Menopauza 1170x180

Zsolnay Piknik, gördeszkás kiállítás, fényfesztivál – pezseg az élet Pécsett

2024/05/31  ·   Zenei hír   ·  koncert.hu, MTI

Ingyenes szabadtéri program várja az érdeklődőket az idei Zsolnay Pikniken a pécsi Zsolnay Kulturális Negyedben június 1-jén és 2-án, a fényfeszt július 4. és 7. között lesz, az Utcára fel! elnevezésű fesztivál pedig egészen szeptemberig tart.

Fotó: Zsolnay Fényfesztivál

 A pécsi kultnegyed parkjában a látogatók idén is piknikpokrócokon üldögélve élvezhetik a művészeti programokat, közben pedig gasztronómiai csemegéket kóstolhatnak. A rendezvényen fellép

  • Malek Andrea Máté Péter-, Artisjus- és Emerton-díjas énekesnő-színésznő Soulistic formációjával, amely a jazzt és latin stílust ötvözi a magyar népzenével.

  • Az Ex Auro flamenco-világzenei fúziós projekt a tánc, a zongora és az ének közötti interakcióra épül Jorge Quesada (zongora), Keck Mária (ének, tánc) és Böröcz Petra flamenco táncművész előadásában.

  • A Hiphop Boyz dalai a 30-as évek francia swing stílusával keverve csendülnek fel a Creme de la pop koncertjén,

  • míg a Merry Go Round Duo igényes lounge zenét játszik örökzöldekkel és mai slágerekkel.

  • A Marcello and The Flaming Boppers koncertje a rock'n'roll életérzést adja át az 1950-es, '60-as évek legnagyobb slágerein keresztül,

  • a Blue Canarro Group pedig a szerelemről dalol latin, bossanova stílusban.


Slágerlista válltöméssel címmel lesz hallható Botos Éva színművész zenés stand up műsora, amely során a 1980-as, '90-es évek retro slágereivel és a hozzájuk kapcsolódó vicces történetekkel idézi fel az X generáció tévedésekkel teli kamaszkorát - írták.
   
A belépődíjas programok között június 1-jén Feleségek és szeretők címmel zenés színházi estet tart Szűcs Gabi énekesnő és Schell Judit színművész, valamint a Szűcs Gabi Quintet. Június 2-án Horgas Eszter, Falusi Mariann és a ClassJazz Band koncertje olyan művészekről szól, akik megváltoztatták a világot, köztük Freddie Mercury, John Lennon és Madonna.

A rendezvény részleteiről további információk itt.

Fotó: Zsolnay Piknik

Hiphop és gördeszkás bemutatókkal, szakmai workshopokkal, előadásokkal, street art és gördeszka-kiállításokkal, tárlatvezetésekkel várják a látogatókat a május 24. és szeptember 22. között zajló Utcára fel! elnevezésű fesztiválon Pécsen.

A rendezvény egyik kiemelkedő tárlata a Pécsi Galériában május 24-től szeptember 15-ig látogatható Art of skate - a gördeszka Kaliforniától Pécsig című kiállítás, amely a gördeszkázás történetét és művészetét mutatja be az első próbálkozásoktól egészen addig, amíg olimpiai sportággá nem vált 2021-ben. A tárlat mintegy 150 művészi alkotással készült gördeszkát, a gördeszkás életérzés relikviáit, a hozzá kapcsolódó divatot és művészeti alkotásokat, fotókat és kulturális jelenségeket mutat be.

A kiállított deszkák között található AC/DC és Vasarely ihletésű is, valamint láthatók lesznek Keith Haring amerikai pop-art és graffiti művész tribut deszkái is. A híres New York-i graffitiművész, Lady Pink, Kenny Scharf, Andy Warhol és Cleon Peterson is játékos formában mutatkoznak be ezeken a felületeken, de a tárlaton szerepel az első gördeszka prototípusa, a tokiói olimpia amerikai gördeszkás versenymeze és az idei párizsi olimpia gördeszkafutamának érmei. A fotók között az első amerikai street art fotós, Martha Cooper képei is szerepelnek.

