Oscar a zsebben– nemsokára Budapestre ér Hans Zimmer turnéja

2022/03/28  ·   Zenei hír   ·  koncert.hu

Vasárnap éjjel kiosztották az idei Oscar-díjakat. Egy filmben és két díjban vagyunk érintettek, kétféle módon: Hans Zimmer, a Dűne díjazott zeneszerzője pillanatokon belül fellép Budapesten, s ugyancsak a film kapcsán a Legjobb speciális effektusok elismerést a film magyar berendezője, Sipos Zsuzsanna kapta, gratulálunk.

A most ostromra készülő Odesszában is próbáltak Hans Zimmer zenészei – indul a turné

A Live – Europe Tour 2022 próbái február elején kezdődtek Los Angelesben, Essenben, Berlinben – és az akkor még békésen éldegélő Odesszában.Az Odesszai Opera Orchestra & Friends-t jelenleg Európa minden tájáról érkező zenésztársak támogatják, akik a turné idejére együtt vállalnak szolidaritást és barátságot a békés együttélés szimbólumaként.

A 130 zenésszel utazó turné ellátogat 16 országba és 29 városba  – ez az első ilyen nagyszabású, arénás, nemzetközi turné a járvány kezdete óta. A Hans Zimmer Live 2022. április 11-én, este 8 órakor ér a Budapest Sportaréna színpadára.

Zimmer első turnéja már 2016-ban forradalminak számított a filmzenei koncertek világában, mert teljesen megreformálta az eddigi megszokott formátumot. Létrehozta saját zenekarát, és nagy múltú zenei kollégáit állította a koncertek középpontjába, ötvözve a zenészeit a klasszikus zenekarral. Mind karmesteri mind műsorvezetői szerepet vállalt, betekintést enged a közönségnek az alkotói folyamatba, és anekdotákat idéz a Hollywoodi álomgyárból. Az új produkció megtervezéséhez most is bevonta a legkiválóbb kreatív elméket az amerikai showbizniszből: John Featherstone, világítástervezőt, aki számos nemzetközi rock és pop turnén dolgozott már. Derek McLanet, akinek legutóbbi munkái közé tartozik a Broadway „Moulin Rouge” című musical, és aki a színpad tervezésért, színpadképért volt felelős, illetve egy másik Broadway-rendezőt: Peter Nigrinit /„MJ the Musical”/– aki a háttérvetítést tervezte

Hans Zimmer mögött, több mint 200 zenei projekt van, amelyek összesen több mint 28 milliárd dollár bevételt hoztak a világ jegypénztáraiból. De elismerésekben és díjakban is roppant gazdag: három Golden Globe, három Grammy-díj, egy American Music Award és egy Tony-díj tulajdonosa. 2021-es filmjei között szerepelt a James Bond-film, a NO TIME TO DIE (a legjobb eredeti filmzene díját ezért a főcímdalért a Billie Eilish és Finneas Eilish vehette át az éjszaka) és Denis Villeneuve DŰNE című filmje, amelyek közül az utóbbi számos elismerést kapott, többek között megkapta a (harmadik) Golden Globe-díjat, a Grammy-díjat és Critics Choice Award-jelölést, valamint számos elismerést világszerte – plusz az Oscar most, ami számára a második (Oroszlánkirály), de mintegy 10 jelölést is magáénak tudhat.

 

A főleg női hangokra filmzenén kívül három különálló album is megjelent a Dűnéből: a The Dune Sketchbook (zene a filmzenéből), a Dune (eredeti filmzene) és a The Art and Soul of Dune.

Mivel Hans Zimmer már Európában turnézik, az Oscar-gálán nem lehetett jelen, hajnalban ébresztette fel lánya Amszterdamban, hogy nyert. Átadták neki a kamuoscart (nyilván az eredetit is megkapja majd), aztán lementek a hotel bárjába koccintani :)

P.S. Will Smith ugyan elhozta a legjobb alakításért járó szobrocskát, azonban nem a Richard király című filmben eljátszott szerepéért, hanem a gálán kiosztott pofonjáért fogják most egy darabig emlegetni. (Szerintem jogosan, de ezzel nem biztos, hogy elég PC-k leszünk, úgyhogy ez magánvélemény, nem szerkesztőségi – aszerk.)

***

Ami pedig a keretesünket és Odesszát illeti, ott a zene hangján kérték, hogy repüléstilalmi zóna kijelölését Ukrajna felett:

Hans Zimmer, Odessza, filmzene, turné, Dűne, Oscar-díj

 

 

Szólj hozzá!


A 30Y zenekarról neveztek el egy túlkoros darázsfajt

A 30Y zenekarról neveztek el egy túlkoros darázsfajt

Három, a tudomány számára teljesen új, nyolcvanötmillió éves darázsfajt fedeztek fel az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) kutatói Ajka...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Hozza a legismertebb dalait – Sting két koncertet is ad Magyarországon 2022-ben!

Sting My Songs elnevezésű turnéja alkalmával 2022. október 27-én a Budapest Arénában, és – most először – 2022. szeptember 29-én a debreceni Főnix Arénában is koncertet ad. Mindezzel Sting tavasszal elhalasztott koncertjeit ütemezték át.

A showcase nem tehetségkutató! A Music Hungary fesztivált rendez a feltörekvő előadóknak

Idén először – de hagyományteremtő szándékkal – a Music Hungary Szövetség feltörekvő előadókat bemutató, ingyenes showcase fesztivált szervez november 17. és 18. között Veszprémben, hogy bemutassa a hazai könnyűzenei színtér legfrissebb arcait.

Dave Grohl szólóban lép színpadra egy jótékonysági koncerten

Amióta Taylor Hawkins meghalt, nem igazán hallani a Foo Fightersről, kivéve az egykori dobosuk emlékére szervezett Los Angeles-i és londoni koncertet. De arra, hogy mi lesz a jövőjükkel, csak tippelnek a leghűségesebb rajongóik is, sokan úgy vélik, Grohl szólókarrierbe fog.

A Sziget-warmup a Halászbástyán lesz az idén

A Player magazinból tudtuk meg, hogy "idén a Sziget leghangulatosabb VIP-bulija nem is a Szigeten lesz".
Új koncertek