Helyesbítés: Mike Oldfield maga nem, de a zenéje nagyon is eljön Magyarországra

2023/10/25  ·   Zenei hír   ·  koncert.hu, MTI

"Mike Oldfield negyedszázad elteltével ismét Magyarországon koncertezik" – kezdődött az MTI híre, amit lelkesen átvettünk a komplett magyar sajtóval egyetemben, de ettől a bűnünk még nem lett könnyebb. Mint mára kiderült, ő maga nem vesz részt a három magyarországi koncerten (sem). A többi stimmel.

Mike Oldfield is triplázik Magyarországon

A brit rockzenész 50 éve jelentette meg ma már klasszikus albumát, a Tubular Bellst. Ez alkalomból idén tavasszal az anyagot modernizálva, különböző formátumokban újra kiadták.

A Mike Oldfield's Tubular Bells - Live in Concert című kétrészes produkcióban a gitárosként ismertté vált Oldfield ezúttal a zenei vezetői, hangszerelői és produceri feladatokat látta el (az MTI hírében "látja" szerepelt, ez is megtévesztett minket). Az előadás karmestere közeli munka- és alkotótársa, a több más produkcióból ismert Robin Smith lesz.

A zenész, dalszerző idén májusban ünnepelte hetvenedik születésnapját. A berkshire-i Readingben született, tízévesen lemezeket hallgatva tanult meg gitározni az apjától kapott hangszeren. Két év múlva már elektromos gitáron játszott és klubokban lépett fel.

Tizenöt évesen otthagyta az iskolát, és Sally nővérével megalapította a Sallyangie nevű folkduót. Anglia-szerte és Párizsban is turnéztak, albumuk 1969-ben jelent meg. A duó felbomlott, ezután Oldfield fuvolán játszó Terry bátyjával zenélt együtt egy együttesben, majd a Kevin Ayers vezette Whole World-ben basszusgitáros lett. Velük dolgozott az Abbey Road stúdióban, ahol számos hangszerrel ismerkedett meg, magnójával rögzítette zenei ötleteit.

A Tubular Bells a Virgin első kiadványaként jelent meg 1973-ban., de nem volt egyszerű az útja. Oldfield instrumentális demófelvételeit a kiadók elutasították, Richard Branson vállalkozó érdeklődését azonban felkeltette a szalag, és egyheti stúdióidőt biztosított számára. 1972 novemberében itt rögzítették a Tubular Bells első részét, majd 1973 tavaszán a másodikat. A felvételeken a zenész mintegy húsz hangszeren játszott, csak néhány zenész volt segítségére. Az album akkor vált hirtelen népszerűvé, amikor zenéjét Az ördögűző című horrorfilmben is felhasználták: a Tobular Bells a listák élére került, Oldfield Grammy-díjat kapott és a Virgin hat további albumra szerződött vele.

Második lemeze, a Hergest Ridge 1974-ben, az Ommadawn 1975-ben jelent meg. 1978-ban készítette el az Incantations című dupla albumot - a felvételek alatt elvégzett egy személyiségfejlesztő tanfolyamot, és szavai szerint lelkileg újjászületett az addig visszahúzódó zenész.

1979-ben kórussal és több mint ötven zenésszel indult európai turnéra, ebből készült az Exposed című élő album és koncertfilm. Ezután következett a rockos Platinum (1979) és a QE2 (Qeen Elizabeth Second, 1980), amely ABBA-, Shadows- és Bach-feldolgozást is tartalmaz.

Kereskedelmileg legsikeresebb albumai a nyolcvanas évek elején születtek, fellépett Károly brit trónörökös és Lady Diana esküvőjén. Az 1982-es Five Miles Out című albumának címadó dalát egy viharos repülőút ihlette, az 1983-ban megjelent Crises a Maggie Reilly által énekelt Moonlight Shadow, illetve a Shadow on the Wall című slágerről vált ismertté.

