Két filmzenei óriás nyerte idén a spanyol Nobel-díjat

2020/06/06  ·   Zenei hír   ·  koncert.hu, MTI

A két világhírű zeneszerző, Ennio Morricone és John Williams nyerte el ebben az évben a spanyol Nobel-díjként emlegetett Asztúria hercegnője-díjat a művészet kategóriában – hirdette ki döntését a zsűri pénteken Oviedóban.

Két filmzenei óriás nyerte idén a spanyol Nobel-díjat

"Tehetségükkel filmek százait gazdagították" – olvasható a méltatásban, amely kiemelte a két alkotó jelentős és változatos munkásságát, műveik maradandóságát, valamint káprázatos "képességét" a műfajok és határok átlépésére.

A 91 éves olasz Ennio Morricone zeneszerző nevéhez olyan legendás alkotások fűződnek egyebek mellett, mint a Volt egyszer egy Vadnyugat, A profi, Jó, a Rossz és a Csúf, A misszió és Az óceánjáró zongorista legendája.Több mint négyszáz mozi- és tévéfilmnek írt zenét, de emellett kamaradarabok, szimfonikus művek, operák és könnyűzenei dalok szerzője. Huszonhét arany- és hét platinalemezzel büszkélkedhet, valamint Grammy-, Golden Globe-, BAFTA-, Arany Oroszlán- és Oscar-díjjal is jutalmazták hatvan éve tartó pályafutása során.

 

A 88 esztendős amerikai John Williams a bécsi szimfonikus hagyományok szellemiségét adta át nagy hollywoodi sikerfilmeknek, több száz műve között olyan alkotások szerepelnek, mint a Csillagok háborúja- és az Indiana Jones-filmek, az E.T. vagy A cápa. Neve összeforrt olyan sztárrendezőkével, mint például Steven Spielberg vagy George Lucas – emlékeztetett a zsűri. Williams kapta a ma is élő művészek közül a legtöbb, összesen 52 Oscar-díj jelölést, eddig öt alkalommal vehette át az aranyozott szobrot. Huszonötszörös Grammy-díjas, négy Golden Globe- és hét BAFTA-díj tulajdonosa, több egyetem díszdoktora. Tizenhárom éven át volt a Boston Pops Orchestra igazgatója, rendszeresen dolgozik együtt a Bostoni és a New Yorki Filharmonikusokkal is.

A két zeneszerzőt 21 ország 42 jelöltje közül választották idén a legjobbnak ebben a kategóriában, amelyben utoljára 2011-ben nyert zeneművész. Akkor Ricardo Mutti olasz karmestert tüntették ki.

Az Asztúria hercegnője-díjat művészet kategóriában tavaly Peter Brook brit színházi rendező vehette át, korábbi díjazottak között van Francis Ford Coppola, Woody Allen, Paco de Lucía, Vittorio Gassman, Bob Dylan és Pedro Almodóvar is. Az elismerést 40. alkalommal adják át az októberi ceremónián Oviedóban, az esemény házigazdája a spanyol királyi család. A nyolc kategória kitüntetettjei a világhírű Joan Miró szobrát és 50 ezer eurós (17 millió forintos) pénzjutalmat vehetnek át – idén a koronavírus ellen harcoló egészségügyi dolgozók is a díjazottak (Concord)  között vannak.

 

Ennio Morricone, John Williams, Asztúria hercegnője-díj

 

 

Szólj hozzá!


A Bujtor István Filmfesztivál is elköltözik

A Bujtor István Filmfesztivál is elköltözik

A héten ez már a második költözködős-fesztiválos hírünk, a másik a cikk végén. Másfél évtized után Balatonszemesről Keszthelyre teszi át...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Loreena McKennitt ismét elhozza Budapestre a kelta zene varázslatos világát

A többszörösen díjazott kanadai énekesnő és dalszerző – 2004-ben megkapta a Kanada Rendjét, és 2013-ban Franciaország Nemzeti Művészetek és Levéltárak Lovagja lett – 2024-ben 24 állomásos tavaszi európai turnéja keretén belül Budapestre is ellátogat, március 24-én érkezik az MVM Dome-ba.

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Az Oasis debütáló lemezét hozza el Liam Gallagher a Szigetre

Újabb fellépőket jelentett be a Sziget. A most közzétett majd' 50 előadó között szerepel Liam Gallagher, generációjának egyik legsokszínűbb és legsikeresebb előadója, az idénre új albumot is ígérő Halsey, a 8 Grammy-t birtokló Skrillex, a 21. század egyik legkiemelkedőbb pop’n’soul énekesnője, Janelle Monáe, az idei Brit...

Kalóztól kongáig: öt jó koncert a közelgő Budapest Ritmo fesztiválon

A Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek keretében megvalósuló Budapest Ritmo idén is igazi zene csemegékkel szolgál. A már bemutatott fellépőkön kívül – link a cikk végén – további ajánlatokat teszünk régi/új izgalmas előadók felfedezésére.
Új koncertek