R.I.P. Meat Loaf (1947-2022)

2022/01/21  ·   Zenei hír   ·  koncert.hu

Az üzenőfal tanúsága szerint mindenki ugyanazt a dalt dúdolja, amióta szárnyra kapott a rossz hír: "...I would do anything for love..." – a megfelelő helyen felrángatva a hangokat... Ez most egy szomorú dallamtapadási.

R.I.P., Meat Loaf (1947-2022)

A TMZ-nek nyilatkozó források szerint a sztárnak a hét elején egy üzleti vacsorán kellett volna részt vennie, ahol többek között az  "I'd Do Anything for Love"-ot kellett volna előadnia. Túl sok a mondatban a "volna", ebből sejteni lehet a folytatást: lemondta a fellépést, a forrás szerint azért, mert súlyos covid-beteg lett, és az állapota nagyon hamar kritikussá vált. Az nem világos, hogy be volt-e oltva, de egyes források szerint oltáspárti volt. Más források szerint meg hardcore oltásellenes... Mindenesetre két héttel ezelőtt lánya, Pearl az Instagramon posztolta, hogy több "barátja és családtagja" is pozitív lett. Nem részletezte, hogy apja köztük van-e, de azt írta: "Hála a tudománynak, hogy mindannyian beoltottak, különben sokkal rosszabbul lennének". (Daily Mail)

Jó, nem volt fiatal, de aki veled "öregszik meg", azt valahogy mindig annyinak látod, mint amikor először megismerted: a zenész 74 éves volt. A rock veterán minden idők legnépszerűbb zenészei közé tartozott, több millió albumot adott el világszerte. 

Halálhírét a hivatalos oldalán (is) közölték, azon az oldalon, amelyen nemrég nagy izgalommal közölte, hogy belefogott egy hétszámos album felvételeibe. Egyelőre nem tudni, meddig jutottak a munkálatokban.

"Megszakad a szívünk, amikor bejelentjük, hogy a páratlan Meat Loaf ma este elhunyt, felesége, Deborah, lányai, Pearl és Amanda, valamint közeli barátai körében.
Csodálatos karrierje 6 évtizedet ölelt fel, melynek során több mint 100 millió albumot adott el világszerte és több mint 65 filmben szerepelt, többek között a "Fight Club", a "Focus", a "Rocky Horror Picture Show" és a "Wayne's World" című filmekben.
A "Bat Out of Hell" továbbra is minden idők 10 legkelendőbb albuma között van.
Tudjuk, hogy milyen sokat jelentett közületek sokaknak, és őszintén értékeljük a szeretetet és a támogatást, amit kaptunk, miközben egy ilyen inspiráló művész és csodálatos ember elvesztése miatt átvészeljük a gyász időszakát.
Köszönjük, hogy megértést tanúsítotok irántunk, hogy ezekben az időkben magánéletre van szükségünk.
Az ő szívéből a lelketekbe... soha ne hagyjátok abba a rockot!"

Méltó búcsúszavak. Azt a bizonyos lelkes, november 21-én keltezett posztot most elolvasni – szívfájdító. Érezni, hogy nagy lendületből született, tele volt optimizussal, örömmel, élettel, pedig egy hosszú részt szentel benne annak, miért kellett abbahagynia a koncertezést.

"... A hátműtétek okozták minden bajomat. A műtétek előtt még próbáltam koncerteket adni, ekkor – talán látták vagy hallották néhányan – összeestem a színpadon és végül leállítottam a turnét az Egyesült Királyságban. A hátfájás miatt nem tudtam magas hangokat kiadni. Nem enyhe hátfájásról beszélek. Olyan fájdalomról, ami térdre kényszerít. (...) Segítség nélkül nem tudtam járni. Semmit sem tudtam csinálni!!!!! Aztán a 4. műtét 2018. febr. nagy fájdalmakkal, de valamilyen formában van életem. Most 13 csavar tartja a fémlemezt vagy lemezeket a fél hátamban. MINDENKINEK mondom, a hátműtét az utolsó dolog, amit érdemes választani. Próbáljatok meg bármi mást. Sok más dolgot is kipróbáltam volna, ha tudtam volna, hogy milyen lesz az életem utána."

Halálának okát egyelőre nem közölték. Azt tudni lehet, hogy 1978-ban a kanadai Ottawában eltörte a lábát, amikor leugrott a színpadról, így kerekesszékben fejezte be a turnéját. 2011-ben Pittsburghben elájult a színpadon, majd 2016-ban egy kanadai koncertjén is összeesett. Három évvel később eltörte a kulcscsontját, amikor egy texasi interjúja közben leesett egy pódiumról. Asztmában szenvedett.

Két lányáról érdemes tudni, hogy Pearl együtt zenélt nevelőapjával, több koncertturnéra is elkísérte, Meat Loaf három albumán vokálozott, sőt: a Motley Crue háttérénekeseként is turnézott már. Első felvett duettje az apjával "Man Of Steel" címmel Meat Loaf "Couldn't Have Have Said It Better" című albumán hallható. 

Amanda filmes karrierbe vágott, szerepelt többek között az apukája főszereplésével készült "To Catch A Yeti" című gyerekfilmben. 

