Hagyd kívül a valóságot, belül kapsz egy másikat: ma nyit a Budapest Park

2023/04/27  ·   Zenei hír   ·  koncert.hu

Ma indítja útjára tizenkettedik évadát a Budapest Park – már most hat telt házas koncerttel vágnak neki az új szezonnak.

Hagyd kívül a valóságot, belül kapsz egy másikat: ma nyit a Budapest Park

A Park szlogenje változatlan – Hagyd kívül a valóságot –, azonban a sajtóbejáráson kiderült, hogy nem ücsörögtek a babérjaikon: a tavaly elért rekord nézőszám után nem a kényelmes folytatás mellett döntöttek, hanem időt és pénzt szántak a koncertélmény további fokozására.

Az első, azonnal szembetűnő változás a bejárat fölé magasodó hatalmas portál. Ez nem afféle öncélú magamutogatás: az a bizonyos valóság utolérte a Parkot is: a közelében felépült egy lakópark – R.I.P. R33 –, és megoldást kellett találniuk a hangpara ellen: a REALITY felirat mögött hangterelők bújnak meg, és belül is emeltek a zajvédő fal magasságán.

A LIVE és a BEHIND szavak is felbukkanak jobbra-balra,
majd nézzetek fel az épületekre :)

Pálffy András, a Budapest Park vezérigazgatója a kérdésünkre elmondta, hogy szinte mindig akad valaki, akinek gondja van a hangerővel a környéken, a rendezvényhelyszín üzemeltetői azonban azon igyekeznek, hogy elébe menjenek a problémáknak és mindig békés állapotokat teremtsenek a nagyérdemű és a fellépők felhőtlen szórakozása biztosítására. Ezért is vásároltak az eddig meglévő 280 mellé 60 új konténert. Ami meg a "zajt" illeti, hangoltak a  technikán is, aminek a lényege az, hogy nem kell csutkáig feltolni a hangerőt: a megfelelő pontokon elhelyezett hangszórók megoldják azt, hogy mindenki az elvárt hangélményben részesüljön. És még a fényekből és bevásároltak, elmondásuk szerint még technikusok is elámultak az új lehetőségeken.

Ma este már nem lesz ilyen szellős a küzdőtér: az Aurevoir. nyitja meg hivatalosan is a szezont.

A Park backstage már egy könyvet is megért, tudni kell róla, hogy nem csak a parkos fellépők eresztik ki ott a gőzt, hanem vidéki turnéról, más fellépésről érkező zenekarok is beesnek a közönségtől elzárt területre ugyanezzel a  céllal  – már csaknem külön intézményként működik. Most soha nem látott mértékben újult meg, gyakorlatilag szétszedték és újrarakták az egészet. Emellett teljesen újragondolták az úgynevezett Dombot, vagyis az éttermi részleget, ahol új partnerként becsatlakozik az egyik legnagyobb gyorsétterem-lánc is, akik saját, küzdőteres jeggyel látogatható terasszal is készülnek.

Toalett a backstage-ben :)

Minden eddigieknél nagyobb hangsúlyt fektettek a Budapest Park megjelenésére is, amely Kiss-Benedek Kristóf art director irányításával született meg, az Abstract Group közreműködésével. Teljesen új ruhát kapott a már emlegetett monumentális főbejárat és a nagyszínpad, illetve visszatért a 2018-as lead grafikát készítő, azóta jelentős hazai- és nemzetközi sikereket elérő Pápay Fanny, aki a friss backstage külsejét álmodta újra, a kivetítőkön pedig Wator Ádám animációit láthatjátok.

Szimpatikus változtatás, hogy a koncertek előtt/között ezentúl kevésébé nyomják majd a Park saját reklámjait.

Na de mire föl ez a nagy felhajtás?

Mint ahogy már emltettük, április 27-én, csütörtökön a turbo-etno nyolcasfogat Aurevoir. nyitja meg hivatalosan is a szezont. Pénteken a hét év kihagyás után nemrégiben új, Fel Nem című lemezével jelentkező Punnany Massif izzítja a színpadot, szombaton pedig rögtön az idei szezon első nemzetközi fellépője, az electro swing stílus elsőszámú úttörője, Parov Stelar veszi át a terepet. A hétvégét a születésnapos Alvin és a Mókusok zárja, akik ígéretük szerint 30 éves fennállásuk legnagyobb és leglátványosabb koncertjét adják.

Ahogy azt megszokhattuk, a Parkban a koncertek után sem ér véget az este, 22 órától különböző zenei stílusokon átívelő bulikkal várják a szórakozni vágyókat, négy tánctéren. A sort rögtön egy különleges esemény, a város legnagyobb táncháza nyitja, kiereszthetjük a gőzt a legnagyobb közönségkedvenc slágerekre a Park házibulin; ringhat a csípőnk a latin ritmusokra a Bailandon; visszarepítenek minket az időben a Retrokert rezindens DJ-i; a Nevernighton bebizonyíthatjuk, hogy a rock and roll az igenis egy tánc; és rögtön az első hétvégén pörgeti a lemezeket a nemzetközi elektronikus zene élvonalát erősítő StadiumX is.

