Ezt kell tenned, ha beszállnál a Jerusalema kihívásba

2021/05/08  ·   Zenei hír   ·  koncert.hu

A Jerusalema-táncvideók letarolták az internetet. A szerzői jogi háttérrel kapcsolatban azonban sokan nincsenek tisztában – a Dalszerző ezen a helyzeten segít.

Fotó: Bethesda-klip

Egy táncvideó jogilag megfilmesítésnek minősül, még akkor is, ha a világméretű kihívás az összetartozásról, a szolidaritásról és a reményről szól egy olyan helyzetben, amilyet még soha nem éltünk meg: nyilvánosságra hozásához a jogtulajdonosok engedélyét kell kérni. A gyakorlatban persze a magánemberektől ezt nem várják el, ám ha megjelenik a videóban egy cég, intézmény, szervezet neve, logója vagy honlapja, akkor már tárgyalni kell a jogdíjról.

Szóval, magánemberként csak rajta, a tánclépéseket itt sajátíthatod el:

Más a helyzet azonban, ha „egy intézmény, szervezet vagy cég reklám- vagy imidzsépítési célra használja” fel a dalt vagy annak megfilmesítését – ilyenkor tárgyalásokat kezdeményeznek a felhasználóval a jogdíj mértékéről. DE: „amennyiben a szereplők, filmkészítők magánemberekként állnak össze a tánchoz egymás, az orvosok, ápolók támogatására, akkor engedély nélkül is történhet a felhasználás."

Amikor a Jerusalema egyik jogtulajdonosa, a Warner Music Group elkezdte a licencdíjat kérni több videó készítőitől a dal felhasználásáért, a lépést online felháborodás követte. Azonban a kiadónak nemcsak a törvény ad igazat, hanem látnunk kell azt is, hogy a koronavírus az egyik legnagyobb gazdasági kárt éppen a zeneiparnak okozta. Azonban a jogtulajdonosok a szokásoshoz képest alacsonyabb díjakkal hagyják jóvá a dance challenge kéréseket.

Nekik például biztosan engedélyt kellett kérniük – bár egy tanulmány szerint csak a légi közlekedés szenvedett el a kulturális és kreatív szektorhoz mértékű, 31%-os visszaesést. Szóval, ha méltányossági alapon járnak el, akkor őket is felmentik a jogdíjfizetés kötelezettsége alól:

A Magneotonhoz rengeteg megkeresés érkezik folyamatosan, döntő többségükben civilek, privát felhasználók, kis csoportosulások keresik meg őket. Gyakoriak a lelkesítő, felemelő videók, valamint az egészségügyi dolgozók támogatása céljából készült felvételek, de céges érdeklődésekből is szép számmal kaptak. Ha márkakapcsolás történik, az reklámnak minősül, és végig kell menni az engedélyeztetési folyamaton.

Vajon ez minek számít...?

A dél-afrikai Master KG Jerusalema című száma 2020 egyik legnagyobb sikere volt; a dél-afrikai DJ-producer dala (amelyben honfitársa, Nomcebo énekel) számos ország slágerlistáján jutott a top 10-be (a Mahasz hazai rádiós listáján jelenleg is a 3.).

A táncolós film feltölthető a YouTube-ra az alábbi adatok feltüntetése mellett:

Jerusalema (Khaogelo Moagi / Nomcebo Nothule Nkwanyana)
performed by Master KG feat. Nomcebo Zikode
℗ Warner Music, Label Elektra France © Warner Chappell, Sony/ATV, Open Mic Production

Ennél a cuki videónál például hosszasan sorolják, ki engedélyezte a felhasználást:

A viták, félreértések elkerülése érdekében mindenképpen érdemes e-mailben megkeresni a jogtulajdonosokat: a Schubert Music munkatársainak elérhetősége itt található, a Magneotonnal itt lehet felvenni a kapcsolatot. Még egyszer: amennyiben bármilyen cég, intézmény, klub, település, iskola, óvoda, alapítvány stb. neve, weboldala, logója szerepel a film kapcsán a megjelenéskor, a használat díjköteles.

Köszönjük, Dalszerző!

 

 

 

Jerusalema, Jeruzsálem, kihívás, challenge, táncvideók, jogdíj, Dalszerző

 

 

Szólj hozzá!


Moszkvában betiltották az 500 fősnél nagyobb rendezvényeket

Moszkvában betiltották az 500 fősnél nagyobb...

Betiltotta az 500 fősnél nagyobb bel- és kültéri rendezvényeket az orosz fővárosban a koronavírus okozta járványhelyzet romlása miatt kedden...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

500 fő felett is lehet rendezvényt tartani

Amennyiben az szabadtéren van, viszont kizárólag védettségi igazolvánnyal lehet részt venni rajta – írja a Magyar Közlöny. Megpróbáltuk értelmezni a legfrissebb szabályokat, reméljük, úgy értettük, ahogy kellett.

A Monarchia bálja, Európai Tánckaraván, Szalonna és Bandája: jubileumot ünnepel a Duna Karnevál

Idén hazai hivatásos és amatőr táncegyüttesek közreműködésével rendezik meg a Duna Karnevált. A 25 éves múltra visszatekintő rangos kulturális fesztivál június elején egy különleges 'Best of' gálaműsorral készül, valamint itt ad jubileumi koncertet a 15 éves Pál István Szalonna és Bandája. Június 11-én és 12-én a...

Egy SMA-s kisfiúért szól az Ocho Macho legújabb dala

A klipet már mi is bemutattuk a Facebookon, de a teljes történetet csak most ismertük meg hozzá. A zenekar ezúttal a négy éves, SMA-val küzdő Olivér megsegítésére csapott a húrok közé.

Cseh tudósok szerint az epilepszia megelőzhető zenével

Gyógyító hatással van az agyra Mozart zenéje, s ez lehetséges kezelést jelenthet az epilepsziás rohamok megelőzésére egy új kutatás szerint, amelyet az Európai Neurológiai Akadémia 7. virtuális kongresszusán mutattak be.
Koncert.hu már a mobilodon is!
Koncert.hu Android alkalmazás Koncert.hu iPhone alkalmazás
Új koncertek