Viszik a bakeltilemezeket, mint a cukrot

2019/09/11  ·   Zenei hír   ·  Simonyi Éva

1986 óta idén először történhet meg az, hogy több bakelit fogy, mint cédé. Az érdekes riportot a Recording Industry Association of America (Amerikai Hanglemezgyártók Szövetsége) hozta nyilvánosságra.

Viszik a bakeltilemezeket, mint a cukrot

Egy kis háttérinfo: a RIAA egy szakmai szervezet, amely a zeneipari cégeket képviseli Amerikában. A tagjai lemezkiadók és kereskedők, amelyek a RIAA szerint a legális zeneipar 90%-át képviselik Amerikában. A szervezet 1952-ben jött létre, és 1958-tól kezdve jogosult az aranylemezek kiadására, mely díjjal az egymillió eladott példány feletti előadókat jutalmazzák. 1975-ben megváltoztatták a rendszert, az aranylemezt 500 ezer példány után adták, és 1976-ban bevezették a platinalemezt az egymillió példány feletti eladásokra. A szervezet egyik legfontosabb célkitűzése az illegális zenekereskedelem visszaszorítása Amerikában. A RIAA egy évközi kutatásának eredményeképpen jelentette meg a bakelit-eladásokról szóló infót.

Egy tavalyi összesítés szerint a cédék értékesítése mélyrepülésben van, ami 10 éve még az illegális letöltéseknek volt “köszönhető”, most már viszont leginkább a stream szolgáltatók szorítják vissza az eladásokat (Spotify, Apple Music, Tidal, stb.).

A cédéeladások idén sem nőttek, a bakelit lemezeket viszont viszik, mint a cukrot, olyannyira, hogy több énekes és zenekar régebbi lemezeit újra kiadja bakeliten, mert arra van kereslet.

A kutatás szerint 2019 első felében a bakelit lemezek eladásaiból 224 millió dollár folyt be (8.6 millió példány), míg a cédéeladásokból 247.9 millió (18.6 millió példány, tehát jóval olcsóbb a CD), ami sosem volt még ilyen közel egymáshoz.

2018 második és 2019 első felében a bakelit lemezek eladása 12%-kal növekedett, míg a cédék eladása szinte meg sem mozdult, így valószínűsíthető, hogy az év végére a bakelit átveszi a vezetést.

Ha ez megtörténik, ez lesz az első év 1968 óta, hogy több bakelit fogy, mint cédé!

bakelit, vynil, CD, cédé, stream, lemezértékesítés, Recording Industry Association of America

 

 

Szólj hozzá!


Budapesten zárja tavaszi turnéját Dan Patlansky

Budapesten zárja tavaszi turnéját Dan Patlansky

A kiváló dél-afrikai blues rock gitáros immáron hatodik alkalommal tér vissza fővárosunkba. Dan Patlansky tavaszi turnéjának zárókoncertjére az...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Slash visszatér!

Myles Kennedy & The Conspirators társaságában 2024. április 19-én lép fel az MVM Dome-ban.

A fák almái: James McCartney és Sean Ono Lennon összeálltak egy dalra

Paul McCartney egyetlen fia és John Lennon kisebbik fia április 12-én, pénteken jelentette meg első kollabjukat, a "Primrose Hill"-t.

Sárarany vinyl – Fekete Jenő 60.

A magyar blueslegenda 60. születésnapját, a pályán eltöltött első 40 évét és az idei Record Store Day-en megjelenő “sárarany” dupla vinyl kiadását ünnepli április 27-én az A38 hajón egy erre az alkalomra alakult, friss formációval.
Új koncertek