Menopauza 1170x180

Eszkimók a PIM kertjében

2024/07/09  ·   Zenei hír   ·  koncert.hu, MTI

A hagyományos koncert kereteit lebontó Bélaműhely együttes a Petőfi Irodalmi Múzeum "Az álom vége? Klímaváltozás Az ember tragédiájában és ma" című kiállításából inspirálódva közösségi zenei játékkal készül csütörtökön a múzeum kertjében.

Stock fotó

A Bélaműhely 2007 óta foglalkozik hangkeltő eszközök építésével, és az eszközökön való hangszeres játékkal. Kísérleteznek zenei játékok fejlesztésével, valamit kutatják az emberek hangokhoz, zenéhez, hangkeltéshez való viszonyát. Ipari hulladékokból, kimustrált használati tárgyakból, hordókból, csövekből készítenek hangkeltő eszközöket Terebessy Tóbiással és a Medence Csoporttal közösen.

Az este 7 órakor kezdődő közösségi zenélést Az ember tragédiája történeti színei közül az Eszkimó szín disztópiájára és közvetlen előzményeire fókuszáló kiállítás ihlette. A mintegy 160 évvel ezelőtt elképzelt jövővel kapcsolatban Madách több olyan problémát és kérdést is tematizált, amely napjainkban is megjelenik a klímaváltozáshoz köthető közbeszédben és tudományos diskurzusokban

A Bélaműhely zenekar tagjai egy-egy részletet választottak ki a műből. A zenei játékon többek között lesz litofon, metalofon, xilofon, keramikofon, ablakcitera és hangburger is, amelyek arra ösztönzik a résztvevőket, hogy merjenek hangot kelteni. Míg a rendes hangszereknél visszatarthat a megszólaltatásuktól a tudás hiánya, ezeknél elég csupán a mozdulat. A nézők mellett a Bélaműhely zenészei és Egger Géza színművész is csatlakozik a produkcióhoz.

A Bélaműhely Tragédia trendsetting című eseménye a PIM MUSE Set programsorozatának a része, amelynek keretében augusztus 8-án a TERIKE from Budapest a Szépvilág - Divat és kultúra a reformkori Pesten című kiállításhoz készült performanszát tekinthetik meg az érdeklődők, míg szeptember 12-én a Slow Village-ből ismert Tink lép fel az állandó Petőfi-kiállításhoz készített produkciójával a PIM kerti színpadán.

Bélaműhely, PIM, Ember tragédiája, klímaváltozás

 

 

Szólj hozzá!


Éjszaka az állatkertben – de nem az Állatkertben

Éjszaka az állatkertben – de nem az Állatkertben

Az MVM Classic&Club sorozat „Éjszaka az állatkertben” című koncertje zenei kalandozásra hívja a közönséget november 14-én a Magyar Zene...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Menni kéne – országos turnén a Képzelt riport egy amerikai popfesztiválról

Országos turnéra indul 2025. januárjában a hazai rockmusical műfajának alapvetése, a Képzelt riport egy amerikai popfesztiválról című, immár kultikus sikerdarab, hogy örökérvényű dalaival betöltse a vidéki nagyvárosok legnagyobb arénáit és a Budapest Sportarénát. A főbb szerepeket ezúttal Szabó Kimmel Tamás, Trokán Nóra,...

Girls Just Wanna Have Fun: Cyndi Lauper búcsúturnéja Budapestet is érinti

Egy évtizednyi szünet után egy utolsó lendületet vesz Cyndi Lauper: a Girls Just Wanna Have Fun búcsúturné budapesti megállója 2025. február 19-én a Budapest Arénában lesz.

Úgy tűnik, nagyon bejött a dél-koreaiaknak a Nagy Emma Quintet

Első magyar jazz zenekarként, kirobbanó sikerrel mutatkozott be a Nagy Emma Quintet a dél-koreai Jarasum Jazz Fesztiválon.

Al Bano-tól a Valmarig: a kolbászgyúrás mellett koncertek is lesznek a hétvégi Csabai Kolbászfesztiválon

Október 24. és 27. között rendezik meg Békéscsaba egyik legnagyobb gasztronómiai eseményét, a 27. Csabai Kolbászfesztivált.
Új koncertek