Neoton 1000
Szombathely 2020. márc. 27. (19:00)

7. Verdi: Rigoletto "Agora"


7. Verdi: Rigoletto

Verdi: Rigoletto

Opera három felvonásban

Közreműködnek:
a Magyar Állami Operaház énekművészei
Magyar Állami Operaház kórusának férfikara

Savaria Szimfonikus Zenekar

Rendező: Frigyesi Tibor

Vezényel: Madaras Gergely


Szereposztás:

Herceg: Fekete Attila 
Rigoletto: Fokanov Anatolij
Gilda: Miklósa Erika
Sparafucile: Szvétek László
Maddalena: Fodor Bernadett
Ceprano grófné + Giovanna + Apród: Simon Kriszta
Monterone: Egri Sándor
Marullo: Rezsnyák Róbert
Borsa: Kiss Péter 
Ceprano gróf + Porkoláb: Szüle Tamás

Verdi: Rigoletto

Giuseppe Verdi (1813-1901) Rigoletto című háromfelvonásos operájának szövegét Victor Hugo „A király mulat” című drámája alapján Francesco Maria Piave írta. Az eredeti dráma komoly társadalomkritikát fogalmazott meg az uralkodó osztállyal és az őket kiszolgálókkal szemben, emiatt nem lett igazán sikeres. Piave felismerte, hogy a dráma eszmei mondanivalója szinte teljes egészében megegyezik Verdi társadalmi hitvallásával, így elkészítette Verdi első igazán sikeres, a világhírt meghozó operájának szövegkönyvét.

Verdi a 19. századi opera Wagnerrel egyenértékű vezéralakja; az olasz zene világviszonylatban egyik leghíresebb képviselője. Művészetének fejlődése a korai 19. század jelentős olasz mestereinek – Rossini, Bellini, Donizetti – művészetéből ágazott ki, áttörte korának bel canto kliséit, és a zenedráma szolgálatába állította az éneket. Korabeli kritikusai éppen emiatt zenéjét gyakran nyersnek, csiszolatlannak minősítették. Hatása óriási: a századforduló olasz operaszerző-nemzedékére (Puccinire és kortársaira) gyakorolt közvetlen befolyásán túl közvetve (Wagnerhez hasonlóan) erősen hatott az opera 20. századi fejlődésére is. Műveit ma is nagy sikerrel játsszák világszerte, és néhány részletük igazi slágerré vált.

 
  Amennyiben szeretnéd adminisztrálni ezt a tételt kattints ide.

 

Szólj hozzá!


Mérlegelik a lehetőségeiket a júliusi fesztiválok – egyelőre úgy tűnik, kivárnak

Mérlegelik a lehetőségeiket a júliusi fesztiválok...

A csütörtöki kormányinfón elhangzott, hogy előreláthatóan június-júliusra várható a járvány tetőzése. Azt már összeszedtük, hogy az...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Jó hír: az első tesztje negatív a Rammstein frontemberének

Tegnap számoltunk be arról – magyar és külföldi lapértesülésekre hivatkozva –, hogy Till Lindemann koronavírusos, és karanténban van egy berlini kórház intenzív osztályán. Ebből mára már csak a második bizonyult igaznak, de az is elmúlt...

Dua Lipa teljes új anyaga kiszivárgott a netre

Miután a korong teljes anyaga kiszivárgott a netre, egy héttel korábban kiadta Future Nostalgia című új albumát Dua Lipa.
Koncert.hu már a mobilodon is!
Koncert.hu Android alkalmazás Koncert.hu iPhone alkalmazás
Új koncertek