Mély főhajtással tiszteleg a zenészvilág Eddie Van Halen emléke előtt

2020/10/07  ·   Zenei hír   ·  koncert.hu, MTI

A rockvilág legnagyobb sztárjai egy emberként rótták le tiszteletüket a kedden elhunyt gitáros, Eddie Van Halen emléke előtt a közösségi médiában. Többen kiemelték: a zenész játékával forradalmasította a gitározást.

A Metallica ma közzétett fotója (Ross Halfin Photography)

"Legyen áldott gyönyörű kreatív szíved! Szeretlek Eddie Van Halen, Los Angeles-i srác voltál, igazi rocker. Remélem, ma este már Jimi Hendrix-szel jammelsz" – tweetelte Flea, a Red Hot Chili Peppers basszusgitárosa.

Nikki Sixx a Mötley Crüe-ből úgy fogalmazott, hogy Van Halen a rockgitár Mozartja volt.

"Eddie a szó szoros értelmében új alapokra helyezte, hogyan is viszonyuljanak hangszerükhöz a gitárosok" – írta Rick Springfield.

Mike McCready, a Pearl Jam szólógitárosa kiemelte: Eddie Van Halen úgy gitározott, mintha egy másik bolygóról jött volna.

Duff McKagan (Guns n' Roses) egy rövid videót tweetelt, amelyen egy lemezjátszón éppen a Van Halen első, 1978-ban megjelent lemeze forog.

Brian May (Queen) a rocktörténet talán legeredetibb és legkáprázatosabb gitárosának nevezte az elhunytat,

a Metallica zenészei azt hangsúlyozták, hogy inspirációként, példaként tekintettek rá, "az 1988-as közös turnén együtt töltött nyár után pedig már barátként".

Természetesen a Van Halen zenekar tagjai is fejet hajtanak a gitáros emléke előtt. Michael Anthony, aki 1974-től 2006-ig volt az együttes basszusgitárosa őket együtt ábrázoló koncertfotókat posztolt, a frontember David Lee Roth a Van Halen utolsó, 2015-ös Los Angeles-i koncertjét idézte fel, az exénekes Gary Cherone pedig azt írta: "felülmúlhatatlan hatása volt mindannyiunkra, akik ismertük, zenéje örök".

Szintén meleg szavakkal és fotókkal emlékezett meg Eddie Van Halenről mások mellett Gene Simmons és Paul Stanley a Kiss-ből, Ozzy Osbourne és Geezer Butler a Black Sabbath-ból, David Coverdale (Whitesnake), Vernon Reid (Living Colour), a Pantera, a Foreigner és a Def Leppard tagjai, Steven Tyler (Aerosmith), Glenn Hughes (Deep Purple), Billy Idol, Joan Jett, Thomas Dolby, Bryan Adams, Greg Allman, Brian Wilson (Beach Boys), Richie Sambora, Steve Vai és John Fogerty.

Megnéztük, hogy a TOP10 magyar rockzenekar (valami szűrés kellett a mintavételhez, ezt találtuk, most nem ez a vita tárgya, nincs is vita) közül ki hogyan reagált a szomorú hírre.

1.Tankcsapda: –

2. Kowalsky meg a Vega: –

3. Hooligans: –

4. Ossian: –

5. Road: –

6. Leander Kills: –

7. Edda: –

8. Depresszió: –

9. Fish!: –

10. Paddy And The Rats: –

A JUNKIES zenekar egy írással búcsúzott  a legendától,  A többieknél (Triász, Lord, Omen, Beatrice) sem találtunk vonatkozó bejegyzést, de ez a FB. A Twittert már nem nyálaztuk át, lehet, hogy inkább azt használják közvetlen kommunikációra, míg a FB-ot, ahogy néztük, promócióra. Nem mintha bármi is számítana, csak kíváncsiak voltunk, miként reagálnak a zenekarok a világ eseményeire... Például arra, ha meghal egy gitárlegenda, akinek távozása szóra bírta csaknem a full szcéna képviselőit.

Van Halen, gyász, Eddie Van Halen

 

 

Szólj hozzá!


Elhunyt a Supermanagement társalapítója és tulajdonosa, Ferich Balázs

Elhunyt a Supermanagement társalapítója és...

Ferich Balázs neve onnan is ismerős lehet nektek, hogy a Blind Myself basszusgitárosa volt, majd amikor Tóth Gergővel kis kanyarok után önálló...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Slash visszatér!

Myles Kennedy & The Conspirators társaságában 2024. április 19-én lép fel az MVM Dome-ban.

Pulóveres nyitóhétvége a Kobuciban

Homeopátia, homeopátia... Reméljük sem efféle, sem egyéb gyógyhatású szerekre nem szorulnak majd azok, akik részt vesznek a ma nyitó Kobuci Kert startprogramjain.

A fák almái: James McCartney és Sean Ono Lennon összeálltak egy dalra

Paul McCartney egyetlen fia és John Lennon kisebbik fia április 12-én, pénteken jelentette meg első kollabjukat, a "Primrose Hill"-t.
Új koncertek