Fizessetek! – üzenik amerikai zenészek a Spotifynak

2020/10/31  ·   Zenei hír   ·  koncert.hu

Az Amerikai Lemezipari Szövetség (RIAA) adatai szerint 2020 első félévében az összes rögzített zenei felvétel utáni bevételben továbbra is a streaming uralja a piacot: 2020 első félévében a bevételek 85 százaléka, 4,8 milliárd dollár (1451 milliárd forint) abból származott.

A fotó illusztráció (Cottonbro/Pexels)

Ha kifejezetettn a Spotifyt nézzük – a Hamu és Gyémánt cikkírója szerint –, a (szeptember 30-ig tartó) előző három hónap alatt elérték a 320 millió havi aktív felhasználót, akikből 144 millióan elő is fizettek az alkalmazásra. A harmadik negyedév összesített bevétele 2,29 milliárd dollár volt (nagyjából 700 milliárd forint), ami 14% -os növekedést jelent az előző év azonos időszakához képest, és 5%-osat a második negyedévi 2,22 milliárd dolláros összeghez képest.

A járvány okozta válság miatt azonban egyre többen elégedetlenek a stream szolgáltatók által fizetett jogdíjakkal. Most közzétették egy viszonylag frissen alakult amerikai érdekvédelmi szervezet, a Union of Musicians and Allied Workers petícióját – írja  Dalszerző.

A Justice at Spotify című petíció a követeléseket három fő téma köré csoportosítja:

Fizessetek!

Streamenként legalább egy cent (vagy ennek megfelelő helyi valuta, vagyis pl. 3,15 forint) járna a művészeknek jogtulajdonosoknak.

“Sokan azt mondják, hogy ez nem fér össze a Spotify jelenlegi gazdasági modelljével. Mi éppen azt követeljük, hogy ezt a gazdasági modellt úgy határozzák meg, hogy a művészeknek méltányos fizetség jusson. Ha a modell ezt nem teszi lehetővé, akkor el kell vetni” – írják.

Követelik továbbá a felhasználó-központú felosztási modell bevezetését. Emellett évek óta egyre többen állnak ki, és egy friss közvélemény-kutatás szerint a felhasználók fizetési hajlandóságát is növelné a bevezetése.

Átláthatóságot!

A petíció követeli a “zárt ajtók mögött kötött szerződések” nyilvánosságra hozatalát, a Spotify gazdasági struktúrájának átláthatóvá tételét (hiszen nemcsak a felhasználói előfizetésekből, hanem több más forrásból is származik bevétele a cégnek), valamint a payola gyakorlatának felszámolását.

A payola kifejezés azt takarja, hogy a kiadók fizetnek a rádiós DJ-knek, szerkesztőknek egy dal lejátszásáért. Az illegális gyakorlat ellen az ötvenes évek óta küzdenek a hatóságok az Egyesült Államokban, de sokan tudni vélik, hogy kifinomult, titkolt formában máig él. Egy forrás szerint egy néhány tízezer követővel bíró playlistre 2000 dollárba kerül felrakatni egy számot, a legnépszerűbbekre akár 10,000 dollár is lehet (0,5-2,7 millió forint).

Ennél a pontnál szerepel az a követelés is, hogy mindenkinek a nevét fel kell tüntetni és kereshetővé kell tenni, aki egy hangfelvétel létrejöttén dolgozott.

Ne harcoljatok a művészek ellen!

Ez az amerikai jogdíjemelés elleni fellebbezés visszavonását jelenti.

A petíciót 48 óra alatt több mint tízezren írták alá, köztük olyan ismert zenészek, mint Thurston Moore, Saul Williams, Ezra Furman és mások.

A zeneipar hozzáállását a dologhoz így foglalták össze a petíció elindítói:

“Lényegében azt a választ kapjuk, hogy ti csak zenészek vagytok, nem értitek a dolog üzleti részét. De éppen az a probléma, hogy a zenészek kimaradnak az üzleti ügyek megtárgyalásából, mindig utolsóként gondolnak ránk, amikor a feltételeket és a pénzügyeket megbeszélik.”

