Óriási veszteség érte a koncertszervező szakmát: elhunyt Brády Márton, a Showtime Budapest alapítója

2021/03/22  ·   Zenei hír   ·  koncert.hu, MTI

"Brády Marci nincs többé..." – kezdődik Schiffer András szomorú, vagy inkább sokkoló posztja a FB-on. Nem olyan rég osztottuk meg a nagy tekintélyű koncertszervező véleményét, hogy szerinte következetlenek voltak a járvány idején bevezetett korlátozások. Az Ember, Aki Először Magyarországra Hozta a Rolling Stonest 55 éves korában elvesztette a harcot a koronavírussal.

Fotó: Polyák Attila - Origo

"A rendszerváltás előtt még a rendőrökkel küzdött. Aztán megvalósította álmait. Ő hozta Budapestre a Rolling Stonest, aztán jött Eric Clapton, Bon Jovi, Pink, a Kapcsolat-koncerteken Elton John, Sting, Simply Red, Rod Stewart. Szervezte a magyar legendák fellépéseit: LGT, Piramis, Zorán, Hobo. A rendszerváltás után a semmiből, a maga tehetségéből hozta össze Magyarország legnagyobb koncertszervező cégét, a Showtime Budapestet. Bő kétévtizedes munkakapcsolat, ismeretség, barátság fűzött hozzá. Annyira csupaszív, hogy akik nem ismerik, nem gondolják, hogy üzletember. Néhány éve Marci rántotta le a leplet a kulturális Tao körüli umbuldákról. Tavaly, amikor szünetet tartott a járvány, Marci invitálta kávézójába, a Gusto Cafeba a "politikai hajléktalanokat". Abban maradtunk, ha vége lesz ennek a pandémiás őrületnek, folytatjuk. Nincs folytatás: Marcival már biztosan nem. Nem a pandémiás őrületnek lett vége. Egyszer, évekkel ezelőtt, már szembe nézett halállal. Most, a COVID-dal már nem tudott megküzdeni" – írja Schiffer András.

Brády Márton alapítója volt a ShowTime Budapest nemzetközi koncertügynökségnek, a cég az azóta eltelt időben több száz külföldi nemzetközi és több ezer magyar koncertet bonyolított le. Ő hozta létre a kilencvenes évek közepén a Ticket Expresst is – itt lehetett először a neten kártyával fizetni jegyekért, és ők nyitották az első hazai online jegyirodát is.

"Az általunk rendezett legnagyobb rockkoncert 1995. augusztus 8-án a Rolling Stones fellépése volt a Népstadionban. A körülmények kedvezőtlenek voltak, mintegy 20 százalék felett volt az infláció, akkor indult a gazdaságpolitikai kiigazítás, a Bokros-csomag Magyarországon. A Stones nem fix pénzért játszott, hanem százalékot kapott a jegyeladások után, és telt ház volt a Népstadionban, mintegy 80 ezer ember. Előtte mindössze kétszer léptek fel Kelet-Európában, még 1976-ban Zágrábban és Katowicében" – mondta 2015-ben Brády Márton az MTI-nek adott interjúban.

A ShowTime-nak 1995 óta mások mellett a Bon Jovit, Eric Claptont, Mike Oldfieldet, Eros Ramazzottit, Leonard Cohent, Pink!-et, az R.E.M.-et, Elton Johnt, a Simply Redet, a Deep Purple-t, Lionel Richie-t, a Jamiroquait, Rod Stewartot, Santanát vagy az illuzionista David Copperfieldet is sikerült Magyarországra hoznia. A cég csinálta az LGT Aréna-koncertjeit 2013-ban, vagy korábban a Piramis, a Hobo Blues Band, Zorán, Charlie és a Tátrai Band fellépését.

Egy hónapja idéztük őt, egy regionális lapnak adott interjút.

Elmondta, hogy több Presser-koncertet és egy Falusi Mariann-fellépést kellett harmadszorra átraknia, a Rúzsa Magdi- és a Dead Can Dance-koncertet egy évvel halasztották el, az áprilisra tervezett Tátrai-Charlie koncert pedig erősen kérdőjeles.

„Kell egy bizonyos tartás, hogy ha baj van, nem hagyjuk magukra a munkatársakat. Én hat kollégámat meg tudtam tartani, ez több mint 30 millió forintomba került, ami már túlvan az anyagi tűréshatáron. Most szenvedjük el a másodlagos károkat, ezekben a hetekben romlanak meg a német prémium söreink a hordóban, ami mind megy a lefolyóba. A nyitáshoz kell majd egy új készlet, ami milliós nagyságrend, de reméljük, mielőbb fogadhatunk újra vendégeket” – mondta.

Sajnos, ezt ő már nem láthatja meg.

Köszönet mindenért – nyugodjék békében!

 

 

Brády Márton, gyász, Showtime, Ticket Express, rendezvényszervezés, koronavírus, covid, állami támogatás

 

 

Szólj hozzá!


Jön a MUSE Sopronba!

Jön a MUSE Sopronba!

Már a Volt Fesztivál 2022-es fellépőinek listáján a Muse, a The Killers, a Sum41, a Bring Me The Horizon és Yungblud. Mindez jövőre, június 21 és...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Sziget 2022 – az első negyvenesben az Arctic Monkeys, Dua Lipa, a Kings Of Leon, a Bastille és Stromae

„Már javában tárgyalunk a zenekarokkal, és jó eséllyel sikerül majd nagy sztárokkal emlékezetessé tenni a várva-várt visszatérést" – nyilatkozta korábban Kádár Tamás, majd közzétették a 2022-es fesztivál időpontját is: 2022. augusztus 10-15. Most megjöttek első nevek, lássuk, mennyire volt igaza a főszervezőnek.

Diana Krall, Jamie Cullum, Zaz, James Blunt – Tudjuk, mit csinálsz jövő júliusban!

Július 11. és 16. között rendezik meg a 2022-es, tizenkilencedik VeszprémFestet.

Zenélő okospadot kapott ajándékba Budapest

Zenélő okospadot ajándékozott a Lengyel Intézet Budapestnek: az utcai bútor Farkas Gábor zongoraművész előadásában Frédéric Chopin és Liszt Ferenc műveit játssza.

Koronavírusosak Ákos zenésztársai, idén nem lesz Aréna-koncert

Az elmúlt napokban két zenésztársa is pozitív covid-tesztet produkált, így sajnos az eredetileg tervezett december 11-i dátumon nem tudják megtartani az előadást – közölte a Budapest Aréna a FB-oldalán.
Új koncertek