Nick Cave Budapesten!

2024/03/15  ·   Zenei hír   ·  koncert.hu

Nemrég adtunk hírt arról, hogy nálunk is bemutatják a vele készült interjúkötetet (link a cikk végén), de akkor még nem sejtettük, hogy rövidesen újabb remek hírrel örvendeztetnek meg vele kapcsolatban a koncertszervezők.

Fotó: Megan Cullen


Turnéra indul az egyik legfontosabb kortárs dalszerző-énekes, Nick Cave és zenekara, a Bad Seeds: a 2024 szeptemberében induló európai koncertsorozat során idén sem hagyja ki Budapestet: október 13-án a Papp László Budapest Sportarénában lépnek fel. A Nick Cave & the Bad Seeds augusztus végén megjelenő új, Wild God című albumának anyagával érkezik, természetesen kihagyhatatlan klasszikus dalai társaságában.

A The Wild God Tour néven futó turné szeptember 24-én indul a németországi Oberhausenben és a franciaországi Párizsban ér véget. A Nick Cave & the Bad Seeds  - Nick Cave, Thomas Wydler, Martyn Casey, Jim Sclavunos, Warren Ellis, George Vjestica –  vendége a Papp László Budapest Sportarénában a második lemezét turnéztató ír Murder Capital lesz.

A turné állomásai:

2024. szeptember

24. Oberhausen, Németország, Rudolf Weber-ARENA (Dry Cleaning)
26 .Amszterdam, Hollandia, Ziggo Dome (Dry Cleaning)
29 .Berlin, Németország, Uber Arena (Dry Cleaning)

2024. október

2. Oslo, Norvégia, Oslo Spektrum (Dry Cleaning)
3. Stockholm, Svédország, Hovet (Dry Cleaning)
5. Koppenhága, Dánia, Royal Arena (Dry Cleaning)
8. Hamburg, Németország, Barclays Arena (Dry Cleaning)
10. Lodz, Lengyelország, Atlas Arena (Dry Cleaning)
11. Krakkó, Lengyelország, TAURON Arena (Dry Cleaning)
13. Budapest, Magyarország, Papp László Sportaréna (The Murder Capital)
15. Zágráb, Horvátország, Arena Zagreb (The Murder Capital)
17. Prága, Csehország, O2 arena (The Murder Capital)
18. München, Németország, Olympiahalle (The Murder Capital)
20. Milánó, Olaszország, Milan Forum (The Murder Capital)
22. Zürich, Svájc, Hallenstadion (The Murder Capital)
24. Barcelona, Spanyolország, Palau Sant Jordi (The Murder Capital)
25. Madrid, Spanyolország, WiZink Center (The Murder Capital)
27. Lisszabon, Portugália, MEO Arena (The Murder Capital)
30. Antwerpen, Belgium Sportpaleis (The Murder Capital)

2024. november

2. Leeds, UK, first direct arena (Black Country, New Road)
3 .Glasgow, UK, OVO Hydro (Black Country, New Road)
5 .Manchester, UK, AO Arena (Black Country, New Road)
6 .Cardiff, UK, Utilita Arena (Black Country, New Road)
8. London, UK, The O2 (Black Country, New Road)
12. Dublin, Írország, 3Arena (Black Country, New Road)
15. Birmingham, UK, Resorts World Arena (Black Country, New Road)
17. Párizs,, Franciaország, Accor Arena (Black Country, New Road)

"Soha nem gondolok arra, hogy egy lemez hogyan fog élőben megjelenni, soha, de soha nem jut eszembe Az alkotási folyamat túl bonyolult ahhoz, hogy ilyen szempontokat is figyelembe vegyünk. De most, amikor visszahallgatom a Wild God albumot, úgy érzem, élőben tényleg valami nagyszerűt tudunk összehozni.Nagyon izgatottak vagyunk! Olyan érzés, mintha eleve színpadra íródtak volna a dalok" – mondta Nick Cave az augusztus végén megjelenő album kapcsán.