A kiállítás - a teljesség igénye nélkül - a kortárs magyar gördeszkás kultúra és művészet néhány meghatározó alakját és társulását is bemutatja, kitekint a deszkázás magyarországi történetére is.
  
A fesztiválról és a kiállításról további részletek a www.pecsigaleriak.hu címen olvashatók.

Fotó: Pécsi Galéria

Harminc helyszínen kínál programokat városszerte az idén július 4. és 7. között immár nyolcadik alkalommal zajló pécsi Zsolnay Fényfesztivál. A rendezvény legnagyobb attrakciójának számító nemzetközi fényfestő verseny témája ezúttal a Rubik-féle bűvös kocka lesz.

A Pécs belvárosát behálózó Fény Útja "betétrendezvény" 19 állomásos útvonala a belváros ikonikus épületeit érinti, a Kodály Központ hangversenytermét és a pécsi kulturális negyedet is. A Fény Útján a látogató és a mesterséges intelligencia is szerepet kaphat egy kiállítótér fénnyel való átformálásában, egy másik alkotás pedig a kiterjesztett valóságon keresztül vizsgálja a tűz mint ősi elem jelenkori szerepét.

A Kodály Központ hangversenytermében több száz vörösen izzó óriás lézernyaláb koreografált mozgását csodálhatják meg a látogatók, a belváros legnagyobb bevásárlóközpontjában 100 négyzetméteres LED falon az élet eredetének története formálódik át virtuális fantáziavilággá, míg a Kodály Központtal szomszédos Balokány Liget elvarázsolt fényerdővé változik.

A fesztivál nemcsak esti fényalkotásokkal várja az érdeklődőket, hiszen világosban színes utcaszínházi és újcirkuszi produkciókkal szórakoztatják a pécsieket és a turistákat: argentin, ausztrál, katalán, izraeli, cseh és magyar előadóművészek, artisták és zsonglőrök gondoskodnak a napközbeni programokról.

A fesztivál programjai és a Fény Útja köztereken bemutatott látványosságai ingyenesen látogathatók, míg a zárt terekben lévők egy - júniusig tavalyi áron beszerezhető - karszalag megvásárlásával tekinthetők meg.

További infók a fenyfesztival.hu-n olvashatók.

Zsolnay Piknik, street art, gördeszka, Pécs

 

 

Szólj hozzá!


Rippl-Rónai Párizsban, avagy hogy kerül a Danubia Zenekar a Nemzeti Galériába?

Rippl-Rónai Párizsban, avagy hogy kerül a Danubia...

Zenei-képzőművészeti sorozat indult a Zene ünnepén a Magyar Nemzeti Galériában a Danubia Zenekar közreműködésével, melynek keretén belül...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Egy estényi Franciaország a Szegedi Szabadtéri Játékokon: Nouvelle Vague

Idén sem marad világsztár fellépő nélkül az igényes könnyűzene fellegvára, az Újszegedi Szabadtéri Színpad. A Szajna-parti éjszakák hangulata költözik a Tisza mellé egy estére, a Szegedi Szabadtéri 2024-es koncertprogramját megnyitó Nouvelle Vague-nak köszönhetően, június 19-én.

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Girls Just Wanna Have Fun: Cyndi Lauper búcsúturnéja Budapestet is érinti

Egy évtizednyi szünet után egy utolsó lendületet vesz Cyndi Lauper: a Girls Just Wanna Have Fun búcsúturné budapesti megállója 2025. február 19-én a Budapest Arénában lesz.

Visszatér a Pantera Budapestre

A legendás heavy metál banda bejelentette 2025 eleji európai turnéját, amely január 21-én kezdődik Helsinkiben, majd folytatódik többek között Stockholmban, Amszterdamban, Berlinben, Párizsban, Budapesten február 3-án lépnek fel az Arénában.
Új koncertek