Könnyűzenét az iskolákba énekórára!

2023/02/06  ·   Zenei hír   ·  koncert.hu

A könnyűzene és a pedagógusképzés lehetséges kapcsolódási pontjairól rendez fórumot 2023. február 7-én a Hangőr Egyesület Poptanítás munkacsoportja. Az online is követhető esemény a tavalyi „Könnyű zenét vinni az iskolákba?" című fórum folytatása.

Könnyűzenét az iskolákba énekórára!

A Hangőr Egyesület közösségi oldalán  élőben elérhető eseményen a Magnet Közösségi Házban személyesen is részt lehet venni február 7-én 10 órától. A három panelbeszélgetést egy-egy gondolatébresztő előadás vezeti fel, és természetesen mindegyik diskurzus a nézők, a hallgatók felvetéseinek megvitatásával zárul.

Az ének-zene szakos tanárképzés helyzete és benne a popzene lehetséges helye, a könnyűzene megjelenése a nem énekszakos pedagógusok egyetemi képzésében, illetve a már gyakorló pedagógusok továbbképzésében a rockzene megjelenési lehetősége. Ezt a három témát járja körül a „Ki viszi át a popzenét?" című fórum három panelbeszélgetése.

A „Nem várunk holnapig" című, az ének-zene szakos tanárképzés helyzetéről és jövőjéről szóló panelbeszélgetést Dr. Pintér Tünde Kornélia, a SZTE Juhász Gyula Pedagógusképző Kar Művészeti Intézet adjunktusának „Tanulói és tanári nézetek a zenetanulás és zenehallgatás megítéléséről" szóló előadása nyitja. A Rédl Ádám moderálta beszélgetés meghívottjai Baksa Péter nagybőgő- és basszusgitár művész, zenetanár, Koncsos Gergely, középiskolai ének-zene tanár, Dr. Nagy Zoltán, az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem Zenei Intézetének docense és Dr. Smuta Attila, a Zenetanárok Társaságának (ZETA) alelnöke, KRE főiskolai tanára.

A fórum második panelje fél tizenkettőtől a könnyűzene pedagógusképzésben való jelenlétét vizsgálja „Hogyan mondjuk el" címmel. Ezt a diskurzust Tóth Ákos, a Debreceni Egyetem Könnyűzenei Intézet igazgatóhelyettesének előadása nyitja, ami a Debrecenben szeptembertől induló kortárs könnyűzenei alapképzést mutatja be. A Horváth Gergely moderálta beszélgetésben Dr. Barna Emília, docens, szociológus, populáriszene-kutató, Koncz Balázs, könnyűzenei menedzser, a Pécsi Tudományegyetemen működő Zenélő Egyetem (ZEN) programkoordinátora, Pleskonics András, nyugalmazott tanár, a SZTE rocktörténet kurzusának előadója és Dr. Lakatos Péter, egyetemi docens, a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Kar dékánja vesznek majd részt.

A délután kettőkor kezdődő harmadik panel témája a könnyűzene lehetőségei a már gyakorló pedagógusok továbbképzésein. A „Nehéz arra menni" című beszélgetést Bodor-Eranus Eliza, a  winwinwin Kft. ügyvezetőjének „Járt utat járatlanért... – Könnyűzenei oktatási mintázatok" című előadása vezeti fel. Ezt követően pedig Gubáné Csánki Ágnes, köznevelési szakértővel, Márkus Tibor, a Lamantin Improvizációs Tábor művészeti vezetőjével, Rázsi Botond Miklós, az Egri Szilágyi Erzsébet Gimnázium és Kollégium intézményvezetőjével és Wirnhardt-Dobias Judit pedagógussal Bajnai Zsolt, a Hangőr Egyesület Poptanítás munkacsoportjának vezetője, a fórum szervetője beszélget.

A Hangőr Egyesület Poptanítás munkacsoportja által tavaly októberben rendezett „Könnyű zenét vinni az iskolákba?" című fórum egyik központi kérdése volt:

mit kellene tenni ahhoz, hogy a könnyűzene legalább úgy lehessen jelen a közoktatásban, mint a sport, a képzőművészet vagy a komolyzene?

Az előző fórumon sokféle válasz született, amelyek egy része ugyanabba az irányba mutatott: a pedagógusok, a pedagógusok képzése, segítése felé. Ez inspirálta az újabb fórum megszervezését, a Hangőr Egyesület Poptanítás munkacsoportja ugyanis hisz abban, hogy a könnyűzene éppúgy segítheti a tanulást, mint ahogy a könnyűzenét használó iskolák és pedagógusok segíthetik a könnyűzene fejlődését. Ez a kölcsönhatás és egymásrautaltság azonban csak úgy válhat hasznossá, ha közös beszélgetések által elindul valamiféle közös gondolkodás.

A Hangőr Egyesület ezért hívta életre a „Ki viszi át a popzenét?" című fórumot.

Hangőr Egyesület, könnyűzene, oktatás, énekóra, fórum

 

 

Szólj hozzá!


Fellegterápia – bemutatkozó album és lemezbemutató a MANYI-ban

Fellegterápia – bemutatkozó album és lemezbemutató...

Fellegterápia címmel elkészült a FellegAjtó első nagylemeze. A név egy világzenei és etnoprojektet takar, amely ötvözi a hagyományos népi...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Először koncertezik Magyarországon a Take That

Európai turnéjuk alkalmával a This Life című, novemberben megjelenő vadiúj albumukat a magyar közönségnek is bemutatják. A jelenleg trió felállásban tevékenykedő együttes – Anglia egyik legnépszerűbb fiúcsapata – több mint harmincéves pályafutása során először jön hozzánk, 2024. július 3-án friss lendülettel veszik be...

Idén is koncertek töltik meg a Gyárkertet Veszprémben

Nagy kérdés volt, hogy a tavalyi, egész nyáron át tartó fesztivál folytatja-e a működését, hiszen az Európa Kulturális Fővárosa projekt már befejeződött. A válasz megérkezett: igen!

A hang már megvolt, most jön a fény is – 13. évadát nyitja a héten a Park

Az április 25-én induló új évadban már igazán nem kellene semmit csinálniuk a parkosoknak, csak jó koncerteket, programokat, azt' kész, hiszen a tavalyi évad megnyitása előtt arról számoltunk be, hogy komoly tuningot kapott a hangrendszer. De a Kispál óta tudjuk, hogy "ésfénynek" is lennie kell.
Új koncertek