Cseh Tamásra emlékeznek szombaton Bakonybélben

2022/08/12  ·   Zenei hír   ·  koncert.hu

Az egész napos program során koncerteket hallgathat a közönség, s felcsendülnek korábban soha nem hallott Cseh Tamás dalok is.

Fotó: Csodálatos Magyarország

Nyolcadik alkalommal szervezi meg augusztus 13-án, szombaton Bakonybél Önkormányzata díszpolgára, Cseh Tamás tiszteletére a programot. Idén a rendezők köre bővül a Bakonybéli Szent Mauríciusz Alapítvánnyal.

A rendezvénysorozat korábbi részeinek zenei szerkesztője a két éve elhunyt Kátai Zoltán Kossuth-díjas lantművész volt, aki Cseh Tamás örökségét a hajdani énekmondókéval rokonította – az idei műsor, melynek címe: Énekmondók emlékezete, ezt a vonalat megőrizve bővült a kortárs zene és fellépő alkotók felé.

 A 14.30 órakor a Boldog Gizella Közösségi Házban kezdődő program „Fűszál szobám” – Makovecz Imre és Cseh Tamás találkozása címmel egy a valóságban csak tervezett, de létre nem jött találkozás a két alkotó között. Ezt a „beszélgetést” a Cseh Tamás Archívum és a Makovecz Imre Alapítvány közös műsora hozta létre úgy, hogy Cseh Tamás archív felvételeit láthatjuk és hallhatjuk, párbeszédben Makovecz Imre gondolataival.

Előadja: Hüse Csaba színművész.
Rendező: Cseh András.

A program 16 órakor a Szent-kútnál (képünkön), a Cseh Tamás számára oly kedves bakonybéli helyszínen folytatódik a Musica Historica Régizenei Együttes előadásával, amelyben udvarló versek, panaszdalok hangzanak majd fel, főként erdélyi és felvidéki kéziratok alapján.

A következő műsorszámnak különleges aktualitása van: 1922 augusztusában, tehát kereken száz évvel ezelőtt az akkor még fiatal zenetudós, Kodály Zoltán sajátos "énekmondókkal", vagyis népdalénekesekkel találkozott Bakonybélben. Három idős úr és egy asszony bakonybéli népdalokat énekelt neki, melyeket a később világhírűvé váló zeneszerző lejegyzett, így a rögzített magyar népdalkincs részévé tett. Ezeket az énekeket hallhatják a Szent Mauríciusz Kórus tagjainak tolmácsolásában, s a vállalkozó kedvűek néhányat meg is tanulhatnak közülük.

Mühlhauser Martina a Cseh Tamás-dalok hiteles előadója a kezdetektől közreműködője az Énekmondók programnak, hiszen az esti tábortűz és közös éneklés az ő vezetésével zajlott. Ezúttal saját dalait énekli, melyeknek szövegeit javarészt a belső történések inspirálják, de van köztük két Cseh Tamásról szóló dal is.

A szünet előtti utolsó fellépő a versek megzenésítésében remekelő Resti Kornél Együttes. Resti Kornél tértől és időtől független korhelykedései (avagy a korokat és helyszíneket összezavaró álmokfutása) közben egy szusszanásnyit éppen abban a vízivárosi albérletben kötött ki, melynek közvetlen szomszédságában nem más, mint Cseh Tamás, illetve lakótársa, Bereményi Géza írták dalaikat. E szerzemények úgy keveredtek össze Kornél magánlegendáriumával, mint azok az általa feladott képeslapok, amiket távollétében, térgörbítő kalandozásai közepett szomszédjainak küldött, s amelyekre Tamásék rendszerint egy-egy dallal feleltek... A képeslapok feladói: Arthur Rimbaud, Ady Endre, Kosztolányi Dezső és Kollár Árpád.

Az est fő műsora a „Másnap” című produkció Beck Zoltán és Szűcs Krisztián előadásában. Cseh Tamás és Csengey Dénes közös dalainak csak egy szelete került közönség elé keletkezésük idején, a 80-as évek végén. Az ekkor született dalszövegek nagyobb része viszont több mint harminc évet pihent a fiókban, mígnem a Cseh Tamás Archívumban őrzött hagyaték részeként megkezdődött ezek feldolgozása. Kiderült, hogy némely szöveghez dallamok is készültek Tamás Bartók Béla úti lakásán, vagy éppen Dénesnél Keszthelyen. Ezek szerencsére szintén fennmaradtak régi kazettákon a szerzők kommentárjaival együtt. A megtalált, megtisztogatott szövegekből, félkész dallamfoszlányokból, dúdolgatott ötletekből összeállított program szerkesztő-dramaturgja Csengey Balázs.

Az emlékműsort a hagyományos tábortűz zárja, amelyen Mülhauser Martina a közönség közreműködésével Cseh Tamás dalait énekli. Ha a tűzgyújtást a tilalom nem engedi, gyertya- és csillagfény alapozza meg a hangulatot.

A műsor házigazdája Varga Róbert újságíró, aki 2010-ben a Cseh Tamás halála utáni első emlékesteket is rendezte a Szent Mauríciusz Monostor felkérésére.

A Fűszál szobám és a Másnap produkció a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa Program támogatásával, a Kultháló bázis keretében, a Bakonybéli Szent Mauríciusz Alapítvány szervezésében valósul meg, a program főszervezője  Bakonybél Önkormányzata.

Forrás

Cseh Tamás, emléknap, Bakonybél, Beck Zoltán, Szűcs Krisztián, Resti Kornél

 

 

Szólj hozzá!


Nem babonásak a Betyárok: 13 állomásos ázsiai turnéra indulnak

Nem babonásak a Betyárok: 13 állomásos ázsiai...

Ázsia nem idegen a Bohemian Betyars számára, korábban is turnéztak arra, háromszor is, s ezen események során kifejezetten hasznos kapcsolatokat...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Hozza a legismertebb dalait – Sting két koncertet is ad Magyarországon 2022-ben!

Sting My Songs elnevezésű turnéja alkalmával 2022. október 27-én a Budapest Arénában, és – most először – 2022. szeptember 29-én a debreceni Főnix Arénában is koncertet ad. Mindezzel Sting tavasszal elhalasztott koncertjeit ütemezték át.

A showcase nem tehetségkutató! A Music Hungary fesztivált rendez a feltörekvő előadóknak

Idén először – de hagyományteremtő szándékkal – a Music Hungary Szövetség feltörekvő előadókat bemutató, ingyenes showcase fesztivált szervez november 17. és 18. között Veszprémben, hogy bemutassa a hazai könnyűzenei színtér legfrissebb arcait.

Az ABBA egykori tagjához kerültek Avicii felvételeinek szerzői jogai

A 2018-ban, 28 évesen elhunyt Avicii családja a zenész által készített mesterfelvételek, vagyis hivatalos eredeti felvételek szerzői jogainak 75 százalékát eladta a svéd Björn Ulvaeus, az ABBA zenésze által alapított Pophouse-nak, amely amúgy az ABBA Voyage műsort szervezi Londonban.

Jubileumi arénás előadással és koncertturnéval ünneplik az István, a király bemutatásának 40. évfordulóját

Nagyszabású programsorozattal, a Magyar Nemzeti Múzeumban kiállítással, a Papp László Budapest Sportarénában jubileumi előadással, továbbá koncertturnéval ünneplik az István, a király című rockopera bemutatásának 40. évfordulóját jövőre.
Új koncertek