Menopauza 1170x180

Lakatos Mónika kapta idén a világzene műfajának legrangosabb nemzetközi elismerését

2020/09/23  ·   Zenei hír   ·  koncert.hu

Amikor múlt vasárnap a kapolcsi Folkszínpadon adott egy nagyon barátságos, zene- és emberközeli koncertet a Romengo, még nem gondoltuk, hogy Lakatos Mónika kapja a WOMEX Artist Award életműdíjatt, ami a nép- és világzene műfajának legrangosabb elismerése.

Fotó: Romengo

Az egész világon Mónika az első cigány és az első magyar szólista, aki megkapta ezt a díjat. Mónikát az oláh cigány zenei hagyomány képviselői közül is kiemeli varázslatos énekhangja és lenyűgöző jelenléte, a zene iránti végtelen alázatossága. 
 
Az oláh cigányság kisebbség közt is kisebbségként él Magyarországon. Húsz-harmincezer főt számláló közösségük értékrendjében magas helyen van a hagyományok tisztelete. A közösség érzelmi élete, abszolút origója a zene, a közös zenélés – dalban kérnek bocsánatot, dalban vigadnak és gyászolnak, dallal köszöntik egymást. Lakatos Mónika a világhírű énekeseiről híres nagyecsedi cigány közösségben nőtt fel, aki édesapjától és nénikéitől tanult énekelni. Az istenadta tehetség az 1996-os Ki mit tud?-on tűnt fel a nagyközönség előtt, amire tudta nélkül nevezték be, és amit romák közt elsőként meg is nyert.

 
Mónika életének minden pillanatát áthatja a zene. Énekesnőként számos formációban, köztük a cigány hagyományon alapuló világzenét játszó Romengóban, és a több családtagot is bevonó Cigány Hangokban is szerepel. Lakatos Mónika szólólemeze, a Romanimo, amin szívfájdító, lassú dalokat, hallgatókat énekel, a World Music Charts Europe top 5 lemeze közé került. Saját bevallása szerint nincs két egyforma fellépése, mindig az adott pillanat érzelmei befolyásolják, hogyan énekel – és mai napig mindig izgul fellépés előtt.

 

Lakatos Mónika gálakoncertje a Budapest Ritmo feat. WOMEX fesztivál keretében október 24-én lesz majd a Müpa Bartók Béla Nemzeti Hangversenytermének színpadán.  Az énekesnő a díjat a Muzsikás együttes tagjaitól veszi majd át. A WOMEX Artist Award életműdíj a nép- és világzene műfajának legrangosabb elismerése – ebben hazai zenekarnak összesen egyszer, 2008-ban volt része, akkor a Muzsikás együttes kapta.

 

WOMEX20, világzene, WOMEX Artist Award, életműdíj, Lakatos Mónika, Romengo

 

 

Szólj hozzá!


Legendás amerikai gitáros ad gitárleckét Újpesten

Legendás amerikai gitáros ad gitárleckét Újpesten

Greg Howe az idén megjelenő 'Lost And Found' lemeze köré kerített turné alkalmával Budapestre is ellátogat: október 26-án, szombaton az OFF...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Menni kéne – országos turnén a Képzelt riport egy amerikai popfesztiválról

Országos turnéra indul 2025. januárjában a hazai rockmusical műfajának alapvetése, a Képzelt riport egy amerikai popfesztiválról című, immár kultikus sikerdarab, hogy örökérvényű dalaival betöltse a vidéki nagyvárosok legnagyobb arénáit és a Budapest Sportarénát. A főbb szerepeket ezúttal Szabó Kimmel Tamás, Trokán Nóra,...

Girls Just Wanna Have Fun: Cyndi Lauper búcsúturnéja Budapestet is érinti

Egy évtizednyi szünet után egy utolsó lendületet vesz Cyndi Lauper: a Girls Just Wanna Have Fun búcsúturné budapesti megállója 2025. február 19-én a Budapest Arénában lesz.

Ingyen mehetsz a minifesztiválra, ha eltetted emlékbe a régi jegyed. A Metal Lady is fellép!

Október 26-án egy – szinte időutazással is felérő – minifesztiválnak ad helyet a Barba Negra. A koncertet rendező H-Music Hungary – aka Metal Hammer – 1999 október 23-án szervezte meg első koncertjét, és a 25 éves évfordulón azzal ajándékozza meg a közönséget, hogy akár ingyen is látogatható a rendezvény...

Világkörüli utazás a budapesti klubokban – koncertajánló

Nem csak a műfajok, de az előadók származási helye szempontjából is színes a felhozatal: érkezik zenekar Bejrútból, vendégbanda a skót felföldről, egy eleddig együtt még sosem látott jazz formáció Amerikából, az underground szcéna egyik kiválósága Németországból, először látogat hozzánk egy ausztrál csapat, de érkezik...
Új koncertek