Háromnapos gyász Rióban: elhunyt minden idők egyik legnagyobb brazil énekese

2022/01/22  ·   Zenei hír   ·  koncert.hu, MTI

91 éves korában elhunyt Elza Soares, a brazil szamba királynője, aki hat évtizedes karrierje alatt több mint 30 albumot adott ki. Zenéjét nem csak szórakoztatásra, de a rasszizmus és a diszkrimináció más formái elleni tiltakozásra is felhasználta.

Fotó: Pan African Music

Elza Soares szegénységben született 1930-ban Rio de Janerio egyik favelájában. Életét átszőtték a tragédiák. Apja 12 évesen házasságra kényszerítette, a lány egy éven belül életet adott első gyermekének. Első férjétől, aki gyakran bántalmazta is, hét gyereke született, az első kettő azonban koraszülöttként jött világra és korán elhunyt. Elza 21 éves volt, amikor a férfi meghalt. Később megvallotta, hogy ekkor gyakran lopott, hogy etetni tudja családját. Később hozzáment Manuel Francisco dos Santoshoz, a Garrincha becenevű brazil focistához. Közös fiuk kilenc évesen meghalt. A házasság 17 éven át tartott, Elza végig támogatta férjét a sérülésekkel és az alkoholizmussal vívott harcában.

Személyes tragédiái ellenére karrierjében nagy sikereket ért el, tehetségét elismerte az angol királynő is, aki 1968-as brazíliai látogatásakor találkozott vele. A brazíliai brit nagykövetség a Twitteren emlékezett meg a találkozóról, felidézve, hogy Soares milyen hatással volt hangjával az uralkodóra, és az eseményt "a királynők találkozásának" nevezte.

2018-ban mutatták be több filmfesztiválon a My Name is Now, Elza Soares című, róla készült filmet.

 Szókimondó személyiség volt, soha nem felejtette azt a rasszizmust, mellyel a karrierje elején bárokban és szalonokban tartott fellépései alkalmával szembesült. A társadalmi és faji igazságosságért kampányolt Brazíliában. "A rasszizmus folytatódik, de harcolni fogunk ellene és haladást fogunk elérni. A rasszizmus betegség" – mondta tavalyi, a 90. születésnapja alkalmából adott interjúban.

Családja közlése szerint Rio de Janeiró-i otthonában hunyt el.

"A szeretett és örök Elza megpihent, de örökké él a zenetörténelemben és a szívünkben és a világszerte több ezer rajongója szívében. Az utolsókig énekelt, ahogy mindig is akarta" – áll a család közleményében.

Eduardo Paes, Rio de Janeiro polgármestere háromnapos gyászt hirdetett a brazil kulturális fővárosban "e nagy carioca" (született riói) elvesztése miatt. "Egy nő! Egy harcos! Éljen Elza!" – írta Paes a Twitteren. Elza Soaresről megemlékezett többek között Luiz Inácio Lula da Silva, Brazília korábbi elnöke, és Pelé, az énekesnő néhai férjének volt csapattársa is.

Legutolsó felvétele ez volt:

***

A Telex értesülése szerint a tavalyi elmaradt rendezvény után 2022-ben sem a rendes farsangi időszakban, hanem csak húsvét után tartják meg a világ leghíresebb karneválját. Az omikronvariánsnak köszönhetően Brazíliában is rendkívül gyorsan terjed a koronavírus-járvány, így a riói karneválra igyekvő több százezer embernek át kell bookoltatni a jegyét...

 

 

Elza Soares, Brazilia, szamba, gyász

 

 

Szólj hozzá!


A  Rage Against The Machine már nem létezik, de Tom Morello a Budapest Parkba jön

A Rage Against The Machine már nem létezik, de Tom...

Noha, a Rage Against The Machine már nem jutott el Magyarországra és már feltehetően nem is fog, legendás gitárosa, Tom Morello viszont hamarosan...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Loreena McKennitt ismét elhozza Budapestre a kelta zene varázslatos világát

A többszörösen díjazott kanadai énekesnő és dalszerző – 2004-ben megkapta a Kanada Rendjét, és 2013-ban Franciaország Nemzeti Művészetek és Levéltárak Lovagja lett – 2024-ben 24 állomásos tavaszi európai turnéja keretén belül Budapestre is ellátogat, március 24-én érkezik az MVM Dome-ba.

Koncz Zsuzsa jövőre az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Így nyaral a Balaton-parton a Toy Dolls, a Stratovarius és a Korpiklaan

Az anarchia helyett humorral lázadó, éppen 45 éves brit punk ikon, a Toy Dolls, a még kerekebb, négy évtizedet ünneplő Stratovarius a finn powermetal színeiben, és honfitársaik, az északi kocsmabulik hangulatát metalmuzsikába hajtogató Korpiklaani csapata is tiszteletét teszi Alsóőrsön, a Tábor Fesztiválon.

Budapesten lép fel a szörnymetál csapat, akikről teret neveztek el Finnországban

A Lordi legfrissebb, Screem Writers Guild című lemezét mutatja be március 23-án a Barba Negrában.
Új koncertek