Fischer Iván mindent IS megérdemel a 70. születésnapjára

2021/01/15  ·   Zenei hír   ·  koncert.hu

Január 20-án ünnepli hetvenedik születésnapját Fischer Iván. A jeles alkalomból a Budapesti Fesztiválzenekar az amszterdami Concertgebouworkest és a Konzerthausorchester Berlin együttesekkel közös, az interneten közvetített koncert-összeállítással készül, amelyben Fischer Iván által írt, vezényelt vagy rendezett darabokat, emlékezetesebb koncerteket idéznek fel.

Fischer Iván mindent IS megérdemel születésnapjára

A Budapesti Fesztiválzenekar alapítója és zeneigazgatója zenészcsaládba született 1951-ben, Budapesten zongorázni, hegedülni, később csellózni tanult, illetve zeneszerzés-tanulmányokat folytatott, hogy aztán Bécsben, Hans Swarowsky karmesterosztályában folytassa stúdiumait. A világ legeredményesebb zenekarvezetői között tartják számon, hírnevéhez a BFZ intenzív nemzetközi turnétevékenysége mellett nagy szakmai visszhangot és közönségérdeklődést kiváltó hanglemezeinek sora is hozzájárult. Nagy sikerű opera-előadások rendezője is, 2018-ban megalapította a Vicenzai Operafesztivált, emellett az utóbbi években zeneszerzőként is tevékeny.

Rangos nemzetközi díjai mellett (Kristály díj, Chevalier des Arts et des Lettres, a brit Királyi Filharmóniai Társaság Díja, Ovatie-díj, a Brit Royal Academy of Music tiszteletbeli tagja) Kossuth- és Prima Primissima díjas.

Magunkat ismételjük: Fischer Iván mindent IS megérdemel a születésnapjára: ha minden zenekar és zenekarvezető ennyit tenne a közönségéért, ha ennyire nyitott lenne az újításokra, ha ennyit foglalkozna a zenéhez nehezen hozzáférő rétegekkel meg a minket körbevevő, esetenként nem túl derűs valósággal, akkor ez a világ sokkal több és jobb lenne. Szerencsére vannak követők, más komolyzenei formációk is kibújtak a köpönyegéből, és elindultak azon az úton, ami rövidebbre szabja az arisztokratikus távolságot a műfaj és azok között, akiknek nem feltétlenül Mozartot muzsikált a bölcsőjük felett forgó játék.

Fischer Iván a Kocsis Zoltánnal együtt alapított Budapesti Fesztiválzenekar zeneigazgatói pozíciója mellett az amszterdami Concertgebouworkest tiszteletbeli vendégkarmestere és a Konzerthausorchester Berlin tiszteletbeli karmestere is. A három neves együttes közösen ünnepli a maestro születésnapját: a jeles napon este fél 9-től honlapjaikon egyszerre közvetítik azt a közösen szerkesztett összeállítást, amelyben Fischer Iván által írt, vezényelt vagy rendezett darabokat, emlékezetesebb koncerteket idéznek fel. Az ingyenesen elérhető, mintegy másfél órás koncertfilmben helyet kaptak részletek például Beethoven 8. vagy Mahler 1. szimfóniájából, illetve a Figaro házassága és a Falstaff című szcenírozott operákból is. A felvételek között ismert tisztelők, barátok mondják el köszöntőiket.

 A Fischer Iván 70 összeállítás ezen a weboldalon lesz elérhető – az amerikai elnökbeiktatási ceremónia napján – január 20-án 20.30-tól.

Boldog születésnapot, Fischer Iván!

 

Fischer Iván, BFZ, születésnap, komolyzene

 

 

Szólj hozzá!


KoreaON 2024: az acapellától a fergeteges K-pop buliig

KoreaON 2024: az acapellától a fergeteges K-pop buliig

Idén 5 éves a KoreaON kulturális fesztivál, ami évről évre megújuló programsorozattal jelentkezik. Májusban a Comic Con vendégrendezvényeként...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Loreena McKennitt ismét elhozza Budapestre a kelta zene varázslatos világát

A többszörösen díjazott kanadai énekesnő és dalszerző – 2004-ben megkapta a Kanada Rendjét, és 2013-ban Franciaország Nemzeti Művészetek és Levéltárak Lovagja lett – 2024-ben 24 állomásos tavaszi európai turnéja keretén belül Budapestre is ellátogat, március 24-én érkezik az MVM Dome-ba.

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Egyetlen alkalommal újra megjelenik nyomtatásban a PESTI EST

Április 4-én (...) kerül a mozikba a rendszerváltás körüli időszakot felelevenítő Kék Pelikan című film. A bemutató kampányának részeként a filmet forgalmazó JUNI11 Distribution életre kelti a kilencvenes évek és az ezredforduló legendás programmagazinját – írja a Magyar Narancs.

Új tagot keres a Szent Efrém Férfikar

Ha hiszed, ha nem, a férfikar bejelentett, főállású énekest keres. A félig-meddig családi zenekarból ugyanis kiszáll Bubnó Márk – őt egy különleges koncerttel búcsúztatják, az eseményt csatoltuk.
Új koncertek