Elmarad a Pearl Jam-koncert

2020/04/11  ·   Zenei hír   ·  koncert.hu, MTI

2018-ban már tettek egy európai kört, ekkor Budapest kimaradt a helyszínek közül. Úgy tűnik, sajnos most is: a koronavírus-járvány miatt későbbi időpontban rendezik meg a formáció várva várt budapesti fellépését – tette közzé a Live Nation.

Most már biztos: jövőre eljön Budapestre a Pearl Jam!

A Pearl Jam tizenhárom állomásos európai turnén vett volna részt a nyáron. A koncertsorozat 2020. június 23-án indult volna Frankfurtban és július 22-én ér volna véget Amszterdamban. A csapat fesztiválos fellépéseik alól is sorra dőlnek ki a színpadok. 

Mindez azért is roppant szomorú, mert a 2020-as európai turné olyan városokba is eljutott volna, ahol hosszú évek óta nem léptek fel: Frankfurtban 1992 óta, Budapesten 1996 óta, Zürichben 2000 óta nem volt koncertjük.

***

A legenda szerint a nevük Eddie Vedder indián származású ükanyjának, Pearlnek a nevéből keletkezett, aki értett a hallucinogén hatású lekvárok (vö. jam) készítéséhez. A nagyi még  létezhetett – a Vedder családban azonban nincsenek indián felmenők.

Az Alice in Chains-t, a Pearl Jam-met, a Nirvanát és Soundgardent úgy emlegetik, mint a „seattle-i négyes”.

Bár a 90-es évek legnépszerűbb amerikai rockegyüttese híres arról, hogy nem áll be a sorba, semmilyenbe, de tényleg: például felvetődött, hogy a Guns N 'Roses, a U2 és a Pearl Jam együtt tolnak le egy hatalmas közös turnét – de az utóbbi zenekar nem volt hajlandó részt venni ebben. A második lemezük megjelenésétől kezdve bojkottálták a videóklipek készítését, nagy ívben kerülték az interjúkat és a médiában való szereplést, sőt: pert indítottak a Ticketmaster koncertjegy-forgalmazó cég ellen, és ezalatt koncerteket sem adtak. Erre még visszatérünk.

Valahogy mindig másképpen működtek, mint a többiek: a Vs. album a megjelenés (19993.) hetében 950 000 példányban kelt el csak az USA-ban (ezzel egyébként a zenekar egy éveken át megdöntetlen rekordot állított fel) – s ez a tény, ami egy "normális" zenekar életében rengeteg egymásba tolt ugródeszkát jelentene, esetünkben csaknem a Pearl Jam pályafutásának végét jelentette. Különösen a keretesben már emlegetett Eddie Vedder szenvedett a hatalmas siker terhétől. Emiatt az együttes megpróbált a nyilvánosság elől visszavonulni, ami csak részben sikerült.

Kurt Cobain 1994-es halála után a Pearl Jam vált a világ legfontosabb és legsikeresebb grunge-együttesévé, és ezt a titulust sajátos módon, a nyilvánosság előli teljes visszavonulással kezelték. Nem adtak több interjút, és nekimentek az amerikai koncertjegy-forgalmazó gigacégnek, a Tickemasternek. A Pearl Jam szerint visszaéltek piaci monopolhelyzetükkel és csaknem megfizethetetlen áron árulták a jegyeket, beleépítve az árba mindenféle extra költségeket. A pert ugyan elvesztették, de felér egy fél győzelemmel, hogy a Ticketmastert kötelezték arra, hogy a kezelési költségeket a jegyártól elkülönítve kötelező feltüntetniük. A média elleni harc másik frontja az volt, hogy megtagadták a kislemezek kiadását, videóklipek készítését, és úgy tervezték, hogy albumaikat csak bakeliten adják ki... (Egyébként 1998-ban visszatértek a ticketmasteres koncertekhez.)

Hiába kerülték a nyilvánosságot minden erejükkel, történt aztán valami, ami hosszú időre a refelktorfénybe helyezte őket, és ennek cseppet sem örülhettek: 2000. július 1-jén bekövetkezett a rocktörténelem egyik legnagyobb katasztrófája – és a zenekar volt az egyik főszereplője. A dániai Roskilde Festivalon kilenc rajongó meghalt, mikor a többiek teljes eufóriájukban a korláthoz préselték és agyontaposták őket. A zenekar ugyan félbeszakította a zenét és megpróbálta a közönséget megfékezni, de sajnos már túl késő volt. Sokkos állapotba kerültek, az európai turné hátralevő részét azonnal lemondták, és felmerült, hogy képesek lesznek-e valaha is színpadra lépni. (Ráadásul a rendőrség eleinte a zenekart okolta a történtekért...) Végül eltelt egy hónap, és augusztus 3-án nekivágtak amerikai turnénak.

Eddie Vedder a PJ20 moziban azt mondja, hogy a dániai események után a zenekari tagok élete végérvényesen megváltozott. A pályájuk immáron örökre kettévált a Roskilde előtti és a Roskilde utáni korszakra.

A Roskilde utáni korszak 2020. évében végre eljön az ikonikus grunge-rock-punk banda Magyarországra is. Akit érdekelne, milyen koncerteket  adnak, annak egy fontos infó: 2000 óta minden koncertről eredeti felvételt készítenek, ami bootlegként letölthető. (Egyébként a Pearl Jam volt az első együttes, akik egy teljes világkörüli turnét CD-re rögzítettek.)

 

Szóval,  július 15-én: a Papp László Budapest Sportarénában sem ők, sem az előzenekaruk, a White Reaper nem lesz ott :( A jó hír: amint a fotón is látható, "csak" ELHALASZTOTTÁK, tehát van rá remény, hogy amikor beköszöntenek a jobb idők, visszajönnek.

Sovány vigasz a rajongóiknak, de álljon itt legutóbb közzétett daluk:

 

 

Pearl Jam, grunge, Budapest, koncert

Képtár

  • Elmarad a Pearl Jam-koncert kép 80716
  • Elmarad a Pearl Jam-koncert kép 80747
  • Elmarad a Pearl Jam-koncert kép 80748
 

 

Szólj hozzá!


Elhunyt a Supermanagement társalapítója és tulajdonosa, Ferich Balázs

Elhunyt a Supermanagement társalapítója és...

Ferich Balázs neve onnan is ismerős lehet nektek, hogy a Blind Myself basszusgitárosa volt, majd amikor Tóth Gergővel kis kanyarok után önálló...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Slash visszatér!

Myles Kennedy & The Conspirators társaságában 2024. április 19-én lép fel az MVM Dome-ban.

Pulóveres nyitóhétvége a Kobuciban

Homeopátia, homeopátia... Reméljük sem efféle, sem egyéb gyógyhatású szerekre nem szorulnak majd azok, akik részt vesznek a ma nyitó Kobuci Kert startprogramjain.

A fák almái: James McCartney és Sean Ono Lennon összeálltak egy dalra

Paul McCartney egyetlen fia és John Lennon kisebbik fia április 12-én, pénteken jelentette meg első kollabjukat, a "Primrose Hill"-t.
Új koncertek