A sikerek tovább tartottak a Discovery (1984) és a Bonnie Tyler közreműködésével készült Islands (1987) anyagával, az 1984-es The Killing Fields Oldfield egyetlen filmzenéje.

Szerződése lejártával átigazolt a Warner Music-hoz, itt jelent meg 1992-ben a Tubular Bells II, amely újrakevert szerzeményeket is tartalmaz. A Tubular Bellsből később még három változatot adott ki, ahogy utolsó lemeze, a 2017-es Return to Ommadawn is korábbi művének új változata.

A kilencvenes évek közepén Arthur C. Clarke sci-fi regényét zenésítette meg The Songs of Distant Earth címmel és számítógépes játékot is kiadott hozzá. Voyager című albuma (1995) kelta ihletésű, a Guitars (1998) tiszta gitárzene. The Millennium Bellt az ezredforduló szilveszterén adták elő Berlinben.


Mike Oldfield a válogatások nélkül eddig 26 lemezt adott ki. Changeling címmel 2007-ben jelent meg magyarul is olvasható önéletírása, amelyben családi, alkohol-, és drogproblémáiról is vall. Négyszer nősült és hét gyermeke született, 2009 óta a Bahama-szigeteken él.

A zenész eddig egyszer járt Magyarországon, 1999. június 18-án a Live Then & Now című turné keretében a Kisstadionban adott koncertet. Akkor az 1998-as Tubular Bells III lemezről is előadott nyolc dalt; ez a koncertfelvétel egy darabig elérhető volt egy CD-kalózkiadásban. Talán legismertebb dala, a Moonlight Shadow idén nyáron egyébként a Budapest Parkban is elhangzott: a Groove Coverage a diszkóváltozatát adta elő.

A Tubular Bellst, valamint Mike Oldfield legnépszerűbb szerzeményeit egy kilenc zenészből összeállított csapat fogja előadni 2024. február 23-án Veszprém Arénában, 24-én a debreceni Főnix Arénában, 26-án pedig a Papp László Budapest Sportarénában.

Feltételezzük, a legendás szerző személyes jelenléte nélkül is remek koncerteket a Müller Péter Sziámi AndFriends vezeti fel.

Ha esetleg holnapra kiderül, hogy megint félreértettünk valamit, akkor mindenkitől bocsánatot kérünk – kétszer is. De, tekintve a belinkelt cikk utolsó mondatát, ez nem valószínű, úgyhogy marad az egy: bocsánat!

 

 

Mike Oldfield, Tubular Bells, Aréna

 

 

Szólj hozzá!


Nevezz meg negyven magyar slágert!

Nevezz meg negyven magyar slágert!

Hogyan születtek a legendás magyar slágerek? Tényleg slágerekről van szó, amikor szó van róluk. S ez nem a szerzőkön múlt. A kötet több...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Először koncertezik Magyarországon a Take That

Európai turnéjuk alkalmával a This Life című, novemberben megjelenő vadiúj albumukat a magyar közönségnek is bemutatják. A jelenleg trió felállásban tevékenykedő együttes – Anglia egyik legnépszerűbb fiúcsapata – több mint harmincéves pályafutása során először jön hozzánk, 2024. július 3-án friss lendülettel veszik be...

Ne várd a májust – áttették a Budapest Garden Party Zenei-Gasztrofesztivált őszre

A rendezvény 2024. május 10-12. dátumon szerepelt, de a szervezők ma közleményben tudatták, hogy módosítaniuk kellett: az esemény új időpontja október 4-5-6-a lesz.(FRISSÍTVE)

Eldrogozott évek, átivott hónapok – most vége

Emlékszünk rá... Amikor teljesen szétcsúszva állt a színpadon, és felrohant egy rajongója, hogy dühösen megpróbáljon elzavarni mindenkit, hogy ne nézzék őt... így... Bérczesi Robi első, teljes egészében józanul írt dala most egy videóklip kíséretében debütál.
Új koncertek