Kitört a világban a koncertőrület

2023/11/09  ·   Zenei hír   ·  koncert.hu

"A koncertek iránti kereslet kifejezetten erőssé vált az elmúlt időszakban – és egyelőre nincs jele lassulásnak, még annak ellenére sem, hogy az infláció elég erőteljesen beleharapott a háztartások büdzséjébe. Persze, ez csak egy ok a sok közül, hogy Azahriah miért tudta háromszor megtölteni a Puskás Arénát" – olvastuk a Portfólióban, s megpróbáljuk összegezni a terjedelmes cikk megállapításait.

A turné 2024 novemberében zárul az USA-ban.

Nem telt el hét, sőt nap sem, hogy valamelyik lap hasábjain ne próbálták volna megfejteni a triplapuskás Azahriah-koncert titkait vagy ráállni az általa keltett hullámra – ma éppen Győzike van soron... Hol bulvár, hol gazdasági, hol zeneipari megközelítésből elemezték a dolgot, kutatva a mások számára is hasznos bölcsek köve után. Előre szólunk: mi most is kihagyjuk ezt a ziccert, távoli zsebekben kutakodunk inkább.

A Portfolio górcső alá vette a világ legnagyobb koncertszervező cége, a Live Nation legfrissebb számait, amelyek – a megszokott pénzügyi mutatók mellett – a jegyeladásokra és a koncerteken való részvételi számokra is rálátást nyújtanak, ezekből pedig következtetni lehet az iparági trendekre. Mondjuk a végét: arra jutottak, hogy még mindig a Covid a "felelős" a jelenségért, mivel – csakúgy, mint az utazásoknál – az emberek a Nagy Lezárás után rákaptak az élményszerzésre.

Néhány gondolat az elemzésből:

  • A koncertek számában lassú növekedési ütem látszik, viszont a résztvevők számában ennél sokkal határozottabb a növekmény.
  • Az amfiteátrumok, stadionok és arénák nézőszámának növekedése okozhatja a teljes nézőszám emelkedésének nagy részéért.
  • Több rajongó érkezett a koncertekre a bázishoz képest, ráadásul több pénzt költöttek a rendezvényeken.
  • Érdekes, hogy egyes régiókban az emelkedő infláció, a megélhetési költségek növekedése és az utazások drágulása közepette az utazók elkezdték visszavágni utazási terveiket – a koncerteknél viszont nem kezdett el kialakulni hasonló tendencia.

A Taylor Swift-sztori

Taylor Swift jelenleg a világ legnépszerűbb popsztárja – és egyik legjobb üzletasszonya.

The Eras Tour elnevezésű turnéja első amerikai szakasza nyáron lezárult, de Swift további dátumokat hirdetett meg, köztük számos nemzetközi koncertet 2023-ban és 2024-ben. Ezzel a turnéval az énekesnő várhatóan történelmet fog íni: az első olyan turné lesz, amelynek bevétele eléri az egymilliárd dollárt. Hogy tovább borzoljuk a kedélyeket: a jegybevétel jóval meghaladhatja ezt számot, sőt, akár másfélszer ennyi is lehet, pedig az átlagos jegyár 254 dollár volt, de sok rajongó ennél jóval többet fizetett a másodlagos piacokon.

A bevételek 85 százalékát Swift viszi haza, ami nem egy megszokott elosztás a zeneiparban, tekintve, hányan dolgoznak egy ilyen produkción. A Forbes szerint minden egyes állomásán Swift személyesen 10 és 13 millió dollár közötti összeget keres. A turné jövőre Ázsiára, Ausztráliára és Európára is kiterjed, ami új bevételi lehetőségeket kínál a popsztárnak. És a gazdaságnak is: a Bloomberg Economics becslései szerint Swift idei 53 koncertje az Egyesült Államokban 4,3 milliárd dollárral járult hozzá az ország GDP-jéhez.

Beyoncé Renaissance World Tour nevű koncertsorozata a maga 580 millió dolláros bevételével a legtöbb bevételt hozó turné női előadó esetében. (Ezt a címet korábban Madonna birtokolta a 2008-as és 2009-es Sticky & Sweet turnéjával, amely a Billboard szerint 408 millió dollárt hozott.) Viszont ezt a címet valószínűleg csak addig fogja megtartani, ameddig Swift turnéja lezárul...

Ami pedig a globális koncertpiacot illeti: jön a karácsonyi szezon, amikor jellemzően felpörögnek majd a jegyeladások. 

Grafikonok és bővebb elemzés a Portfolión.

 

 

Azahriah, Puskás Aréna, Taylor Swift, Live Nation

 

 

Szólj hozzá!


Hogy rapül az idő... A hétvégén Óbuda Napja  – koncertekkel

Hogy rapül az idő... A hétvégén Óbuda Napja –...

A korábbi években megszokottnál gazdagabb programokkal várja az itt élőket és természetesen az ide látogató vendégeket a hagyományos III....
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Először koncertezik Magyarországon a Take That

Európai turnéjuk alkalmával a This Life című, novemberben megjelenő vadiúj albumukat a magyar közönségnek is bemutatják. A jelenleg trió felállásban tevékenykedő együttes – Anglia egyik legnépszerűbb fiúcsapata – több mint harmincéves pályafutása során először jön hozzánk, 2024. július 3-án friss lendülettel veszik be...

Feloszlik az Óriás zenekar

Utolsó előtti alkalommal a Fishing on Orfűn lép színpadra a zenekar 06.28-án, a búcsúkoncertjük pedig az Akváriumban lesz a Turbo és a Cataflamingo társaságában.

A margitszigeti szökőkút idei setlistje

Az első fagyokig zenél nekünk a szökőkút, az üzemidő délelőtt 11-kor kezdődik, és a XIII. kerületi lakók nyugalma érdekében a zenei programnak este tízkor vége. A muzsikára táncoló vízoszlopok napnyugta után is varázslatos látványt nyújtanak az őket megvilágító színes fényjátékkal, sőt, rövid filmeket is láthattok...
Új koncertek