Zenészek, akik nyíltan beszélnek mentális problémáikról

2024/02/24  ·   Zenei hír   ·  koncert.hu

Az elmúlt években számos zenész tárta fel a lelkében dúló viharokat a közönség előtt – vállalva a kommenthuszárok kardcsapásait –, hogy ezzel is tegyenek az efféle problémákból fakadó megbélyegzés megszüntetéséért. A Billboard ábécésorrendben 63 (!!!) előadót említ meg cikkében. Arra nem vállalkoznánk, hogy mindegyikük szavait felidézzük, de megmutatunk párat.

Zenészek, akik nyíltan beszélnek mentális problémáikról

Adele

A Grammy-díjas énekesnő a Vanity Fair 2016-os címlapsztorijában beszélt a szülés utáni depressziójáról. Elmondta, hogy Angelo fia születése után miért vonakodott újabb gyermeket vállalni. "Túlságosan megijedtem. Nagyon súlyos szülés utáni depresszióm volt, miután megszületett a fiam, és ez megrémített" - mondta, megjegyezve, hogy nem szedett antidepresszánsokat.

 

Billie Eilish

A fiatal szupersztár szakmailag a világ tetején lehet, de újdonsült hírneve depresszióhoz és öngyilkossági gondolatokhoz vezetett - mondta Gayle Kingnek a 2020-as Grammy-díjátadó előtt. "Tavaly annyira boldogtalan voltam... annyira boldogtalan voltam, és olyan, mintha örömtelen lettem volna. Nem gondoltam, hogy valaha is boldog leszek még egyszer, soha" - mondta. "Nem akarok túl drámai lenni, de tényleg nem gondoltam, hogy megérem 17. évem."

 

Ed Sheeran

"Szociális fóbiám van. Utálom a nagy embercsoportokat, ami ironikus, mert a megélhetésemért koncertezem" – mondta Sheeran Charlamagne the Godnak egy 2019-es interjúban. "De egyszerűen klausztrofóbiás vagyok, és nem szeretek túl sok ember közelében lenni". A popsztár a The Sum of It All című 2023-as érzelmes doku-sorozatát is "a gyász, a mentális egészség és a depresszió pillanatképének" nevezte egy májusi New York-i vetítésen.

 

Justin Bieber

A "Sorry" énekese 2019-ben egy hosszú, bűnbánó Instagram-üzenetben fordult a rajongóihoz, bocsánatot kérve a hibáiért. De őszintén beszélt a depresszióval való küzdelméről is. "Nehéz reggelente kikelni az ágyból... amikor úgy érzem, hogy baj jön baj után, baj után" – írta. "Látod előre a napodat a "rettegés" szemüvegén keresztül, és egy újabb rossz napra számítasz. Egy olyan körforgás, amelyben csalódást csalódás után érzel. Néha odáig fajulhat, hogy már nem is akarsz tovább élni. Mert úgy érzed, hogy ez soha nem fog megváltozni".

 

Lady Gaga

Gaga 2016-ban fedte fel, hogy poszttraumás stressz szindrómában szenved. A Born This Way Foundation honlapján közzétett nyílt levelében megosztotta: "Egy ideje vívódom azon, hogy mikor, hogyan és felfedjem-e egyáltalán a PTSD diagnózisomat. Miután öt évig kerestem a válaszokat a krónikus fájdalmaimra és az agyamban bekövetkezett változásra, végre elég jól vagyok ahhoz, hogy elmondjam. A mentális betegségekhez sok szégyenérzet társul, de fontos, hogy tudd, van remény és van esély a gyógyulásra."