A következő hónapokban számos hazai produkció készül még különlegességgel a Park színpadára. Tizenkettedik teltházas koncertjére készül a Halott Pénz, ami abszolút rekord; különleges, a tavalyi Flower Power után “Megőrül a szív” című tematikával készül a Margaret Island; vadiúj dalokat is hoz magával a Carson Coma; Bódottától mámoros estét varázsol a Honeybeast és öt év után újra a Parkban játszik - ráadásul a szezon első budapesti koncertjét adja - az Ivan & the Parazol. Az idén 18 éves Irie Maffia is itt tartja a ballagását, de tényleg: a bejárattól indulnak majd, és a színpadig ballagnak a vén diákok: azt üüzenik, virágokat is lehet nekik vinni! :)

A hazai sztárok mellett a Park színpadán idén is rengeteg nemzetközi szuperprodukció fordul meg (a részletesebb leírások a linkekre kattintva érhetők el). Érkezik Kanada egyik legismertebb zenekara a Simple Plan – ők 2022 októberében még a Sum 41-gyel osztoztak az Arénán; tavalyi nagysikerű koncertje után visszatér a Billy Talent; először jön Magyarországra Machine Gun Kelly; öt év után az eredeti felállásban, új albummal tér vissza magyar rajongóihoz az Asking Alexandria; ugyancsak új lemezét mutatja be a legendás brit zenekar, a The Cult; Mongóliából pedig The HU érkezik – és állítólag lesznek még meglepetések.

Végre mi is feljutottunk a nagyszínpadra! :)

Kiemelnénk a programfolyamból – nem csak azért, mert a parkosok is nagyon készülnek rá, hanem mert mindig is kedveltük művészeti ágak összekavarodását – a május 21-én megrendezésre kerülő Csinibaba Táncdalfesztivált, amely során az idén 40 éves Katona József Színház társulata a Parkban is gyakran megforduló vendégénekesekkel egészül ki. A színház és a Park összefonódását erősíti tovább a nemrégiben megjelent nyitófilmjük is, amelyben Jordán Adél, Ónódi Eszter, Elek Ferenc, Lengyel Benjámin és Tasnádi Bence szavalnak egy nem mindennapi verset, amelynek sorai a legkülönfélébb dalszövegrészletekből állnak össze.

Szóval susu, bolondság meg hagyd kívül: a Budapest Park ma megnyílik, és egészen nyár végéig ontja a koncerteket, csak jól kell magad érezned... Hogy ez zökkenőmentesen menjen, duplán vigyáznak majd rád: míg a biztonságiak a fizikai épségedet óvják, lesz egy csapat, amely a lelkedre vigyáz majd. Tegnap még volt egy kis izgalom, este nyolckor tartottak egy kiürítési gyakorlatot – mivel nem lett belőle Blikk-címlap, nyilván ment minden, mint a karikacsapás, kívánjuk a Parknak, hogy soha ne kelljen élesben alkalmazniuk.

Hajrá, nyár, hajrá, zene!

 

Repülés a Táncdalfesztivál sátortól a Budapest Park nagyszínpadáig

 

 

Budapest Park, szezonnyitó

 

 

Szólj hozzá!


A kaliforniai Ugly Kid Joe lép fel a Budapest Open Road feszten

A kaliforniai Ugly Kid Joe lép fel a Budapest Open Road...

Az amerikai Ugly Kid Joe 5 év után tér vissza Magyarországra, pontosabban a Budapest Open Road Days fesztiválra, a Műegyetem rakpartra. A zenekar az...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Először koncertezik Magyarországon a Take That

Európai turnéjuk alkalmával a This Life című, novemberben megjelenő vadiúj albumukat a magyar közönségnek is bemutatják. A jelenleg trió felállásban tevékenykedő együttes – Anglia egyik legnépszerűbb fiúcsapata – több mint harmincéves pályafutása során először jön hozzánk, 2024. július 3-án friss lendülettel veszik be...

Zsiráfok, tornyok, Buli színpad, Kyle Minogue – így változik meg idén a Sziget

Sam Smith, Liam Gallagher, Halsey, Martin Garrix, Fred again, Skrillex, Stormzy, Fisher, Tom Odell, Louis Tomlinson – és a tegnap bejelentett Kyle Minogue – ez lesz az idei Sziget sztársora, és lesz pár változás is a Sziget struktúrájában.

Nem az a tipikus sztár, de milliók rajonganak érte – és most Magyarországra jön

Donny Benét, az ausztrál synth-funk zenész kopaszodó fejével, hódító bajuszával és fehér zakójával 2011 óta tartja lázban a világot Prágától Portlandig. Most a budapesti közönség is megismerheti Mr. Experience-t magát és új lemezét, az Infinite Desires-t július 11-én, az Akvárium Klubban.
Új koncertek