Végül is, tényleg minek képzelik magukat... Hiszen ők mindössze a rájuk épülő gigantikus pénzgyár egyszerű napszámosai...

Egyébként mindez nem csak amerikai probléma: áprilisban, amikor csak Európa-szerte több mint félmillió előadóművész és családjuk jövedelme szűnt meg szinte egyik napról a másikra, az európai közös jogkezelő szervezetek levélben kérték az Előadóművészek Szolidaritási Alapjának létrehozását az Európai Bizottság elnökétől. 

„Teljes képtelenség, hogy a zenészek túlnyomó többségét kihagyták a streaming bevételekből, és hogy családjaik nem támaszkodhatnak az internetes jövedelmekre”

– fogalmaztak a közös jogkezelők levelükben, amelyben leszögezik, hogy a legnagyobb, gyorsan növekvő és hamarosan talán az egyetlen bevételi forrást jelentő internetes muzsika a zeneipar bevételeinek akár 80%-át is elérheti.

A zenészek jelentik a teljes zeneipar alapját, amely a világjárvány időszaka alatt csúcsbevételt termel a streaming vállalkozásoknak. Az előadóművészek azonban ebből semmit, vagy csak nagyon keveset kapnak.

Most október van, nem leljük nyomát, hogy létrehozták volna ezt a bizonyos szolidaritási alapot.

 

A magyar zenészek az élőzenés fellépésekből szerzik jövedelmük több mint 60 százalékát

 

Az ABBA egykori tagja, Björn Ulvaeus felszólalt a zenészekért

 

 

 

 

 

streaming, Spotify, petíció, zenészek, kizsákmányolás, szolidaritási alap, EU

 

 

Szólj hozzá!


Öt év nem túl hosszú idő egy zenekar életében, de azért... Tripla koncerttel ünnepel a 4S Street

Öt év nem túl hosszú idő egy zenekar életében, de...

A poptörténeti , nagy példák mellett öt év nem túl hosszú idő egy zenekar életében, de látva a mai trendeket, egyre kevesebb formáció...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Tökéletes hír Halloweenra: Budapestre jön Alice Cooper és Johnny Depp bandája

A Hollywood Vampires, „a világ legjobb bárzenekarának” nevezett amerikai szupercsapat 2023. július 18-án a Sportarénában ad koncertet. A formáció ikonikus sztárokból és rocklegendákból áll: Alice Cooper, Johnny Depp, Joe Perry és Tommy Henriksen.

A showcase nem tehetségkutató! A Music Hungary fesztivált rendez a feltörekvő előadóknak

Idén először – de hagyományteremtő szándékkal – a Music Hungary Szövetség feltörekvő előadókat bemutató, ingyenes showcase fesztivált szervez november 17. és 18. között Veszprémben, hogy bemutassa a hazai könnyűzenei színtér legfrissebb arcait.

Ne törődj vele, hogy mit mondanak - Koncz Zsuzsa dalai még mindig aktuálisak

Egyre többször érezhetjük azt, hogy a régebben pályán lévő előadók régi dalai újra aktuálisak, vagy talán aktuálisabbak is, mint amikor megszülettek. Nincs ez másként Koncz Zsuzsával sem, aki a minap a Művészetek Palotájában adott telt házas koncertet, Szabadnak születtél címmel.

12 órás bulimaratonnal érkezik Szeged első arénás fesztiválja

A Color Aréna Fesztiválon – a szegedi Pick Arénában – fellépnek majd a hazai streaming legnagyobb kedvencei, jön a honi klubélet krémje és itt lesz a világsztár dance-díva, mások mellett a Rampampam és az MMM című slágereivel kedvenccé vált Minelli.
Új koncertek