D. Nagy Lajos szerint sötét háttérhatalmak némították el a Bikini FB-koncertjét

2021/02/23  ·   Zenei hír   ·  koncert.hu

"Egy este a Bikinivel – Koncertfilm-vetítés és interaktív élő beszélgetés" címmel hirdetett fizetős Facebook-eseményt a Bikini február 20-ra. A 26. percben azonban megszakadt az élő adás.

Fotó? Bikini/FB

A Borsnak adott interjú alapján a Facebook a zenekar fizetős, élő buliját arra hivatkozva offolta, hogy nem a zenekari tagok a saját dalaik jogtulajdonosai.

Az énekes szerint nem félreértés vezetett a koncert megszakításához.

"Meggyőződésem, hogy sötét háttérhatalmak tevékenysége ez, hogy nagyon komoly szűrők figyelnek, hogy ideológiai alapon tiltottak le minket. A Facebook arra hivatkozott, hogy tulajdonjogot sértünk, mert nem a mienk a zene, amit játszunk. Hát akkor kinek a tulajdona, ha nem a Bikinié?!" – mondta D. Lagy Lajos a bulvárlapnak.

Hát, nem tudjuk... A gyilkosságos-nyomozós filmekben is az az első, hogy mi lehetett az indíték. Egyszerűen nem látjuk, hogy a Részegen ki visz majd haza meg az Adj helyet magad mellett milyen ideológiai tartalmakat hordozna, amelyek az USA egykori elnökével egy polcra helyezi a magyar együttest a Facebook, talán a Megüssem vagy ne üssem-nél kicsit rezeg a léc, de nem hinnénk, hogy ennyire mélyen tisztában van az algoritmus a Bikini munkásságával.

Azt viszont tudjuk, hogy a platform zenével kapcsolatos megosztásai komoly szabályozás alá esnek, mert  – ahogy a nevében is megtalálható – arra törekednek, hogy a FB ne egy porszívózás közben háttérzenét szolgáltató valami legyen, mert olyanból van elég és más, ők azt szeretnék elérni, hogy tényleg közösségi élet folyjon a profilokon. Ezért van az, hogy az üzelti célú profilok megosztásait már nem annyira jelenítik meg, mert azt mondják: ha hirdetni akarsz, fizess érte, ha közösséget akarsz építeni, akkor welcome. Viszont egy előadó/zenekar/művész élő közvetítésű koncertje még a FB policyje szerint sem ebbe a fenti, „zenehallgatási élmény” kategóriába tartozik, az szerintük is egy interaktív közösségi esemény – a beharangozók alapján a Bikini sem tervezett mást.

Néhány nem ideológiai, hanem technológiai jellegű felvetést azért érdemes megfontolni.

Sok helyen olvastuk azt az elsőre furcsán hangzó tanácsot az élő közvetítésekkel kapcsolatban, hogy MOZOGJ!

De tényleg. Olvastunk olyan (ritka) esetről, amikor az élő közvetítés során szinte mozdulatlan előadó (például egy DJ) videóját elnémították, mert a Facebook inkább „hallgatási élményként” érzékelte, nem pedig interaktív közösségi eseményként. Tehát, ha valaki a szoba sarkában pengeti a gitárját, néha meg kell mozdulnia, másfajta aktivitást is alkalmaznia kell: például beszélgetni a hallgatóságával a dalok között. De akár táncra is perdülhet... Arra is van lehetőség, hogy az élő videók készítői egy-egy nézőt is meghívjanak a videóba.

Minél nagyobb a teljes hosszúságú zenék száma egy videóban, annál valószínűbb, hogy a tartalmat a FB korlátozni fogja, mert szabályaik szerint inkább a rövidebb zenei részletek posztolását támogatják.

Tehát minél tovább tart az adás az úgynevezett interaktív tartalom nélkül, annál inkább „zenehallgatási élménynek” fogják tekinteni, és belenyúlnak. Van, aki azt ajánlja, hogy minden dal után legalább 30 másodpercig poénkodjanak... vagy kérdezzenek... Kérjenek  a nézők dalokat vagy meséljenek az életükről... Ez az egyszerű – és nagyszerű – módja annak, hogy az élő közvetítés közösségi esemény legyen, és ne passzív élmény. Mert ez utóbbit nem támogatja az Algoritmus.