A bevezetőben emlegetett slágere 1993-ban az Egyesült Királyság legkelendőbb kislemeze volt, és Grammy-díjat is kapott. De ő volt Tiny, a kidobóember az 1992-es Wayne's Worldben, és Brad Pitt ellenfeleként feltűnt a testépítő Robert Paulsenként az 1999-es Harcosok klubjában. De a szívünkhöz legközelebb álló szerepe mégis csak Eddie volt, az 1975-ös The Rocky Horror Picture Show című musicalfilmben.

 Valahol azt nyilatkozta, hogy hívták operába, keressen sok pénzt, "de ez nem nekem való - túl lázadó, túl őrült vagyok" - mondta. "A helyes döntéseket hoztam. Nem bántam meg semmit" – tette hozzá.

Gospelénekes családban született Marvin Lee Aday néven, a becenevét a fociedzőjétől kapta a (túl)súlyára utalva, és így hívták első bandáját is: Meat Loaf Soul. Az áttörést számára a zenés színház jelentette, amikor 1969-ben csatlakozott a Hair című musical Los Angeles-i produkciójához (kettős szereposztásban vitte Grant tábornok és "egy újonc" szerepét). Meat Loaf később erről az időszakról azt nyilatkozta, hogy a legnagyobb küzdelme az volt, hogy nem vették komolyan a zeneiparban. Szerinte cirkuszi bohócként bántak vele. Jim Steinmannal négy éven át készítették együtt a Bat Out Of Hell-t. A session zenészek viccnek tartották és négy lemezkiadó is elutasította. De két kirobbanó sikerű tévés szereplés után már nem lehetett leállítani. Mára több mint 43 millió példányban kelt el világszerte.

Az ezt követő turné felért egy büntetéssel... Meat Loaf kimerült, karrierje megrekedt. Ami még rosszabb, a szerződéses problémák miatt évekig nem kapott jogdíjat a Bat Out Of Hellből, végül csődöt jelentett. Egy interjúban bevallotta, hogy annyira feldühítette a helyzet, hogy a lemezboltok polcairól lesöpörte a CD példányait, és széttaposta azokat, hogy biztos legyen benne, hogy más sem kap pénzt... Karrierje azonban a kilencvenes években újra fellendült, amikor újra összeállt Steinmannal a Bat Out Of Hell II-re, és elkészítették a nagy sikerű I Would Do Anything For Love (But I Won't Do That) című albumot, amely hét hétig volt listavezető az Egyesült Királyságban.

A boltoni Mark Greenshields a Meat Loaf Never Ever Stop Rockin' Facebook-csoport moderátora, és azt tervezte, hogy még ebben az évben találkozik a zenésszel. "Meat Loaf volt a hősöm, a példaképem és az életcélom" - mondta a 37 éves gyermekgondozó. "Az én küldetésem most az lesz, hogy továbbvigyem a zenéjének örökségét." (SUN)

"Halála egy igazi egyéniségétől fosztotta meg a rockot. De mi mindig is képesek leszünk úgy énekelni ezeket a klasszikusokat, ahogyan és amire azokat szánták - torkunk szakadtából egy éjszakai autózás során..." – írja nekrológjában a BBC.

A cikkben azt is felemlegetik, hogy amikor Jim Steinman tavaly meghalt, Meat Loaf azt posztolta: "Hamarosan jövök, Jimmy bátyám".

Azt azért szerintünk ő sem gondolta, hogy ennyire hamar lesz ez.

Viszlát, és kösz a hangokat! Ti meg NEVER. STOP. ROCK.

 

 

 

 

 

Meat Loaf, gyász, Rocky Horros Picture Show

 

 

Szólj hozzá!


Sötét energiák az A38-on

Sötét energiák az A38-on

Bár a Hajó nem igazán erről a műfajról ismeretes, a tavaszi szezonban több metálkoncert is lesz az A38-on.
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Loreena McKennitt ismét elhozza Budapestre a kelta zene varázslatos világát

A többszörösen díjazott kanadai énekesnő és dalszerző – 2004-ben megkapta a Kanada Rendjét, és 2013-ban Franciaország Nemzeti Művészetek és Levéltárak Lovagja lett – 2024-ben 24 állomásos tavaszi európai turnéja keretén belül Budapestre is ellátogat, március 24-én érkezik az MVM Dome-ba.

Koncz Zsuzsa jövőre az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Emiliana Torrini a RepTárban landol nyáron – egy igazán különleges történetű albummal érkezik

Emiliana Torrini izlandi énekes-dalszerző ad koncertet július 14-én a RepTár Szolnoki Repülőmúzeumban.

Sziget, VOLT (!), Kolorádó, Carson Coma, Campus és még sokan mások: I. TURBINA MERCH FESZTIVÁL

Március 17-én (vasárnap) egy gigantikus merchvásárt tart a Turbina, ahol ismert zenekarok, fesztiválok, klubok és más zenei szervezetek árulják együtt az idei és korábbi években készített merch termékeiket. A kapu nyitva áll a rajongók, a szakma és a sajtó előtt egyaránt. A rendezvényen való részvétel ingyenes.
Új koncertek