Megjelent vinylen az első magyar hardrock-koncert

2021/10/19  ·   Zenei hír   ·  koncert.hu, MTI

A legendás Taurus együttes 1972-es felvétele nemsokára 50 éves, és először jelent meg vinylen, mégpedig vágatlan formában.

Fotó: MaNDA

A supergroup (teljes néven Taurus EX-T: 25-75-82, utóbbi Brunner telefonszáma volt) első koncertje 1972. május 1-jén a Budai Ifjúsági Parkban volt. A várakozásokat jól mutatja, hogy a majálishoz kapcsolódó rendezvényen az Ifiparkban mintegy nyolc-tízezer ember előtt játszottak, óriási sikerrel. Júliusban az angol sztárcsapat, a Free előtt léptek fel a Kisstadionban.

"A zenekart Balázs Fecó billentyűs-énekes és Som Lajos basszusgitáros alapította. Egy amszterdami koncerten élőben látták a Black Sabbath-ot, nem sokkal később kiléptek a Neotonból és létrehozták az első magyar hardrock-zenekart, a Taurust. Radics Bélát a Tűzkerékből hívták gitárosnak, a dobos pedig Brunner Győző lett, aki a Metróból érkezett" – idézte fel Kovács László, a lemezt gondozó Moiras Records vezetője az MTI-nek.

A Taurus csak saját számokat játszott, ezek voltak Radics, Som és Balázs Fecó első önálló szerzeményei (utóbbi itt kezdett el énekelni is), a szövegeket pedig Horváth Attila írta, aki később a Korálban állandó szerzőtársa lett a billentyűsnek.

A Taurusról a beatkorszak blogon.

Azonban hiába imádta a zenekart a közönség, nagylemezt az ígéretek ellenére nem készíthettek, így nem tudtak áttörést elérni. Ebben a felállásban csak egy kislemezük lehetett (Zöld csillag; Szólíts meg vándor), majd a kilépő Som Lajos helyére érkező Zoránnal 1973-ban még egy (A kőfalak leomlanak; Akire szerelemmel nézhetek), majd a Taurus feloszlott.

"A hatalom megijedt a zenekar sikerétől, valamint a hippikből is álló közönségtől, a 'Bélát a pártba, Taurust a kormányba!' rigmusoktól. Mintegy húsz dalt írtak, néhányat később Balázs Fecó a Korállal vitt sikerre, ilyen volt A kőfalak leomlanak vagy az Anyám vigasztalj engem" – fűzte hozzá Kovács László.

A bakeliten először jelenik meg eredeti, vágatlan formájában az 1972-koncert keverőpultos hanganyaga, restaurált, digitalizált változatban, a húsz évvel ezelőtt kiadott CD-n ugyanis nem a valós sorrendben szerepeltek a dalok. A rövid életű Taurus legendás felállásából már senki nem él, Balázs Fecó és Brunner Győző az elmúlt egy évben hunyt el. Som Lajos tiszteletére nemrég avattak emléktáblát.

A Moiras Records a Taurus-lemez mellett további két kiadvánnyal is jelentkezett. Az Agnus Dei Mátyás Attila zenekara volt az F.O. System és a Sex Action után, és Minden címmel egy stúdióalbuma jelent meg 1998-ban. Erről most két újramaszterelt alternatív rockdal (Hordom a jelet; Az eső) jelent meg kislemezen.

A magyar népzene és a house/techno találkozását valósította meg a kilencvenes évek közepén a Vadmadarak együttes. Felvételeik most első alkalommal jelentek meg, vinyl nagylemezen. Jekler Z. Gábor és Kovács Gábor több mint negyedszázaddal ezelőtti projektjének nyolc felvételét Hej, Jancsika címmel gyűjtötte össze a Moiras Records.

Kapcsolódó cikkeink:

Beatrice, P. Box, Szikora Róbert archív anyagok jelentek meg vinylen

 

Helló turiszt – városnéző busszal a magyar rock körül

 

Három év után ismét koncertet ad az F. O. System

 

Taurus, Som Lajos, Balázs Fecó, Radics Béla, Agnus Dei, Mátyás Attila, Vadmadarak, Moiras

 

 

Szólj hozzá!


 Cirque de Margaret: Co Lee-cirkusz a Kristályban

Cirque de Margaret: Co Lee-cirkusz a Kristályban

Utolsó fejezetéhez érkezik Co Lee cirkuszos epochja, amely a Cirque de L’Homme [CDL] című, tavaly februárban debütált nagylemeze óta zajlik. A...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Slash visszatér!

Myles Kennedy & The Conspirators társaságában 2024. április 19-én lép fel az MVM Dome-ban.

A nő, aki kilenc nyelven énekel – jön, jön, jön Lara Fabian

Nem is olyan rég járt nálunk: 2022 októberében adott koncertet az Arénában. 2024. április 30-án egy másik helyszínen, az MVM Dome-ban fog fellépni.

Elhunyt a Supermanagement társalapítója és tulajdonosa, Ferich Balázs

Ferich Balázs neve onnan is ismerős lehet nektek, hogy a Blind Myself basszusgitárosa volt, majd amikor Tóth Gergővel kis kanyarok után önálló céget alapítottak – ez lett a Supermanagement –, ők vették a szárnyaik alá például a Wellhellót, Dzsúdlót és Azahriah-t is. A zenész-menedzser mindössze 36 éves volt.
Új koncertek