Robbie Williams árverésre bocsájt három ikonikus Banksy-alkotást

2022/01/26  ·   Zenei hír   ·  koncert.hu, MTI

A Sotheby's március 2-án a brit fővárosban rendezi meg az árverést, amelyen a híres munkákra lehet licitálni.

Fotó: Sotheby's

Elárverezik a Hey Jude című slágerhez írt kézírásos jegyzetek és a Lennon által a Help! című filmben viselt fekete köpeny nem helyettesíthető tokenjét (NFT) is. Az NFT alapja az ERC-721, a blokklánc-technológia, amely a digitálisan generált "kriptoalkotások" értékesítését teszi lehetővé egyedi digitális tokenek formájában, amelyek igazolják a tulajdonjogot. A február 7-i online árverésen megvásárolható az NFT-je annak az afgán kabátnak is, melyben John Lennon a Magical Mystery Tour című tévéfilmben volt látható, valamint három Gibson gitáré is, melyeket Julian az apjától kapott - írja a BBC.com. A bevétel egy része Julian Lennon White Feather Foundation nevű alapítványába kerül.

Az énekes a várakozások szerint több millió fontot kap majd a graffitiművész alkotásaiért. A Girl With Balloon mellett a Kissing Coppers (Csókolózó zsaruk) és a Vandalised Oils – Choppers (Vandalizált olajfestmény – Helikopterek) című képeket adja el, amelyek szerinte a művész legjobb munkái közé tartoznak.

A lufis lány képe (nyitóképünkön) először a londoni Waterloo-híd alatt jelent meg 2002-ben. Az alkotás egy változata 2018-ban azért került a figyelem középpontjába, mert a Sotheby's aukcióján félig ledarálta egy iratmegsemmisítő. Williams változata fém alapra készült, és kikiáltási ára 2 millió font (858 millió forint) lesz.

A Kissing Coppers című kép, amely két rendőr szenvedélyes ölelkezését és csókját ábrázolja, először 2004-ben tűnt fel a brightoni Prince Albert Pub külső falán. Az eredeti falfestményt eltávolították, miután több alkalommal is megrongálták. Az énekes egy 2005-ös, vászonra festett változatát vásárolta meg, amely 2,5-3,5 millió fontért (1-1,5 milliárd forintért) kelhet el a Sotheby's becslése szerint.

A Vandalised Oils (Choppers) egy békés vidéki tájat felzavaró katonai helikoptereket ábrázol, és egy sorozat része, amelyben Banksy klasszikus olajképekre fest graffitit. Az alkotás szintén 2,5-3,5 millió fontért kelhet el.

Bob Dylan eladta teljes zenei katalógusának eredeti hangfelvételeit a Sony Musicnak - írta kedden a BBC hírportálja. A júliusban kötött ügyletben szerepel minden az 1960-as évek klasszikusaitól, mint a Blonde On Blonde egészen az utoljára kiadott albumig, a 2020-as Rough And Rowdy Waysig.  A Billboard zenei magazin szerint  a katalógus értéke mintegy 200 millió dollár (64 milliárd forint)

"Ezek a művek egyesítik Nagy-Britannia két legnagyobb sztárja, Robbie Williams és Banksy kulturális örökségét" – mondta Hugo Cobb, a Sotheby's vezetője. Mint hozzáfűzte: a festmények "fanyarok, ikonikusak, tiszteletlenek és egyediek", akárcsak alkotójuk és tulajdonosuk.

Az alkotásokat a Sotheby's New Yorkban állítja ki, majd a márciusi árverés előtt világkörüli turnéra indulnak Hongkongtól Londonig.

 

A zenészek utoljára a hangszerüket adják el

 

Annyi pénz, amennyiért a Red Hot Chili Peppers katalógusa elkelt, nincs...

Robbie Williams, Banksy, árverés

 

 

Szólj hozzá!


Elviszik magukkal a Kollár-Klemecz Lászlót is? A Carson Coma Európa-turnéra indul

Elviszik magukkal a Kollár-Klemecz Lászlót is? A...

Az őszi, 10 állomásos Európa-turné lesz a zenekar eddigi leghosszabb külföldi koncertkörútja, két hét alatt összesen nyolc országban és tíz...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Először koncertezik Magyarországon a Take That

Európai turnéjuk alkalmával a This Life című, novemberben megjelenő vadiúj albumukat a magyar közönségnek is bemutatják. A jelenleg trió felállásban tevékenykedő együttes – Anglia egyik legnépszerűbb fiúcsapata – több mint harmincéves pályafutása során először jön hozzánk, 2024. július 3-án friss lendülettel veszik be...

Nem az a tipikus sztár, de milliók rajonganak érte – és most Magyarországra jön

Donny Benét, az ausztrál synth-funk zenész kopaszodó fejével, hódító bajuszával és fehér zakójával 2011 óta tartja lázban a világot Prágától Portlandig. Most a budapesti közönség is megismerheti Mr. Experience-t magát és új lemezét, az Infinite Desires-t július 11-én, az Akvárium Klubban.

Szeretnéd meghallgatni a fülemülék koncertjét?

Az idén is megrendezik a Fülemülék éjszakája országos rendezvénysorozatot; április második felétől május végéig országszerte számos helyszínen várják a madarászok az érdeklődőket, hogy egy késő délutáni, kora esti séta keretében hallgassák a fülemülék koncertjét.
Új koncertek