu, MTI

A szerzői jog közel egymillió forintos vagyoni hátrányt okozó megsértése miatt emelt vádat egy korábban éveken át Eger belvárosában működő presszó üzemeltetője ellen az Egri Járási Ügyészség.

Fotó: pxhere.com

A vádirat szerint a vádlott 2016 nyarától 2021 februárjáig üzemeltette a zeneszolgáltatást is nyújtó vendéglátóhelyet. Ez idő alatt azonban a lejátszott zeneszámokért nem fizetett jogdíjat sem a szerzőknek, sem a törvényben meghatározott közös jogkezelő szervezetnek. A hatályos jogszabályok értelmében a presszó tulajdonosa így összesen több mint 908 ezer forint összegű díjfizetési kötelezettségének nem tett eleget. Az elmaradt jogdíjak megfizetésén felül - pénzbüntetés kiszabását kérték az ügyben eljáró bíróságtól.

Mi a szabály? Erről az Artisjus oldalán tájékozódtunk.

A szerzői jogdíjhoz hasonlóan Magyarországnak nemzetközi kötelezettsége, hogy a gépzenei felhasználások esetén a felvételen közreműködő zenészek, énekesek, valamint a felvétel előállítója (a lemezkiadó) is díjban részesüljön.

Nyilvános előadásnak számít az is, amikor a művek érzékelhetővé tételére bármely erre alkalmas műszaki eszközzel kerül sor, ideértve pl. a művek rádió vagy televízió kihangosítása, CD-lemezről vagy más hordozóról/eszközről történő lejátszása útján megvalósuló láthatóvá/hallhatóvá tételét.

Szerzői jogdíjat csak a nyilvános zenefelhasználások után kell fizetni. Nem nyilvános az előadás, ha az nem nyilvános helyen történik és magánhasználatot szolgál, pl. egy magánlakásban tartott házibulin történik, ahol a résztvevők egymás barátai/ismerősei.

A gépzenei nyilvános előadási jogdíjat a törvény szerint negyedévre előre kell megfizetni, azaz előzetesen kell jogot szerezni a felhasználásra. Az Artisjusnak való jogdíjfizetéssel a felhasználó/üzemeltető bármely külföldi vagy belföldi zeneszám felhasználására jogosult lesz – a jogdíjfizetési értesítőben megjelölt időtartamra. A zenefelhasználás a jogdíj megfizetésével válik jogszerűvé, tehát a felhasználó az engedélyt a jogdíj megfizetésével egy időben szerzi meg.

Az üzletekben folyó zenefelhasználást az Artisjus ún. területi képviselői a helyszínen ellenőrizhetik. Annak érdekében, hogy az ellenőrzés eredménye a zenefelhasználással (vagy annak hiányával) kapcsolatos információkat a tényleges helyzetnek megfelelően tartalmazza, az ellenőrzésről az Artisjus az érintett üzletnek nem küld előzetes tájékoztatást. Helyszíni ellenőrzést az Artisjus az esetek túlnyomó többségében akkor folytat, ha az üzlet korábban nem kért engedélyt zenefelhasználásra.

Összefoglaljuk:

A szerzői jogdíj a zenészek bevételének második pillére. Ma (illetve a vonatkozó cikk születésének időpontjában) Magyarországon 48 zenész van, aki millió fölötti jogdíjat kap. Havonta. Ezen semmi csodálkozni való nincsen: ezen szerzők mögött leginkább teljes, évtizedek alatt létrehozott, komoly életművek állnak. A részesülők nagyjából fele azonban a messzi távolban van mindettől.

"Zenével minden jobb... Kutatások szerint a zene 15 százalékkal növelheti az üzletben vagy vendéglátóhelyen eltöltött időt, ezáltal 30 százalékkal növeli az impulzív vásárlások számát és ezzel a bevételeket." (Innen: Egy program, ami jó az alkotóknak, a hallgatóknak – és az üzleteknek is)

Ha a presszódban, kocsmádban, éttermedben, pubodban zene szól, azután – illetve előre – fizetni kell, s azt, hogy szól, neked kell bejelentened. Ha nem jelented be, valaki úgyis bejelent, és akkor jön az ellenőrzés meg a bünti. Ha koncertet is szervezel a helyeden, azért külön kell fizetni. Ha kínai étteremben kínai zene megy, azért is kell fizetni. A hír- és sportcsatornák rendszeresen tartalmaznak zenét, tehát, ha csak meccseket néz a törzsközönség, azért is kell fizetni. Ha az üzletben számítógépről (pl. laptop, tablet) történik zeneszolgáltatás, azzal a zeneművek újból felhasználásra kerülnek. A szabály szerint pedig minden egyes felhasználás külön jogdíjfizetést jelent. Nem, a YouTube, a Spotify és a többiek csak a saját bevételeik után fizetnek jogdíjat, de ez nem a nyilvános felhasználásért fizetett jogdíj.

Megismételjük:

A szerzői jogdíj a zenészek bevételének második pillére.

Hozzátesszük:

A pandémia alatt a presszókra és az üzemeltetőkre is rájárt a rúd, bizonyára ehhez mérten arányosan szabják majd meg a büntetés mértékét.

 

szerzői jog, jogdíj, Artisjus, zeneszolgáltatás, vendéglátó

 

 

Szólj hozzá!


 iLand zenekar: a magyar progresszív rock szcéna üdvöskéje és nagy öregje a Müpában

iLand zenekar: a magyar progresszív rock szcéna...

Ezen a néven és ebben a felállásban az iLand új zenekar, azonban a társaság három ötöde, Takáts Tamás, Pálvögyi Géza és Dorozsmai Péter...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Tökéletes hír Halloweenra: Budapestre jön Alice Cooper és Johnny Depp bandája

A Hollywood Vampires, „a világ legjobb bárzenekarának” nevezett amerikai szupercsapat 2023. július 18-án a Sportarénában ad koncertet. A formáció ikonikus sztárokból és rocklegendákból áll: Alice Cooper, Johnny Depp, Joe Perry és Tommy Henriksen.

A showcase nem tehetségkutató! A Music Hungary fesztivált rendez a feltörekvő előadóknak

Idén először – de hagyományteremtő szándékkal – a Music Hungary Szövetség feltörekvő előadókat bemutató, ingyenes showcase fesztivált szervez november 17. és 18. között Veszprémben, hogy bemutassa a hazai könnyűzenei színtér legfrissebb arcait.

Grammy 2023: ez a 23 éves jazzénekes vitte el a pálmát a Maneskin elől

A vasárnapi Los Angeles-i Grammy-gálán a jazzénekes Samara Joy lett a legjobb új előadó, olyan neveket maga mögé utasítva, mint Wet Leg, Anitta és a Maneskin. Samara Joy a legjobb dzsessz vokál album kategóriát is behúzta.

Spice Girls-koncerttel akar bevágódni Károly király a briteknél

A pletykák szerint a lányok "komolyan fontolgatják" a királyi ház ajánlatát, hogy fellépjenek III. Károly koronázási ünnepségén – írja az NME.
Új koncertek