Ezt kell tenned, ha beszállnál a Jerusalema kihívásba

2021/05/08  ·   Zenei hír   ·  koncert.hu

A Jerusalema-táncvideók letarolták az internetet. A szerzői jogi háttérrel kapcsolatban azonban sokan nincsenek tisztában – a Dalszerző ezen a helyzeten segít.

Fotó: Bethesda-klip

Egy táncvideó jogilag megfilmesítésnek minősül, még akkor is, ha a világméretű kihívás az összetartozásról, a szolidaritásról és a reményről szól egy olyan helyzetben, amilyet még soha nem éltünk meg: nyilvánosságra hozásához a jogtulajdonosok engedélyét kell kérni. A gyakorlatban persze a magánemberektől ezt nem várják el, ám ha megjelenik a videóban egy cég, intézmény, szervezet neve, logója vagy honlapja, akkor már tárgyalni kell a jogdíjról.

Szóval, magánemberként csak rajta, a tánclépéseket itt sajátíthatod el:

Más a helyzet azonban, ha „egy intézmény, szervezet vagy cég reklám- vagy imidzsépítési célra használja” fel a dalt vagy annak megfilmesítését – ilyenkor tárgyalásokat kezdeményeznek a felhasználóval a jogdíj mértékéről. DE: „amennyiben a szereplők, filmkészítők magánemberekként állnak össze a tánchoz egymás, az orvosok, ápolók támogatására, akkor engedély nélkül is történhet a felhasználás."

Amikor a Jerusalema egyik jogtulajdonosa, a Warner Music Group elkezdte a licencdíjat kérni több videó készítőitől a dal felhasználásáért, a lépést online felháborodás követte. Azonban a kiadónak nemcsak a törvény ad igazat, hanem látnunk kell azt is, hogy a koronavírus az egyik legnagyobb gazdasági kárt éppen a zeneiparnak okozta. Azonban a jogtulajdonosok a szokásoshoz képest alacsonyabb díjakkal hagyják jóvá a dance challenge kéréseket.

Nekik például biztosan engedélyt kellett kérniük – bár egy tanulmány szerint csak a légi közlekedés szenvedett el a kulturális és kreatív szektorhoz mértékű, 31%-os visszaesést. Szóval, ha méltányossági alapon járnak el, akkor őket is felmentik a jogdíjfizetés kötelezettsége alól:

A Magneotonhoz rengeteg megkeresés érkezik folyamatosan, döntő többségükben civilek, privát felhasználók, kis csoportosulások keresik meg őket. Gyakoriak a lelkesítő, felemelő videók, valamint az egészségügyi dolgozók támogatása céljából készült felvételek, de céges érdeklődésekből is szép számmal kaptak. Ha márkakapcsolás történik, az reklámnak minősül, és végig kell menni az engedélyeztetési folyamaton.

Vajon ez minek számít...?

A dél-afrikai Master KG Jerusalema című száma 2020 egyik legnagyobb sikere volt; a dél-afrikai DJ-producer dala (amelyben honfitársa, Nomcebo énekel) számos ország slágerlistáján jutott a top 10-be (a Mahasz hazai rádiós listáján jelenleg is a 3.).

A táncolós film feltölthető a YouTube-ra az alábbi adatok feltüntetése mellett:

Jerusalema (Khaogelo Moagi / Nomcebo Nothule Nkwanyana)
performed by Master KG feat. Nomcebo Zikode
℗ Warner Music, Label Elektra France © Warner Chappell, Sony/ATV, Open Mic Production

Ennél a cuki videónál például hosszasan sorolják, ki engedélyezte a felhasználást:

A viták, félreértések elkerülése érdekében mindenképpen érdemes e-mailben megkeresni a jogtulajdonosokat: a Schubert Music munkatársainak elérhetősége itt található, a Magneotonnal itt lehet felvenni a kapcsolatot. Még egyszer: amennyiben bármilyen cég, intézmény, klub, település, iskola, óvoda, alapítvány stb. neve, weboldala, logója szerepel a film kapcsán a megjelenéskor, a használat díjköteles.

Köszönjük, Dalszerző!

 

 

 

Jerusalema, Jeruzsálem, kihívás, challenge, táncvideók, jogdíj, Dalszerző

 

 

Szólj hozzá!


Nincs vége a klubszezonnak a Dürer kert megújult Nagytermében – a külföldi fellépők egymásnak adják a kilincsét

Nincs vége a klubszezonnak a Dürer kert megújult...

Ma este az F.O System (vendég Amber Smith) koncertjével folytatódik a Dürer Nagyterem-megnyitója. A zenerajongóknak a Live Nation már a nyitás...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

KOVACS lesz a VéNégy Fesztivál headlinere

Kovacs, Kraak & Smaak, Cari Cari, Ina West, Kill the Dandies, Lash & Grey – nemzetközi kínálattal és több mint félszáz zenei programmal vár június 22. és 25. között Nagymaroson a 10. VéNégy Fesztivál.

Öt év után visszatér a The Cult Magyarországra!

A hazai közönség is testközelből megismerheti a The Cult új albumát júniusban, a Budapest Parkban.

A Halestorm társaságában érkezik Budapestre a Black Veil Brides

2023 őszén európai turnéra indul a zenekar, melynek budapesti megállója november 20-án lesz a Budapest Arénában.

A negyedik nagylemezével indul turnéra a Carson Coma

Az eddig fiatal rockzenekarként emlegetett együttes most először kiadótól függetlenül rakta össze a legfrissebb zenei anyagát. A felnőtté válás szimbólumaként, a szinte cím nélküli IV album alaposan körbejárja az aktuális társadalmi kérdéseket, a tinédzser témákat pedig felváltották a fiatal felnőttek problémái.
Új koncertek