Emlékszel még a Kultiplexre? Összeállt az emlékfesztivál programja

2023/08/09  ·   Zenei hír   ·  koncert.hu

Ferencváros szeretne méltón tisztelegni a Kultiplex legenda (és az ugyanitt működő Kinizsi mozi és a Bluebox) előtt, ezért augusztus 21-27. között Re-KultiFESZT – Kultiplex Emlékhét Ferencvárosban címmel emlékfesztivált szerveznek, ami remélhetően olyan jól fog sikerülni, hogy hagyományt teremt.

Fotó: In Memoriam Kultiplex/FB

A Kulti 2008-ban az egy hónapig tartó Dózer Fesztivállal búcsúzott, ahol koncertet adott többek között a kaliforniai Mad Caddies zenekar, az Amber Smith, a Kaukázus, a Titusz és a Carbonfools, a Mystery Gang, a Colorstar, a Tudósok, a Balaton zenekar, a Ludditák, a Quimby, a Heaven Street Seven, Copy Con,Tereskova, a Stereochrist és Sickratman, az Akkezdet Phiai, a Korai Öröm, a Fresh Fabrik, a Hippikiller és a Paso Sound System.

"Idén 15 éve, hogy a Markusovszky térrel tették egyenlővé a Tejútrendszer legjobb szórakozóhelyét, a ferencvárosi Kultiplexet"– írják az augusztusi feszt szervezői, és az ember felkapja a fejét, hogy CSAK 15 éve? Mintha egy évszázada lett volna, amikor a Kiscsillag zenekar talán legelső fellépését néztük ott...

"A Kultiplex egyfelől rengeteg kevés életteret kapó zenész számára lett biztos és rendszeres koncerthelyszín, másfelől az alternatív zene kedvelői is találtak itt maguknak programot estéről estére. Az ismertebb nevek közül olyan zenekarok számítottak állandó fellépőknek, mint a Korai Öröm, az Amorf Ördögök (ők Live at Kultiplex címmel egy koncert-kislemezt is megjelentettek), a Bëlga, a Supernem vagy Sena – de külföldi előadók is rendszeresen látogattak a Kultiplexbe. Fontos, hogy az esti koncertek mellett a hely gyakorlatilag egész napos kikapcsolódási lehetőséget is kínált, hiszen napközben kávézóként üzemelt. A kerthelyiség kényelmes pihenőhelynek, a csocsóasztalok pedig ádáz küzdelmek színhelyének számítottak, de aki szeretett volna a város zajából kiszakadva ebédelni vagy a munka után lazítani, annak is a Kultiplexbe vitt az útja." (Gyöngyösi Lilla: Nem multi, de multikulti – Kultiplex)

Az In memoriam Kultiplex oldal itt érhető el

 

A Markusovszky téren az alábbi koncertek várnak mindenkit, aki a szívében – és a fülében, valamint a lábában – őrzi a Kulti emlékét:

Péntek 08.25.
14:30 Megnyitó
16:20 BB's Wonderful Sound Dance Band
17:20 Gyilkos
18:20 Shell Beach
19:40 Beat Dis
21:00 Korai Electric
Szombat 08.26.
12:00 Mr. Skunk
13:00 Some Beat - Slicz • Meloha • Vektor
14:30 Vida L - Allnightbreakz Classics
16:00 Weekendbass
18:00 DJ Palotai
20:20 Bankos • Faktor Labor • NKS
Vasárnap 08.27.
12:00 Selector Desmond Schlekker
14.00 Tilos Party - Dj Suefo
15:00 Tilos Party - Dj Zotyka
16:00 Tilos Party - Papa b2b Alagi
18:20 Bobby Shyze
20.00 Gimmeshot - Sena • Mango • Kemon • Busa • Sematic4 • Polskie
***

Azt nem állítjuk, hogy minden fellépőt ismerünk – bár akad, akit személyesen is, sőt, voltunk a Kultiban koncertjükön –, mert szerencsére a szervezők nem mentek el a könnyebb irányba, a nosztalgiabuli felé, a fentebb már emlegetett fellépőkkel, de például a nyitókoncertet adó BB's Wonderful Sound Dance Band-ről pont friss infóink vannak. Valójában ez egy rövidesen megjelenő album címe, amely a Majdnem Híres Rocksuli-társalapító Bihari Balázs (Hippikiller) saját zenei projektje, most jött ki a harmadik single róla, Salvador Dalí címmel.

 

P.S. Augusztus 22-én (kedden) 19:00-tól Kocsis András, a Keretblog alapítója, a Kikeltető szervezője és Nagy Gergely író, újságíró lesz a Mester Galéria (Haller utca 27.) vendége, és a budapesti underground közelmúltjáról és jelenéről lesz szó, különös tekintettel a Kikeltetőre és a Kultiplexre.

 

 

Kultiplex, Re-Kulti, Dózer Fesztivál

 

 

Szólj hozzá!


Csillag Az Égen: az Erkel Színházba készül a Bagossy Brothers

Csillag Az Égen: az Erkel Színházba készül a...

A gyergyószentmiklósi Bagossy Brothers Company októberben az Erkel Színházban mutatja be új műsorát – a csapat közel egy éve dolgozik a Csillag...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Először koncertezik Magyarországon a Take That

Európai turnéjuk alkalmával a This Life című, novemberben megjelenő vadiúj albumukat a magyar közönségnek is bemutatják. A jelenleg trió felállásban tevékenykedő együttes – Anglia egyik legnépszerűbb fiúcsapata – több mint harmincéves pályafutása során először jön hozzánk, 2024. július 3-án friss lendülettel veszik be...

3 nap, 29 zenekar, nulla szemét – jön az idei Alpárfeszt

Kicsit több mint egy hónap van hátra Alpárfesztig (2024. június 27-29.), ami igazi ünnep az antimainstream zenék rajongóinak, hiszen Lakiteleken A listás bandák helyett az underground rock- és metalvilág legjobb csapatai kapnak helyet. És pont ez adja az egésznek az utánozhatatlan vibe-ját, na meg a Tisza közelsége, ami miatt immár...

Csak boldog születésnap: Random Trip 15 a Parkban

Május 7-én rendezték meg a Random Trip 15 éves jubileumi koncertjét a Budapest Parkban. De nevezhetnénk akár egy óriási házibulinak is. Hogy miért?
Új koncertek