Poptörténeti emlékpont lett a klub, ahonnan a Kispál és a Borz elindult

2020/01/17  ·   Zenei hír   ·  koncert.hu

Az NKA Hangfoglaló által 2015-ben útjára indított Poptörténeti Tanösvény részeként január elején újabb Poptörténeti Emléktáblát avattak, ezúttal Pécsett, az Egyetem Bölcsészettudományi Karán működő Szenes Klubban.

Poptörténeti emlékpont lett a klub, ahonnan a Kispál és a Borz elindult

1972-ben nyílt meg a legrégebben működő pécsi egyetemi klub az akkori Tanárképző Főiskolán, egy tényleges szenespince százötven fő befogadására képes átalakításával. Ma is ugyanitt, az Ifjúság útja 6-ban, a Pécsi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának campusán, az „A” épület földszintjén található, immáron körülbelül háromszáz fő befogadására alkalmassá téve.

A Szenes már a kezdetektől népszerűvé vált a hallgatók mellett a városi ifjak körében is; a szórakoztató, zenés-táncos rendezvények, diszkók mellett lehetőséget adott a fiatal alkotók – írók, költők, színészek, képzőművészek, amatőr színpadok, zenekarok – bemutatkozására. Többek között a Halmos-Sebő duó, a Szélkiáltó, a Muzsikás, valamint Cseh Tamás is fellépett itt az első pár évben.

A nyolcvanas évek elejétől átalakítások, felújítások és egyéb szervezeti problémák – a klub vezetői és működtetői körében (hallgatók, oktatók) történő természetes fluktuáció, a diszkókon szórakozó városi fiatalok renitens viselkedése stb. – miatt rövid időre többször is bezárt. A Janus Pannonius Tudományegyetem 1982-es alapítása és a Tanárképző karrá válása adott újabb lendületet az itt folyó tevékenységnek. A nyolcvanas évek második felében időnként hét pécsi egyetemi és városi amatőr zenekar próbált és lépett itt fel; például a Kasza Blanka, a Klán, az Öregek Otthona, az SK, illetve a Kispál és a Borz is itt debütált 1987. december 10-én.

Míg a rendszerváltásig a kari KISZ szervezet irányítása alá tartozott, utána a hallgatói önkormányzat fennhatósága alá került. A bölcsészhallgatók és társaik újabb generációjának igazi otthonává vált a klub. Különböző független színházi csoportosulások is működtek itt: pl. a Pécsi Alkalmi Színház, vagy később az Improvokál Társulat. A kilencvenes évektől a koncertprogramokat többnyire a hazai alternatív vonalra építették, kiemelt figyelemmel a helyiekre: Costa Nostra, Dr.Watson, Játszótér, Millenniumi Földalatti Vasútvonal, Spleen, Téglagyári Megálló, később a 30Y, a Calliope, a Punnany Massif, a Psycho Mutants, a Singas Project, a Svetlana, Takáts Eszter, a You Jane, a Zagastic, majd a Halott Pénz, a Junkie Jack Flash, Kubalibre, Lékkör, Rokokó Rosé stb. A műfaj ismert fővárosi formációi is sorra érkeztek, sőt az 1999-es Andrewground Fesztiválon az amerikai Sabot duó mellett a nagykanizsai Läva és a debreceni Lyuhäsz Lyäcint Bt. is fellépett.

Már a kezdetektől szerveztek ide különböző filmklubokat, szakesteket, tehetségkutatókat, előadásokat (köztük rockzenetörténetit is) és szakmai konferenciákat. A 2011-ben elindított Zenélő Egyetem (ZEN) kurzusainak is fő helyszíne a Szenes.

A koncertteremből és büféből álló klub külleme az idők során többször változott, például a bányából csille került ide, s a pécsi szénbányászat emlékeit tükröző dizájnt a falakon elhelyezett dekorációk is erősítik. A szabadtéri programokra alkalmas időszakokban a klub melletti kertben Szenes Terasz néven is tartanak rendezvényeket.

Bár a cső formájú, alagútszerű koncerthely akusztikailag nem a legideálisabb, de itt nemcsak a zenei élvezetek, hanem a valódi szórakozási formák számítanak: a Szenes a közösségi élet színtere, fontos (szub)kulturális találkozóhely, ahová a klubhangulat miatt (is) járnak a fiatalok. A könnyűzenei koncertek – az utóbbi években: Bérczesi Robi/Biorobot, Fran Palermo, Kistehén, Manoya, Mayberian Sanskülotts, Middlemist Red, Platon Karataev, Sziámi stb. – mellett a hallgatói körökben népszerű rezidens DJ-k várják a táncolni, bulizásra vágyókat, sőt a techno vonal különböző elágazásaira épülő live-acteket, igényes elektronikus produkciókat kifejezetten támogatják.

Forrás és fotó: Hangfoglaló

 

NKA, Hangfoglaló, poptörténeti emlékpont, Pécs, Szenes Klub

Képtár

  • Poptörténeti emlékpont lett a klub, ahonnan a Kispál és a Borz elindult kép 81793
  • Poptörténeti emlékpont lett a klub, ahonnan a Kispál és a Borz elindult kép 81794
 

 

Szólj hozzá!


A Bujtor István Filmfesztivál is elköltözik

A Bujtor István Filmfesztivál is elköltözik

A héten ez már a második költözködős-fesztiválos hírünk, a másik a cikk végén. Másfél évtized után Balatonszemesről Keszthelyre teszi át...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Loreena McKennitt ismét elhozza Budapestre a kelta zene varázslatos világát

A többszörösen díjazott kanadai énekesnő és dalszerző – 2004-ben megkapta a Kanada Rendjét, és 2013-ban Franciaország Nemzeti Művészetek és Levéltárak Lovagja lett – 2024-ben 24 állomásos tavaszi európai turnéja keretén belül Budapestre is ellátogat, március 24-én érkezik az MVM Dome-ba.

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Az Oasis debütáló lemezét hozza el Liam Gallagher a Szigetre

Újabb fellépőket jelentett be a Sziget. A most közzétett majd' 50 előadó között szerepel Liam Gallagher, generációjának egyik legsokszínűbb és legsikeresebb előadója, az idénre új albumot is ígérő Halsey, a 8 Grammy-t birtokló Skrillex, a 21. század egyik legkiemelkedőbb pop’n’soul énekesnője, Janelle Monáe, az idei Brit...

Kalóztól kongáig: öt jó koncert a közelgő Budapest Ritmo fesztiválon

A Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek keretében megvalósuló Budapest Ritmo idén is igazi zene csemegékkel szolgál. A már bemutatott fellépőkön kívül – link a cikk végén – további ajánlatokat teszünk régi/új izgalmas előadók felfedezésére.
Új koncertek