Ed Sheeran nem tanul, vagy rászálltak?

2018/07/02  ·   Zenei hír   ·  Simonyi Éva

Napjaink egyik legnagyobb sztárjára rájár a rúd: ismét beperelték plágium gyanújával. A mostani vád szerint Marvin Gaye 1973-as “Let’s Get It On” slágerét koppintotta a “Thinking Out Loud” megírása során.

Fotó: wedoitfortheloveofmusic.com

Az előzmények:

Ed Sheeran boldogságát újabb plagizálási per árnyékolja be

 

Egy Structured Asset Sales elnevezésű cég, mely tulajdonosa az említett Gaye-dal szerzői jogainak, 100 millió dollárra pereli Sheerant. Az indoklás szerint megegyezik a két dalban “a dallam, a ritmus, a dobok, a basszus, a háttérkórus, a tempó, a szinkopálás és a loopolás".

Nézzük:

Marvin Gaye- Got To Give lt Up

 

Ed Sheeran - Thinking Out Loud

 

Gaye a dalt Edward Townsenddel közösen szerezte, és miután Edward elhunyt, a dal szerzői jogának egyharmadát megvette a Structured Asset Sales, így jogosan nyújtották be ők a keresetet. A jogvitában a Thinking Out Lour társszerzőjét, Amy Wadge-t is perelik.

A Gaye-család egy másik hasonló ügyben is volt már érintett: szintén Marvin Gaye-nek tulajdonították Robin Thicke - Blurred Lines dalának alapjait, a pert megnyerték, Thicke-nek pedig 7,3 millió dollárt kellett kicsengetnie. Bár itt valóban feltűnhetnek megegyező hangok, a zenészek tagadták, hogy másoltak volna.

Marvin Gaye- Got To Give lt Up

 

Robin Thicke - Blurred Lines ft. T.I., Pharrell

 Az eset kapcsán több zenész is megszólalt, akik szerint az ítélet káros lehet a későbbi zenészekre, és a kreativitásukra, hiszen természetes, hogy már létező dalokból is merítenek ihletet, azonban vékony a határ az inspirálódás és a másolás között, így nekik sem könnyű. Egyébként a Photograph-botránynál az Amazing énekese, Matt Cardle elhatárolódott az ügytől, azt írta Twitteren: “ez nem az én perem”. Szerinte “Ed zseniális zenész és megérdemli a siker”.

 

Ed Sheeran, plágium, Thinking Out Loud, Marvin Gaye

 

 

Szólj hozzá!


Nem az a tipikus sztár, de milliók rajonganak érte –  és most Magyarországra jön

Nem az a tipikus sztár, de milliók rajonganak érte...

Donny Benét, az ausztrál synth-funk zenész kopaszodó fejével, hódító bajuszával és fehér zakójával 2011 óta tartja lázban a világot...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Először koncertezik Magyarországon a Take That

Európai turnéjuk alkalmával a This Life című, novemberben megjelenő vadiúj albumukat a magyar közönségnek is bemutatják. A jelenleg trió felállásban tevékenykedő együttes – Anglia egyik legnépszerűbb fiúcsapata – több mint harmincéves pályafutása során először jön hozzánk, 2024. július 3-án friss lendülettel veszik be...

EGYÜTT A ROCK&ROLL-ért – 3 napos fesztivál koncertekkel Budapest szívében

A Rocky Monday Közhasznú Egyesület 2024. április 26-28. között, a VI. ker. Dessewffy utca 39 előtti szakaszon immáron negyedik alkalommal szervezi meg az "EGYÜTT A ROCK & ROLL-ért" elnevezésű zenés fesztiválját.

Amikor mindenki szerző a zenekarban – idén is izgalmas témákkal jön a Dalszerző Expo

Idén hetedik alkalommal szervezi meg az Artisjus a DEX Songwriting Expót. A rendezvényt 2018-ban indította el a szerzői egyesület azzal a céllal, hogy hiánypótló kezdeményezésként támogassa az információmegosztást és kapcsolatépítést a dalszerzői közösségen belül, valamint lehetőséget teremtsen a szakmai fejlődésre.
Új koncertek