Kétmillió euróból turnézhatnak Európában a feltörekvő zenekarok

2022/07/08  ·   Zenei hír   ·  koncert.hu

Az ikonikus európai zenei helyszíneket, köztük az A38 Hajót is tömörítő kezdeményezést, a Liveurope-ot immár harmadik alkalommal választották ki uniós finanszírozásra, hogy a következő három évben is segítse az újonnan bemutatkozó európai produkciók bemutatását. A program öt új helyszínnel, húsz teljes taggal és összesen 2,1 millió eurós támogatással folytatja eddigi tevékenységét.

Kétmillió euróból turnézhatnak Európában a feltörekvő zenekarok

A Liveurope program azzal a céllal jött létre 2014-ben, hogy támogassa a fiatal, feltörekvő, európai előadókat karrierjük elindításában úgy, hogy a kontinens legkiválóbb koncerthelyszíneit ösztönzi az együttesek szerepeltetésére. A szervezet a brüsszeli Ancienne Belgique irányításával Európa-szerte egyesíti az erős nemzetközi felhozatallal rendelkező klubokat, melyeket a friss tehetségek bemutatása iránti elkötelezettségük, valamint infrastruktúrájuk és nemzetközi hírnevük miatt választják ki. A budapesti A38 Hajó már a kezdetektől részese az együttműködésnek.

2014 óta több mint negyvenhat művész részesült Magyarországon a kezdeményezés támogatásából, olyanok mint Дeva, The Devil’s Trade, Ivan & The Parazol, Belau és a Megahit.

A platform a koncerthelyszínek által felléptetett európai művészek arányában osztja ki a támogatásokat egy egyedi bónusz tervstruktúra keretében. A modell segítségével a helyszínek átlagosan 63%-kal több feltörekvő, nem saját nemzeti európai fellépőt tudtak bemutatni, mint a programhoz  való csatlakozás előtt.

A program aktívan foglalkozik olyan sürgető társadalmi témákkal, mint az ökológia és a nemek közötti egyensúly, segíti a tagok közötti határokon átnyúló viták áthidalását és konkrét eszközöket dolgoz ki ezek kezelésére. A következő zászlóshajó Liveurope vándor fesztiválok pedig továbbképzésekkel és coaching-ülésekkel egészül ki, hogy a művészek karrierfejlődését elősegítse.

***

Apropó, turnézás... A kezdő zenészek, de akár a veteránok számára is para lehet a turnézás gondolata anyagilag. Erre válaszul egy feltörekvő amerikai punk rock formáció, a Direct Hit, valamint egy művészmenedzser annak idején nyílt levelet írt, amelyben azt állítják, hogy nem számít, mekkora zenekarról van szó, "nem kell pénzt veszítened a turnézáson", kiemelve a legjobb túlélési módszereiket. Bár a levél megírása óta eltelt pár év, alapjában a dolgok (kocsi, benzin, kaja, szállás) nem változtak, csak a helyzet lett rosszabb...

Például:

"Legyél mértéktartó a közlekedési eszközeid megválasztásában. Ha egy kéttagú zenekar vagy, turnézz egy Ford Escortban. Ha négytagú vagy, turnézz egy kisbusszal. Ha úgy gondolod, hogy egy csomó cuccot fogsz szállítani, akkor upgrade-elj egy 12 személyes furgonra. Minden esetben tegyél meg mindent, hogy a lehető legtöbb helyet szabadítsd fel az autódban, és minden koncerten osszátok meg a hangfalakat és a dobfelszerelést. Minél kisebbek a dolgok, annál több költséget tudsz lefaragni."

"A szállodák kurva drágák - nincs is egyszerűbb módja annak, hogy elszórd a költségvetést, mint hetente akár csak egy-két éjszakát is kivenni egy hotelben. Aludj a furgonodban. Vagy állj be egy kempingbe, és aludj a füvön."

"Ha megállsz egy élelmiszerboltnál, és előre megveszel egy csomó olcsó kaját – a cikk 2014-es! (aszerk.) –, kevesebb mint a felét fogod elkölteni annak, mint amit a gyorséttermekben fizetnél. Ha minden nap beveszel egy multivitamint, még csak nem is veszítesz a tápanyagokból, amiket az a sok szar jégsaláta és paradicsom amúgy biztosítana neked."

Satöbbi.

Írják azt is, hogy a tippek elég nyilvánvalónak tűnhetnek sok turnézó művész számára, de azt javasolják, ha úgy találod, hogy a költségeid egy kicsit kicsúsznak a kezedből, lépj egy lépést hátra, és emlékezz arra, hogy a turnézás arról szól, hogy érezd jól magad és terjeszd a zenédet, amennyire csak tudod. Ha anyagilag kinyírod magad, az végül a zenekarod végéhez vezethet.

Persze, mindezek amerikai viszonyokra szabva születtek, meg aztán minden sokkal könnyebb, ha a turnéhoz forrást is biztosítanak, ahogy ezt a fent említett Liveurope teszi :)

Forrás és fotó innen.

 

 

 

Liveurope, turné, A38, feltörekvő zenekarok

 

 

Szólj hozzá!


Figyelem, a kapuk előbb nyílnak!

Figyelem, a kapuk előbb nyílnak!

A nagy érdeklődésre tekintettel, a kényelmes bejutás érdekében a meghirdetettnél korábban, 16 órakor megnyitják a kapukat a szombati 65 éves...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Hozza a legismertebb dalait – Sting két koncertet is ad Magyarországon 2022-ben!

Sting My Songs elnevezésű turnéja alkalmával 2022. október 27-én a Budapest Arénában, és – most először – 2022. szeptember 29-én a debreceni Főnix Arénában is koncertet ad. Mindezzel Sting tavasszal elhalasztott koncertjeit ütemezték át.

A showcase nem tehetségkutató! A Music Hungary fesztivált rendez a feltörekvő előadóknak

Idén először – de hagyományteremtő szándékkal – a Music Hungary Szövetség feltörekvő előadókat bemutató, ingyenes showcase fesztivált szervez november 17. és 18. között Veszprémben, hogy bemutassa a hazai könnyűzenei színtér legfrissebb arcait.

Szimfonikus zenekarral kísért fizika bemutató is lesz a Kutatók éjszakáján

Összesen mintegy 70 különleges programmal, köztük szimfonikus zenekarral kísért fizika bemutatóval várják a kutatók a tudomány iránt érdeklődőket a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen (BME) szeptember 30-án és október 1-jén a Kutatók éjszakája alkalmából, amelyen megnyitja a kapuit az egyetem számos...
Új koncertek