Nem láttuk a Bikini élőzését, nem tudjuk, mennyi volt benne az (inter)aktivitás. Mint ahogy arról sem esik szó, hogy miként állapítja meg a FB, hogy valaki a saját zenéjét játssza, vagy másét. Azt viszont igen, hogy ez utóbbit nemrég ultra megszigorították. Az is megeshet, hogy a fürdővízzel röpült a gyerek is...

Mi – ezen felületes információk alapján + nem vagyunk közösségimédia-guruk – inkább hajlunk arra, hogy a rendszer értelmezett félre valamit, esetleg hibázott. Bízunk abban, hogy sikerül tisztázni a dolgot, és ha sajáthibás, akkor a FB bocsánatot kér és kompenzálja a zenekar veszteségét. A démonizálását annyira nem tartjuk indokoltnak, szerintünk sem sötét háttérhatalom, sem ideológia nem áll a háttérben, inkább egy technológia, amelynek megvannak a maga bugjai – vagy éppen a maga szabályai, amiket érdemes betartani.

A Facebook – és ezt sokan elfelejtik – nem egy szolgáltató, hanem egy közösségi platform. Persze, manapság már minden átcsúszott rá, legyen az magánélet vagy biznisz, művészet vagy politika: sajnálatos módon a FB egyfajta virtuális valósággá nőtte ki magát, ami néha az igazi élet rovására nyer újabb és újabb területeket. Ebben a milliók által lakott univerzumban próbálnak a fejlesztők valamiféle szabályozást fenntartani, ami kisebb-nagyobb sikerrel, sok-sok hibával, de egyelőre működik. (Napi szinten szívunk vele, mert mindig van valami változtatás, amit nem tesztelnek ki rendesen vagy isten se' tudja, mi történik, szóval van gondunk nekünk is, de eszünkbe sem jut tudjukkit kiáltani – ennél sokkal cifrábbakat szoktunk mondani.)

S lehet, hogy olcsó vigasz, de szerintünk a Bikini egy lelket sem veszít a rajongótáborából egy félresikerült közvetítés miatt, mindemellett megértjük a zenekar felháborodását, hiszen ebbe a dologba időt és munkát fektettek.

Bikini, élő koncert, Facebook, algoritmus, hallgatási élmény

 

 

Szólj hozzá!


A Netflix-sorozat Lisa nővére jövő januárban az Akváriumban énekel

A Netflix-sorozat Lisa nővére jövő januárban az...

Megvan a Christmas Home című széria? A második évadban Dagny Norvoll Sandvik norvég dalszerző-énekesnő is feltűnik, mi több, Bye Bye Baby című...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Profi teniszezőnek készült, a színpadon kötött ki – ki lehet ő?

Valakik már gyermekként tudják, mivel szeretnének foglalkozni és elszántan küzdenek a céljaikért, míg mások a környezetük hatására kapnak olyan lökést, amelynek köszönhetően eldöntik, hogy milyen területen építenek karriert. Bár a tehetség a legtöbbször utat tör, viszont a sikerekhez vezető út sokszor göröngyös....

Budapest Klezmer Band: nincsen új év újévi koncert nélkül

2020-ban ünnepli a Budapest Klezmer Band a 30. születésnapját. A koronavírus járvány miatt az ünnepi koncertek sorban elmaradtak, de a zenekar úgy érzi, nem kezdődhet az újév klezmer koncert nélkül.

HVG: Lefújták az angliai Download és a barcelonai Primavera Sound fesztiválokat

A 2020-as után a világjárvány miatt másodszor is lefújják az angliai Donington Parkban meg (nem) rendezett, a jellemzően a rock és a metál legnagyobb neveit felsorakoztató Download fesztivált, és ugyanígy jártak el a populárisabb fellépőkről ismert barcelonai Primavera Sound fesztivál szervezői is – írja a hírportál.

Messze Mississippi – Az USA két államában már teljes kapacitással mehetnek az élő koncertek

Texas és Mississippi egyaránt feloldja a kötelező maszkviselést és 100 százalékra növeli az államokban működő vállalkozások és létesítmények kapacitását. Ez azt jelenti, hogy a tömegrendezvényeknek nem lesz akadálya, a stadionok, koncerttermek és más nagy helyszínek e két állam határain belül korlátozás nélkül...
Koncert.hu már a mobilodon is!
Koncert.hu Android alkalmazás Koncert.hu iPhone alkalmazás
Új koncertek