Elment a rock 'n' roll királynője, isten veled, Tina Turner!

2023/05/24  ·   Zenei hír   ·  koncert.hu

83 éves korában Svájcban elhunyt Tina Turner – a rock ikonikus énekesnője és legkarizmatikusabb előadója. A hírt a szóvivője erősítette meg.

Elment a rock 'n' roll királynője, isten veled, Tina Turner!

"Nagy szomorúsággal tudatjuk, hogy Tina Turner elhunyt. Zenéjével és az élet iránti határtalan szenvedélyével rajongók millióit varázsolta el világszerte és isnpirálta a jövő sztárjait. Ma egy kedves barátunktól búcsúzunk, aki a legnagyobb művét hagyja ránk: a zenéjét. Szívből jövő együttérzésünk a családjának szól. Tina, nagyon fogsz hiányozni nekünk."

Az amerikai születésű sztár az egyik legnagyobb rockénekesnő volt. Lehengerlő színpadi jelenlétéről és olyan slágerek soráról volt ismert, mint a The Best, a Proud Mary, a Private Dancer és a What's Love Got to Do With It.

Az 1960-as években szerzett hírnevet volt férje, Ike Turner oldalán, a River Deep vagy éppen a Mountain High című klasszikusokkal a repertoárjukban. A kapcsolatukon belül elszenvedett bántalmazást és a hosszú küzdelmet a szabadulásért egy 1993-as hollywoodi filmben dokumentálták Angela Bassett főszereplésével, amely három Oscar-díjat nyert.

A színésznő így búcsúzik tőle:

"... Tina Turner megmutatta másoknak, akik félelemben éltek, hogy milyen lehet a szeretettel, együttérzéssel és szabadsággal teli gyönyörű jövő. Utolsó szavai hozzáma következők voltak: "Soha nem utánoztál engem. Ehelyett mélyen a lelkedbe nyúltál, megtaláltad a benned rejlő Tinát, és megmutattad őt a világnak." Ezeket a szavakat életem végéig a szívemben fogom őrizni. Megtiszteltetés számomra, hogy ismerhettem Tina Turnert, hogy segítettem megmutatni őt a világnak. Így a mai napon, miközben gyászoljuk ezt az ikonikus hangot és jelenlétet, emlékezzünk arra: többet adott nekünk, mint amennyit valaha is kérhettünk volna tőle. Az egész énjét adta nekünk. Tina Turner pedig egy olyan ajándék, amely mindig is "egyszerűen a legjobb" lesz. Angyalok éneklik, hogy nyugodj békében, királynő."

Az énekesnő népszerűsége szólóelőadóként az 1970-es években kissé megfogyatkozott, de karrierje újjáéledt, amikor az 1980-as években leszerződött a Capitol Recordshoz. Al Green Let's Stay Together című dalának feldolgozása vezetett a Private Dancer albumhoz 1984-ben – amely több mint 10 millió példányban kelt el, sokkal szélesebb körben megismertetve őt a világgal, mint valaha. A Private Dancer címadó dala, valamint a What's Love Got to Do With It és az I Can't Stand the Rain hatalmas sikert aratott.

2021-ben került a magyar mozikba a róla készült készült dokumentumfilm – az első doku, amelyben először járult hozzá, hogy magánarchívumát is felhasználják egy alkotáshoz. Az amerikai életrajzi filmet, amely végigtekint a legenda  több mint öt évtizeden átívelő pályafutásán, az Oscar-díjas rendezőpáros, Daniel Lindsay és TJ Martin jegyzi .

Az Anna Mae Bullock néven született énekesnő tizennyolc évesen csatlakozott vokalistaként a gitáros Ike Turner együtteséhez, amelyben frontember – és a zenekarvezető felesége lett. A formáció számos dala vált slágerré, zenés-táncos koncertshow-juk óriási sikert aratott. A pár kapcsolata azonban megromlott, a drogok és az ital hatására agresszívvá váló Ike kizsákmányolta és testileg-lelkileg bántalmazta feleségét. Tina Turner 1976-ig tűrte ezt, majd egy turné közepén megszökött.

