Nem kapnak, de nem is kértek felmentést: bevonulnak a hadseregbe a BTS tagjai

2022/10/18  ·   Zenei hír   ·  Juhász Vali

Hétfő reggel robbant a hír, hogy a Dél-Korea (és a számok alapján a világ) egyik legnépszerűbb popegyüttesének tagjai úgy döntöttek, hogy teljesítik kötelező katonai szolgálatuk az elkövetkezendő időszakban. Fontos hangsúlyozni, hogy ők döntöttek így, mert sokféle álhír kering ezzel kapcsolatban.

A fotó az Instagram-oldalukról a szombati koncert napján készült.

Szereted a koreai popzenét? Szeretsz táncolni? Szívesen bújnál valamelyik csoport tagjának bőrébe, hogy te is részese legyél a koreográfiának? A Koreai Kulturális Intézet kínálatában K-pop cover dance tanfolyam is van!

Dél-Korea permanens hadiállapotban áll Észak-Koreával: az 1953-ban kötött tűzszünetet Észak-Korea 2013-ban felmondta. Így más a helyzet a sorkatonasággal ott, mint egyéb országokban. Híresen patriarchális társadalomról beszélünk, ahol fontos a férfiak katonai szolgálata, nagyon kivételes esetekben adbak csak felmentést alóla. És bár a BTS a dél-koreai GDP szemmel látható részét adja (turisztikai, kulturális, eladási vonatkozások), a hagyományok mégis fontosak.

 

Korábban írtuk:

A K-pop banda tagjai multimilliomosok lesznek

 

Az ország parlamentjében hosszas viták zajlottak arról, hogy fel kellene-e őket menteni a sorkatonaság alól, így a döntésük szimbolikusnak is tekinthető: ne mások vitázgassanak erről a kérdésről, majd ők eldöntik. Nyilván fontosnak érezték a példamutatást, de még az is elképzelhető, hogy a több mint 10 éve folyamatosan végzett munkájuk "kipihenése" is lehet ez a közel két év (különböző egységeknél néhány hónap eltérés van, az alternatív szolgálat 36 hónap). Arról nincs információ, hogy ki hová vonul majd be. Egyelőre jelentkeznek, és elkezdik az ezzel kapcsolatos procedúrát: a törvény szerint a 20 és 30 éves korú férfiaknak kötelező a katonai szolgálat.

Korábban írtuk:

A K-pop világsztárjainak válasza a nagy kérdésre

 

Az együttes legidősebb tagja, Jin kezdi a sort, aki a koreai életkor-számítás szerint már elmúlt 30 éves, neki egy pici halasztást már kértek. A többiek is 25-29 évesek, és így nagyjából egyidőben teljesítik majd a szolgálatot.

2022 nyarán már bejelentettek egy szünet-félét, amelyben arról tájékoztatták a rajongóikat, hogy mindenki a saját projektjeire koncentrál. Mint ismeretes, Min Yoongi (Suga) keresett producer, dalszerző, nemrégiben PSY új dalát gondozta. A többiek pedig külön-külön is részt vesznek különféle zenei kollaborációkban, showműsorokban, modellkednek, feltűnnek más előadók számaiban.

Szombaton még együtt részt vettek a 2030-as világkiállítás promóciójában: Busan városa pályázik a megrendezésre, így ott adtak egy fergeteges ingyenes koncertet, amelyet 50 millióan próbáltak követni online (a helyszínen kb 100 000 ember volt), és ez a híresen stabil koreai internet-hálózatot is megterhelte, összeomlott a rendszer.

Ha valaki azt gondolja erről, hogy "bevonulnak, na, és?", az valószínűleg nem tudja, hogy milyen hatású együttesről van szó – sok kiközösített, mentális problémával küzdő fiatalnak például (Love Yourself-kampány, rasszizmus elleni fellépés és a dalszövegekben megfogalmazott társadalmi problémák) nyújtanak olyan típusú támogatást, ami egy világszintű közösséget eredményezett, akik például határokon átívelve közösen jótékonykodnak, segítik egymást.

Korábban írtuk:

BTS a csúcson: a koreai srácok rajongói hősiesen küzdöttek

 

Egy biztos: a koreai lapok már azokat a számításokat teszik közzé, amit ez a várhatóan 2025-ig tartó "szünet" milyen hatással lesz Dél-Korea gazdaságára. Valószínűleg lesz gazdasági nyoma, abban viszont biztos vagyok, hogy a tagok a lehetőségekhez mérten tartani fogják a kapcsolatot a rajongóikkal, mert ez fontos része a BTS tevékenységének, ezért is szeretik őket olyan nagyon sokan. Kicsit még annál is többen.

 

 

 

BTS, Dél-Korea, katonaság

 

 

Szólj hozzá!


A margitszigeti szökőkút idei setlistje

A margitszigeti szökőkút idei setlistje

Az első fagyokig zenél nekünk a szökőkút, az üzemidő délelőtt 11-kor kezdődik, és a XIII. kerületi lakók nyugalma érdekében a zenei...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Először koncertezik Magyarországon a Take That

Európai turnéjuk alkalmával a This Life című, novemberben megjelenő vadiúj albumukat a magyar közönségnek is bemutatják. A jelenleg trió felállásban tevékenykedő együttes – Anglia egyik legnépszerűbb fiúcsapata – több mint harmincéves pályafutása során először jön hozzánk, 2024. július 3-án friss lendülettel veszik be...

Elviszik magukkal a Kollár-Klemecz Lászlót is? A Carson Coma Európa-turnéra indul

Az őszi, 10 állomásos Európa-turné lesz a zenekar eddigi leghosszabb külföldi koncertkörútja, két hét alatt összesen nyolc országban és tíz városban játszanak majd, Bécstől Londonon át Münchenig.

16 éve nem írtak új dalokat – ma megjelent a KFT új albuma

16 év után új albummal jelentkezett a KFT: ma megjelent a "Még mit nem" című 6 dalos lemez, melyről két szerzeményt Laár András, hármat Bornai Tibor és egyet Márton András jegyez.
Új koncertek