Menopauza 1170x180

Eszkimók a PIM kertjében

2024/07/09  ·   Zenei hír   ·  koncert.hu, MTI

A hagyományos koncert kereteit lebontó Bélaműhely együttes a Petőfi Irodalmi Múzeum "Az álom vége? Klímaváltozás Az ember tragédiájában és ma" című kiállításából inspirálódva közösségi zenei játékkal készül csütörtökön a múzeum kertjében.

Stock fotó

A Bélaműhely 2007 óta foglalkozik hangkeltő eszközök építésével, és az eszközökön való hangszeres játékkal. Kísérleteznek zenei játékok fejlesztésével, valamit kutatják az emberek hangokhoz, zenéhez, hangkeltéshez való viszonyát. Ipari hulladékokból, kimustrált használati tárgyakból, hordókból, csövekből készítenek hangkeltő eszközöket Terebessy Tóbiással és a Medence Csoporttal közösen.

Az este 7 órakor kezdődő közösségi zenélést Az ember tragédiája történeti színei közül az Eszkimó szín disztópiájára és közvetlen előzményeire fókuszáló kiállítás ihlette. A mintegy 160 évvel ezelőtt elképzelt jövővel kapcsolatban Madách több olyan problémát és kérdést is tematizált, amely napjainkban is megjelenik a klímaváltozáshoz köthető közbeszédben és tudományos diskurzusokban

A Bélaműhely zenekar tagjai egy-egy részletet választottak ki a műből. A zenei játékon többek között lesz litofon, metalofon, xilofon, keramikofon, ablakcitera és hangburger is, amelyek arra ösztönzik a résztvevőket, hogy merjenek hangot kelteni. Míg a rendes hangszereknél visszatarthat a megszólaltatásuktól a tudás hiánya, ezeknél elég csupán a mozdulat. A nézők mellett a Bélaműhely zenészei és Egger Géza színművész is csatlakozik a produkcióhoz.

A Bélaműhely Tragédia trendsetting című eseménye a PIM MUSE Set programsorozatának a része, amelynek keretében augusztus 8-án a TERIKE from Budapest a Szépvilág - Divat és kultúra a reformkori Pesten című kiállításhoz készült performanszát tekinthetik meg az érdeklődők, míg szeptember 12-én a Slow Village-ből ismert Tink lép fel az állandó Petőfi-kiállításhoz készített produkciójával a PIM kerti színpadán.

Bélaműhely, PIM, Ember tragédiája, klímaváltozás

 

 

Szólj hozzá!


Decemberben érkezik a Demjén-film

Decemberben érkezik a Demjén-film

Befejeződött a Demjén Ferenc leghíresebb dalaira felfűzött romantikus zenés vígjáték forgatása. A "Hogyan tudnék élni nélküled?" című film...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Először koncertezik Magyarországon a Take That

Európai turnéjuk alkalmával a This Life című, novemberben megjelenő vadiúj albumukat a magyar közönségnek is bemutatják. A jelenleg trió felállásban tevékenykedő együttes – Anglia egyik legnépszerűbb fiúcsapata – több mint harmincéves pályafutása során először jön hozzánk, 2024. július 3-án friss lendülettel veszik be...

Beton.Hofi bocsánatot kért a Sziget szervezőitől

Beton.Hofi augusztus 9-én ad koncertet a Szigeten. Saját bevallása szerint egyszer hamisított jeggyel is bejutott... A mostani koncertjével utólag elnézést is kér ezért a Sziget szervezőitől :)

FRINGE 2024: 300-ból választott ki a Zene Háza 30 zenészt – itt a névsor!

Idén nyáron a Magyar Zene Háza missziójának támogatásaként indult el a Fringe program, melynek keretében zeneiskolások, hobbizenészek, feltörekvő zenekarok és utcazenészek kapnak lehetőséget a fellépésre a Ház különböző pontjain. A júniusi határidőig közel 300 pályázat érkezett, közülük 30-an kapnak fellépési...
Új koncertek