Mindent hátrahagyott, csak a nevét vitte tovább, és üres zsebbel, a nulláról próbálta újraépíteni karrierjét. Fájdalmas múltjáról 1981-ben beszélt először nyilvánosan, a People magazinnak adott interjúban. Szólóban a rocktól a diszkóig sok mindent kipróbált, és miközben az amerikai zenei szakma már leírta, 1984-ben, a rocktörténet egyik legnagyszerűbb visszatérésével a slágerlisták élére ugrott. Londonban készült, Private Dancer című lemezéből 12 millió példány kelt el, négy Grammy-díjat kapott érte, a What's Love Got to Do with It című dallal az akkor 45 éves Tina Turner a slágerlista élére ugrott Amerikában.

A világsztárrá vált énekes telt házas arénakoncertek főszereplője volt, lemezei milliós példányszámban keltek el. A kilencvenes évektől ritkábban lépett fel, énekesnői pályafutásának 50 éves jubileumán tartott turnéja 2008-ban az évad legsikeresebb koncertkörútja lett. Férjével, Erwin Bach német producerrel több mint húsz éve élt együtt Svájcban.

Lemezeiből több mint 200 millió fogyott világszerte, az ő koncertjeire váltották eddig a legtöbb jegyet, beiktatták a Rock and Roll Hírességek Csarnokába is. Az életét feldolgozó Tina - The Tina Turner Musicalt a Broadway-n mutatták be 2019-ben. Az említett dokumentumfilm ennek a díszelőadásnak a képsoraival zárul.

Mindkét fiát elbúcsúztatta, Craig 2018-ban önkezével vetett véget az életének, Ronnie 2022-ben halt meg 62 évesen. Az elmúlt években sokat betegeskedett: 2016-ban bélrákot diagnosztizáltak nála – Ronnie is ebben halt meg – , 2017-ben pedig veseátültetésen esett át. Nyilatkozatai szerint – a megpróbáltatások ellenére  – élete alkonyán megtalálta az igazi boldogságot és békét.

Mindenkinek van egy legkedvesebb Tina-slágere, felvétele. A miénk ez – és ezzel búcsúzunk tőle, reméljük Bowie-val ma nagy bulit csapnak... Nyugodjék békében.

 

 

 

Tina Turner, gyász

 

 

Szólj hozzá!


Senki sem tudja, kik ők – és idén sem fogjuk megtudni: Sleep Token  az MVM Dome-ban

Senki sem tudja, kik ők – és idén sem fogjuk...

Amellett, hogy tagjai kilétét rejtély övezi, a Sleep Token híres a showszerű koncertjeiről – a zenekar első önálló bulijuk 2024. november...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Először koncertezik Magyarországon a Take That

Európai turnéjuk alkalmával a This Life című, novemberben megjelenő vadiúj albumukat a magyar közönségnek is bemutatják. A jelenleg trió felállásban tevékenykedő együttes – Anglia egyik legnépszerűbb fiúcsapata – több mint harmincéves pályafutása során először jön hozzánk, 2024. július 3-án friss lendülettel veszik be...

Azt mondjuk: május 1. – te azt mondod: Tabán!

A Tabán az 1970-es évektől a hazai könnyűzenei élet egyik meghatározó helyszíne. Török Ádám és a Mini az LGT-vel közösen indították el a május 1-jei tabáni koncertek hagyományát, sajnos, már egyikük sem lehet ott, de mutatjuk, kik igen!

Csak magyar zeneszámok hangzanak majd el a Tour de Hongrie május 9-i szakaszán

Az Él a Zene! elnevezésű kezdeményezés keretén belül május 9-én bizonyos üzletekben és rádióadókon – valamint liftekben – csak magyar dalok szólnak majd, reflektorfénybe helyezve ezáltal a magyar szerzőket és előadókat.
Új koncertek