Nick Cave pályafutása a Boys Next Door nevű gimnáziumi punkzenekarban indult, aztán a Birthday Partyban folytatódott a 80-as évek elején. A székhelyét Londonba áthelyező együttes felbomlása után az énekes-dalszerző 1983-1984 fordulóján alakította meg a Nick Cave & the Bad Seedst, 1984-ben jelentette meg From Her to Eternity című bemutatkozó nagylemezét.

Cave és zenekara azzal hozott újat, hogy egész fura, és rendkívül megkapó módon és formában értelmezte újra a bluest, a gospelt és a countryt, és rakta ezeket sajátos sötét és artisztikus keretbe rakta. A menet közben számos tagcserén átesett zenekar a 80-as években hosszú ideig Londonban, aztán Berlinben működött - ekkor bukkant fel Wim Wenders Berlin felett az ég című filmjében -, s ez alatt öt sorlemezt adott ki.

A 90-es évek elején az egyre népszerűbb dalszerző - aki sikeresen szakított korábbi drogfüggőségével - Sao Paolóba tette át székhelyét, ott készült a Bad Seeds addigi legfinomabb lemeze, a The Good Son, melyet a 90-es években további négy album követett, többek közt az 1997-es The Boatman's Call, melyet Nick Cave és az angol dalszerző-énekesnő, PJ Harvey rövid románca inspirált.

A 90-es évek közepe óta Angliában - Londonban, majd Brightonban - élő Nick Cave a 2000-es és a 2010-es éveket is nagyszerű lemezekkel abszolválta, és még arra is jutott ideje, hogy Grinderman néven karcos-garázsrockos mellékzenekart alakítson, hogy filmzenéket írjon (többek közt A préri urai, a Távol az emberektől és a Gyilkos nyomon című filmekhez), és hogy az És meglátá a szamár az Úrnak angyalát című 1989-es regénye után újabb könyvet írjon (Bunny Munro halála, 2009, Vér) vagy éppen interjúkötet készüljön vele (Hit, remény és vérontás), amely 2024-ben már magyarul is kapható. A 2016-os Skeleton Tree és az azt követő 2019-es Ghosteen pályafutása egyik csúcsteljesítménye, melynek különös, tragikus aurát kölcsönöz Arthur nevű egyik ikerfiának 2015-ben bekövetkezett tragikus halála.

 


Jegyek 2024. március 21-től.
Jegyárak: 17.900-31.900 Ft.-

 

Hit, remény és vérontás – Nick Cave-könyvbemutató koncerttel és partival

Nick Cave, Aréna

 

 

Szólj hozzá!


A margitszigeti szökőkút idei setlistje

A margitszigeti szökőkút idei setlistje

Az első fagyokig zenél nekünk a szökőkút, az üzemidő délelőtt 11-kor kezdődik, és a XIII. kerületi lakók nyugalma érdekében a zenei...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Először koncertezik Magyarországon a Take That

Európai turnéjuk alkalmával a This Life című, novemberben megjelenő vadiúj albumukat a magyar közönségnek is bemutatják. A jelenleg trió felállásban tevékenykedő együttes – Anglia egyik legnépszerűbb fiúcsapata – több mint harmincéves pályafutása során először jön hozzánk, 2024. július 3-án friss lendülettel veszik be...

Elviszik magukkal a Kollár-Klemecz Lászlót is? A Carson Coma Európa-turnéra indul

Az őszi, 10 állomásos Európa-turné lesz a zenekar eddigi leghosszabb külföldi koncertkörútja, két hét alatt összesen nyolc országban és tíz városban játszanak majd, Bécstől Londonon át Münchenig.

16 éve nem írtak új dalokat – ma megjelent a KFT új albuma

16 év után új albummal jelentkezett a KFT: ma megjelent a "Még mit nem" című 6 dalos lemez, melyről két szerzeményt Laár András, hármat Bornai Tibor és egyet Márton András jegyez.
Új koncertek