 

Shawn Mendes

"Ez a dolog tavaly csapott le rám" - osztotta meg az énekes 2018-ban Zane Lowe-val a szorongással való küzdelméről. "Ismertem olyan embereket, akik szorongásban szenvedtek, elég nehezen értettem meg, aztán amikor eléri az embert, azt gondolja: Ó, Istenem, ez őrület". Az énekes a mentális egészségét tette prioritássá, amikor 2022 júliusában lemondta a Wonder turnéját, miután eredetileg csak  későbbre halasztotta azt. "Izgatottan indultam neki ennek a turnénak, hogy a járvány miatti hosszú szünet után végre újra élőben játszhassak, de a valóság az, hogy egyáltalán nem voltam felkészülve arra, hogy milyen nehéz lesz a turnézás ezután az idő után" – osztotta meg akkor az Instagram-fiókjára feltett nyilatkozatában.

 

Pink

Az énekesnő 2019-ben a TODAY műsorában Carson Dalynak nyílt meg a mentális egészségről és arról, hogyan próbálnak családként léttezni, amikor ő és férje, Carey Hart hírességének köszönhetően nagyon szokatlan életet élnek. "Depressziós voltam; szorongásom van. Mindent túlgondolok" - mondta Daly-nek, megjegyezve, hogy férjével együtt tanácsadásra is járnak. "Szerintem a [mentális egészségről] való beszélgetés a legfontosabb dolog" - mondta Pink. "Bízom benne, hogy a tabu az egészből kezd eltűnni, mert egyre több ember beszél róla".

Pink kiemelt mondatát mi is fontosnak tartjuk. A fentiekből is látszik, hogy a siker-pénz-csillogás bástyákat kacagva átugorja mindaz, ami a lelket megtámadhatja. Ha van tanulsága ennek a rövid szemlének, az az, hogy senki sincs egyedül, mert a világon rengeteg ember van, aki hasonló problémával küzd, mint ő.

A teljes cikk itt elérhető.

Fotó:

Ren egy tehetséges énekes-dalszerző és zenész az angliai Brightonból.19 éves kora óta folyamatos küzdelmet folytatott egy krónikus egészségügyi problémával. 2015-ben, miután összeomlott, vészesen lefogyott és hónapokig a stressz okozta pszichózison ment keresztül, elég pénzt gyűjtött össze ahhoz, hogy felkeressen egy brüsszeli specialistát, aki széles körű vizsgálatokat végzett, és végül Lyme-kórt diagnosztizált nála...

 

Néhány elérhetőség, ha úgy érzed, bajban vagy – akár te, akár egy hozzád közelálló.

 

Szorongás és depresszió a zenészvilágban – inspiráció vagy hátráltató tényező?

mentális probléma, öngyilkosság, depresszió

 

 

Szólj hozzá!


A kaliforniai Ugly Kid Joe lép fel a Budapest Open Road feszten

A kaliforniai Ugly Kid Joe lép fel a Budapest Open Road...

Az amerikai Ugly Kid Joe 5 év után tér vissza Magyarországra, pontosabban a Budapest Open Road Days fesztiválra, a Műegyetem rakpartra. A zenekar az...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Először koncertezik Magyarországon a Take That

Európai turnéjuk alkalmával a This Life című, novemberben megjelenő vadiúj albumukat a magyar közönségnek is bemutatják. A jelenleg trió felállásban tevékenykedő együttes – Anglia egyik legnépszerűbb fiúcsapata – több mint harmincéves pályafutása során először jön hozzánk, 2024. július 3-án friss lendülettel veszik be...

Zsiráfok, tornyok, Buli színpad, Kyle Minogue – így változik meg idén a Sziget

Sam Smith, Liam Gallagher, Halsey, Martin Garrix, Fred again, Skrillex, Stormzy, Fisher, Tom Odell, Louis Tomlinson – és a tegnap bejelentett Kyle Minogue – ez lesz az idei Sziget sztársora, és lesz pár változás is a Sziget struktúrájában.

Nem az a tipikus sztár, de milliók rajonganak érte – és most Magyarországra jön

Donny Benét, az ausztrál synth-funk zenész kopaszodó fejével, hódító bajuszával és fehér zakójával 2011 óta tartja lázban a világot Prágától Portlandig. Most a budapesti közönség is megismerheti Mr. Experience-t magát és új lemezét, az Infinite Desires-t július 11-én, az Akvárium Klubban.
Új koncertek