Pátkai Rozina ismét rangos amerikai zenei díjat kapott – volt egy jó csapata hozzá!

2018/04/05  ·   Zenei hír   ·  koncert.hu, MTI

Negyedszer is megkapta Pátkai Rozina a független előadókat értékelő rangos amerikai elismerést, az Independent Music Awardsot (IMA). A magyar dzsessz/bossanova énekesnő ezúttal a vokális dzsesszalbum kategóriában nyert Paraíso na Terra című lemezével.

Fotó: Raffay Zsófi/Pátkai Rozina FB

Az IMA zsűrijében idén szerepelt mások mellett Tom Waits, Kathleen Brennan, a Slayer, Bakithi Kumalo, Michael W. Smith, Amy Lee, a Sepultura és Fiona Joy. A kategóriákra idén több mint 54 ezer online szavazat érkezett.

Az Independent Music Awardsot idén 94 kategóriában ítélték oda. Az IMA-t a Music Resource Group elnevezésű amerikai zenei szervezet alapította 1999-ben, a nemzetközi program élvonalbeli, de független zenészeket, előadókat és munkáikat díjazza. Számos későbbi világsztárra figyeltek fel annak idején az IMA-n. A jelölők között világhírű művészek vannak, hat kontinens több mint hetven országának lemezkiadói tesznek javaslatot.

A győzteseket szerdán értesítették a szervezők. Az idei nyertesek között  – Pátkai Rozina mellett – osztrák, ausztrál, argentin, belga, bahreini, brazil, kanadai, cseh, dominikai, spanyol, brit, indiai, olasz, mexikói, holland, norvég, pakisztáni, portugál, orosz és amerikai művész is volt.

Pátkai Rozina Paraíso na Terra (magyarul Mennyország a Földön) című albuma 2016-ban jelent meg és az énekesnő második stúdiólemeze. Az anyag saját szerzeményekből áll, ezeket Pátkai Rozina mellett Ávéd János szaxofonos és Tóth Mátyás, a Pátkai Rozina Quintet gitárosa jegyzi. A dalokat a latin dallamok inspirálták, a hangszerelésen a lemez producere, Fenyvesi Márton dolgozott a zenekarral.

A portugál szövegeket Bán Zsófia író szerezte, de szerepel a lemezen angol, francia és spanyol nyelvű megzenésített vers is, Jane Tyson Clement New York-i költőnő, Szabó Ádám író és a legendás Garcia Lorca tollából. A kvintettben Tóth Mátyás mellett Soós Márton (bőgő), Pecze Balázs (trombita) és Cseh Balázs (dob) szerepelt, mellettük cimbalmon Lukács Miklós, harmonikán Orosz Zoltán, ütőhangszereken Dés András, szaxofonon Ávéd János, elektromos gitáron Fenyvesi Márton, zongorán Tálas Áron, trombitán a New York-i Wayne Tucker játszott.

Pátkai Rozina, a hazai dzsessz színtér egyik kiemelkedő énekese 2013-ban a dzsesszdal-kategória közönségdíját kapta meg az IMA-n Vocé e Eu című felvételével, 2014-ben El Hombre Que Yo Ame című számát a legjobb vokális dzsesszdalnak választotta az amerikai zsűri, 2015-ben pedig Ai, Nao című dala lett a befutó a latin dalok között. Az olasz gyökerekkel is rendelkező Pátkai Rozina klasszikus éneket tanult, és elvégezte az ELTE Bölcsészettudományi Kar magyar és angol nyelvtanári szakát. Dzsesszéneket először Szolnoki Dórától tanult, majd az ETÜD Jazz Konzervatóriumban Winand Gábortól és Elsa Vallétól. Dzsesszzongorára Nagy János, hangképzésre Bátori Éva és Magyar Hajnal oktatta. Magyar és nemzetközi mesterkurzuson is részt vett. 2014-ben fellépett a New York-i Jazz Festivalon, és bekerült a legjobb öt közé a világ egyik legrangosabb zenei megmérettetésén, a Made in New York Jazz Competition-ön is. Játszott a Pátkai Rozina Trióval, 2012-ben kvintetté bővült a zenekar, ezzel a formációval rögzítette első lemezét, a Vocé e Eu-t, amely 2013-ban jelent meg. Minka elnevezésű projektje versfeldolgozásokat készít elektronikus hangszereléssel.


 

 

Szólj hozzá!


 Cirque de Margaret: Co Lee-cirkusz a Kristályban

Cirque de Margaret: Co Lee-cirkusz a Kristályban

Utolsó fejezetéhez érkezik Co Lee cirkuszos epochja, amely a Cirque de L’Homme [CDL] című, tavaly februárban debütált nagylemeze óta zajlik. A...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Slash visszatér!

Myles Kennedy & The Conspirators társaságában 2024. április 19-én lép fel az MVM Dome-ban.

A nő, aki kilenc nyelven énekel – jön, jön, jön Lara Fabian

Nem is olyan rég járt nálunk: 2022 októberében adott koncertet az Arénában. 2024. április 30-án egy másik helyszínen, az MVM Dome-ban fog fellépni.

Elhunyt a Supermanagement társalapítója és tulajdonosa, Ferich Balázs

Ferich Balázs neve onnan is ismerős lehet nektek, hogy a Blind Myself basszusgitárosa volt, majd amikor Tóth Gergővel kis kanyarok után önálló céget alapítottak – ez lett a Supermanagement –, ők vették a szárnyaik alá például a Wellhellót, Dzsúdlót és Azahriah-t is. A zenész-menedzser mindössze 36 éves volt.
Új koncertek