Könnyűzenét az iskolákba énekórára!

2023/02/06  ·   Zenei hír   ·  koncert.hu

A könnyűzene és a pedagógusképzés lehetséges kapcsolódási pontjairól rendez fórumot 2023. február 7-én a Hangőr Egyesület Poptanítás munkacsoportja. Az online is követhető esemény a tavalyi „Könnyű zenét vinni az iskolákba?" című fórum folytatása.

Könnyűzenét az iskolákba énekórára!

A Hangőr Egyesület közösségi oldalán  élőben elérhető eseményen a Magnet Közösségi Házban személyesen is részt lehet venni február 7-én 10 órától. A három panelbeszélgetést egy-egy gondolatébresztő előadás vezeti fel, és természetesen mindegyik diskurzus a nézők, a hallgatók felvetéseinek megvitatásával zárul.

Az ének-zene szakos tanárképzés helyzete és benne a popzene lehetséges helye, a könnyűzene megjelenése a nem énekszakos pedagógusok egyetemi képzésében, illetve a már gyakorló pedagógusok továbbképzésében a rockzene megjelenési lehetősége. Ezt a három témát járja körül a „Ki viszi át a popzenét?" című fórum három panelbeszélgetése.

A „Nem várunk holnapig" című, az ének-zene szakos tanárképzés helyzetéről és jövőjéről szóló panelbeszélgetést Dr. Pintér Tünde Kornélia, a SZTE Juhász Gyula Pedagógusképző Kar Művészeti Intézet adjunktusának „Tanulói és tanári nézetek a zenetanulás és zenehallgatás megítéléséről" szóló előadása nyitja. A Rédl Ádám moderálta beszélgetés meghívottjai Baksa Péter nagybőgő- és basszusgitár művész, zenetanár, Koncsos Gergely, középiskolai ének-zene tanár, Dr. Nagy Zoltán, az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem Zenei Intézetének docense és Dr. Smuta Attila, a Zenetanárok Társaságának (ZETA) alelnöke, KRE főiskolai tanára.

A fórum második panelje fél tizenkettőtől a könnyűzene pedagógusképzésben való jelenlétét vizsgálja „Hogyan mondjuk el" címmel. Ezt a diskurzust Tóth Ákos, a Debreceni Egyetem Könnyűzenei Intézet igazgatóhelyettesének előadása nyitja, ami a Debrecenben szeptembertől induló kortárs könnyűzenei alapképzést mutatja be. A Horváth Gergely moderálta beszélgetésben Dr. Barna Emília, docens, szociológus, populáriszene-kutató, Koncz Balázs, könnyűzenei menedzser, a Pécsi Tudományegyetemen működő Zenélő Egyetem (ZEN) programkoordinátora, Pleskonics András, nyugalmazott tanár, a SZTE rocktörténet kurzusának előadója és Dr. Lakatos Péter, egyetemi docens, a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Kar dékánja vesznek majd részt.

A délután kettőkor kezdődő harmadik panel témája a könnyűzene lehetőségei a már gyakorló pedagógusok továbbképzésein. A „Nehéz arra menni" című beszélgetést Bodor-Eranus Eliza, a  winwinwin Kft. ügyvezetőjének „Járt utat járatlanért... – Könnyűzenei oktatási mintázatok" című előadása vezeti fel. Ezt követően pedig Gubáné Csánki Ágnes, köznevelési szakértővel, Márkus Tibor, a Lamantin Improvizációs Tábor művészeti vezetőjével, Rázsi Botond Miklós, az Egri Szilágyi Erzsébet Gimnázium és Kollégium intézményvezetőjével és Wirnhardt-Dobias Judit pedagógussal Bajnai Zsolt, a Hangőr Egyesület Poptanítás munkacsoportjának vezetője, a fórum szervetője beszélget.

A Hangőr Egyesület Poptanítás munkacsoportja által tavaly októberben rendezett „Könnyű zenét vinni az iskolákba?" című fórum egyik központi kérdése volt:

mit kellene tenni ahhoz, hogy a könnyűzene legalább úgy lehessen jelen a közoktatásban, mint a sport, a képzőművészet vagy a komolyzene?

Az előző fórumon sokféle válasz született, amelyek egy része ugyanabba az irányba mutatott: a pedagógusok, a pedagógusok képzése, segítése felé. Ez inspirálta az újabb fórum megszervezését, a Hangőr Egyesület Poptanítás munkacsoportja ugyanis hisz abban, hogy a könnyűzene éppúgy segítheti a tanulást, mint ahogy a könnyűzenét használó iskolák és pedagógusok segíthetik a könnyűzene fejlődését. Ez a kölcsönhatás és egymásrautaltság azonban csak úgy válhat hasznossá, ha közös beszélgetések által elindul valamiféle közös gondolkodás.

A Hangőr Egyesület ezért hívta életre a „Ki viszi át a popzenét?" című fórumot.

Hangőr Egyesület, könnyűzene, oktatás, énekóra, fórum

 

 

Szólj hozzá!


A koncert, amelyen a tudósító még fejben is elfelejtett jegyzetelni

A koncert, amelyen a tudósító még fejben is...

Az [iLAND], a magyar progresszív rock hibrid zenekara elegánsan remek előadást produkált pénteken a Müpában.
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Elmentek stúdiózni egyet Texasba, majd hazatértek egy albummal és egy fesztivál-fődíjjal – A NYUGHATATLAN-sztori

Stílusosan, a country és a rockabilly őshazájában rögzítette tizenegy dalos korongját az egyik legismertebb hazai country-rockabilly zenekar, a Nyughatatlan. Végül aztán nem csak az új anyaggal, hanem többek között a Texas Sounds Country Music fesztivál fődíjával tértek haza. A Restless megjelenésének apropóján a csapat...

Tökéletes hír Halloweenra: Budapestre jön Alice Cooper és Johnny Depp bandája

A Hollywood Vampires, „a világ legjobb bárzenekarának” nevezett amerikai szupercsapat 2023. július 18-án a Sportarénában ad koncertet. A formáció ikonikus sztárokból és rocklegendákból áll: Alice Cooper, Johnny Depp, Joe Perry és Tommy Henriksen.

Locsolkodás a Szentendrei Skanzenben

Húsvéti programokkal, koncertekkel, valamint természetesen hímestojás-készítéssel és locsolkodással várja a látogatókat április 9-én és 10-én a Szentendrei Skanzen.

Ki ne szeretne egy végtelen nyári vakációt?

A Flowers sikerei után Miley Cyrus március 10-én megjelent új stúdióalbuma, az Endless Summer Vacation is meghódította a világot.
Új koncertek