Menopauza 1170x180

Lemezbemutató koncert egykori East-taggokkal a MOMkult-ban: iLand – Sziget

2022/09/07  ·   Zenei hír   ·  koncert.hu, MTI

A Sziget címmel dupla albumot készített az iLand zenekar. A legendás progrock csapat, az East egykori zenészeiből alakult formáció szeptember 6-án a MOMkult-ban mutatja be az anyagot.

Fotó: iLand Band FB/Mernyó Ferenc

A progresszív rock a nyolcvanas-kilencvenes években élte virágkorát Magyarországon, az East mellett a Solaris és az After Crying számított népszerűnek – külföldön is. Az iLand felállása az East 1987 és 1994 közötti korszakára épül: Pálvölgyi Géza mellett Takáts Tamás az énekes, Dorozsmai Péter pedig a dobos. Mellettük Madarász Gábor gitározik, aki az East 2012 és 2017 közötti visszatérése idején állandó közreműködő volt az együttes koncertjein, a basszusgitáros pedig Kontor Tamás, aki az East alapítójának, Móczán Péternek az utódja.

"Péter a munkái miatt nagyon elfoglalt volt, nem volt reális, hogy vele folytassuk. Nem a személyek, hanem a zene felől közelítettük meg a dolgot, és adta magát, hogy Kontor Tamás legyen a hiányzó láncszem, ő hangmérnökként évek óta dolgozik a stúdiómban. Úgy érzem, valami különlegeset, mindenesetre számunkra nagyon fontosat sikerült együtt megalkotnunk" - mondta Dorozsmai Péter.

 "Az East 2017-ben életműkoncertet adott a Sportarénában, és utána úgy alakult, hogy nem lett folytatás. Ugyanakkor többen is úgy éreztük, hogy a történet nincs lezárva, sőt, szerettünk volna új lemezt készíteni. Ez vezetett az iLand megalakulásához" – idézte fel az előzményeket Pálvölgyi Géza billentyűs, zeneszerző, a zenekar zenei vezetője az MTI-nek.    

Mint fogalmazott, az iLand muzsikája teljesen új alapokra épül, miközben az East örökségét is fontosnak tartja. A szeptember 6-i koncerten - kicsit áthangszerelve - játszanak régi számokat is, köztük a David Bowie szemét, az '56-ot, A szerelem sivatagát vagy a Ha zászlót bont a félelem címűt.

Az iLand 2021 őszén lépett először közönség elé, és akárcsak akkor, most a MOMkultban is váltakozva fognak felcsendülni a régi és az új dalok. Utóbbiakon tavaly kezdtek dolgozni, a zenék és a szövegek többségét Pálvölgyi Géza írta, mellette Madarász Gábor szerepel a zeneszerzők, az Easttel hosszú éveken át együtt dolgozott Márkus József pedig a szövegírók között. Szintén régi ismerős Szurcsik József; az East képi világát meghatározó képzőművész festménye szerepel A Sziget borítóján. A lemezen közreműködik Jamie Winchester (vokál) is.

"Az általam elképzelt úton, ötletekkel kezdtünk dolgozni a dalokon, aztán mindenki hozzátette a maga részét. Általában filmbe illő, valamilyen hangulatot teremtő zenéket szerzek, szöveget viszont keveset írtam eddig, ezért is új kihívást jelentett ez a fajta munka. A stúdiólemez 46 perc hosszú, szünetek nélkül, egy egységes világot fejez ki, mind az ötünk eddigi munkásságát tükrözi. Úgy nevezem, hogy léleklemez. A címadó dal, A Sziget arról szól, hogy mindenki vágyik egy még felfedezetlen helyre" - mondta Pálvölgyi Géza.

A Sziget dupla CD-n jelent meg, a második korongon az iLand tavalyi koncertjének hanganyaga hallható. A formáció jó sok koncertet szeretne adni a következő hónapokban és években, és Dorozsmai Péter azt is elárulta, hogy már új dalokon is gondolkodnak.

 

iLand, East, progrock, MOMkult

 

 

Szólj hozzá!


40 színpadi program, 140 fellépő és közel 1000 lótuszvirág Szegeden

40 színpadi program, 140 fellépő és közel 1000...

Közép-Európa legnagyobb virágzó indiailótusz-állománya (Nelumbo nucifera) mellett a Távol-Kelet íz-, illat- és dallamvilágát bemutató...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Először koncertezik Magyarországon a Take That

Európai turnéjuk alkalmával a This Life című, novemberben megjelenő vadiúj albumukat a magyar közönségnek is bemutatják. A jelenleg trió felállásban tevékenykedő együttes – Anglia egyik legnépszerűbb fiúcsapata – több mint harmincéves pályafutása során először jön hozzánk, 2024. július 3-án friss lendülettel veszik be...

The Most Wuthering Heights Day Ever: Budapesten is eltáncolják Kate Bush videóklipjét

Piros ruha, fekete öv, varázslat, jókedv! A The Most Wuthering Heights Day Ever egy olyan esemény, amelyet a világ különböző pontjain tartanak, s melyen a résztvevők újratáncolják Kate Bush 1978-as „Wuthering Heights” című dalának videóklipjét. Július végén szoktak lenni ezek a különleges táncesemények, mert az énekesnő...

A közönség feje felett csúszhatsz a Balatonba: STRAND fesztivál 2024

25 helyszínen közel 200 program: augusztus 22-én nyitja meg kapuit Zamárdiban a 12. STRAND Fesztivál, ahol felépül a Balaton legmagasabb tornya – innen aztán a közönség feje felett lehet majd belecsúszni a tóba.
Új koncertek