A zenészek túlnyomó többségét kihagyták a streaming bevételekből

2020/03/31  ·   Programtörlés   ·  koncert.hu

A jövedelem nélkül maradt előadóművészek segítséget kérnek az Európai Bizottság elnökétől, akinek támogatására az online zeneszolgáltatásból származó bevételek méltányos megosztásában is számítanak.

Fotó: Pexels

Az európai közös jogkezelő szervezetek levélben kérték az Előadóművészek Szolidaritási Alapjának létrehozását az Európai Bizottság elnökétől. A tizennégy jogkezelő, köztük a spanyol, a francia, az olasz, és a magyarországi Előadóművészi Jogvédő Iroda Egyesület (EJI) Ursula von der Leyen asszonynak címzett levelében hangsúlyozta, hogy a járvány megfékezése érdekében lemondott előadások miatt Európa-szerte több mint félmillió előadóművész és családjuk jövedelme szűnt meg. Bár a nemzeti szakszervezetek és közös jogkezelők, így az EJI is, szolidaritási alapok létrehozásával próbálnak segítséget nyújtani, a probléma azonban olyan mértékű, hogy egy-egy ilyen alap nem képes azt orvosolni.

„Teljes képtelenség, hogy a zenészek túlnyomó többségét kihagyták a streaming bevételekből, és hogy családjaik nem támaszkodhatnak az internetes jövedelmekre” – fogalmaztak a közös jogkezelők levelükben, amelyben leszögezik, hogy a legnagyobb, gyorsan növekvő és hamarosan talán az egyetlen bevételi forrást jelentő internetes muzsika a zeneipar bevételeinek akár 80%-át is elérheti.

A zenészek jelentik a teljes zeneipar alapját, amely a világjárvány időszaka alatt csúcsbevételt termel a streaming vállalkozásoknak. Az előadóművészek azonban ebből semmit, vagy csak nagyon keveset kapnak.

Ezt a méltánytalanságot és a jelenlegi szerződéses rendszer kudarcát a politikusok is elismerték egy irányelv elfogadásával, azonban az előadóművészek díjigényét 2021 júniusáig nem léptetik hatályba, kivéve, ha a tagállamok azt már korábban már átültetik. Az Előadóművészi Jogvédő Iroda szorgalmazza, hogy a Bizottság a jelenlegi helyzetre való tekintettel ösztönözze a tagállamokat az irányelv lehető leggyorsabb átültetésére annak érdekében, hogy minden előadóművész megfelelő díjazást kapjon felvételeinek streaming bevételéből.

Ennek megtörténtéig a közös jogkezelők arra kérik a Bizottság elnökét, hogy e szükséghelyzet kezelésére azonnali intézkedésként hozza létre az Előadóművészek Szolidaritási Alapját. A levelet aláírta Gyimesi László, az EJI elnöke is, aki azt az abban foglaltak támogatását kérve megküldte Orbán Viktor miniszterelnöknek is.

Forrás: MÉDIAPIAC

 

A Spotify 10 millió dollárral száll be a zeneipari mentőakcióba

A Spotify 10 millió dollárral száll be a zeneipari mentőakcióba

A Spotify is csatlakozik a Covid-19 Music Relief néven indít programhoz a zeneipart is súlyosan érintő koronavírus-járvány miatt – írja Kreatív.hu.
Pet Shop Boysnak volt egy ilyen című albuma 2019-ben...

Van elképzelésed arról, mennyi 17,5 BILLIÓ forint? Na, ennyit szánnak a németek a művészeti élet megsegítésére

Németország kidolgozott egy megdöbbentő összegű, 50 milliárd eurós támogatási csomagot a művészek és a kulturális vállalkozások megsegítésére – állva hagyva a többi országot... A német szövetségi kormány ezzel az átfogó segélycsomaggal kívánja megmenteni az ország...
Fotó: Pexels

180 millió forint áll rendelkezésre a bajba jutott zenészek megsegítésére

Rendkívüli szociális támogatási keret létrehozásáról döntött az Előadóművészi Jogvédő Iroda Egyesület (EJI) és az Artisjus Magyar Szerzői Jogvédő Iroda Egyesület.
Európai Bizottság, Előadóművészek Szolidaritási Alapja, programtörlések, válság

 

 

Szólj hozzá!


Elhunyt a Supermanagement társalapítója és tulajdonosa, Ferich Balázs

Elhunyt a Supermanagement társalapítója és...

Ferich Balázs neve onnan is ismerős lehet nektek, hogy a Blind Myself basszusgitárosa volt, majd amikor Tóth Gergővel kis kanyarok után önálló...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Slash visszatér!

Myles Kennedy & The Conspirators társaságában 2024. április 19-én lép fel az MVM Dome-ban.

Pulóveres nyitóhétvége a Kobuciban

Homeopátia, homeopátia... Reméljük sem efféle, sem egyéb gyógyhatású szerekre nem szorulnak majd azok, akik részt vesznek a ma nyitó Kobuci Kert startprogramjain.

A fák almái: James McCartney és Sean Ono Lennon összeálltak egy dalra

Paul McCartney egyetlen fia és John Lennon kisebbik fia április 12-én, pénteken jelentette meg első kollabjukat, a "Primrose Hill"-t.
Új koncertek