Szombathely 2020. márc. 27. (19:00)

7. Verdi: Rigoletto "Agora"


7. Verdi: Rigoletto

Verdi: Rigoletto

Opera három felvonásban

Közreműködnek:
a Magyar Állami Operaház énekművészei
Magyar Állami Operaház kórusának férfikara

Savaria Szimfonikus Zenekar

Rendező: Frigyesi Tibor

Vezényel: Madaras Gergely


Szereposztás:

Herceg: Fekete Attila 
Rigoletto: Fokanov Anatolij
Gilda: Miklósa Erika
Sparafucile: Szvétek László
Maddalena: Fodor Bernadett
Ceprano grófné + Giovanna + Apród: Simon Kriszta
Monterone: Egri Sándor
Marullo: Rezsnyák Róbert
Borsa: Kiss Péter 
Ceprano gróf + Porkoláb: Szüle Tamás

Verdi: Rigoletto

Giuseppe Verdi (1813-1901) Rigoletto című háromfelvonásos operájának szövegét Victor Hugo „A király mulat” című drámája alapján Francesco Maria Piave írta. Az eredeti dráma komoly társadalomkritikát fogalmazott meg az uralkodó osztállyal és az őket kiszolgálókkal szemben, emiatt nem lett igazán sikeres. Piave felismerte, hogy a dráma eszmei mondanivalója szinte teljes egészében megegyezik Verdi társadalmi hitvallásával, így elkészítette Verdi első igazán sikeres, a világhírt meghozó operájának szövegkönyvét.

Verdi a 19. századi opera Wagnerrel egyenértékű vezéralakja; az olasz zene világviszonylatban egyik leghíresebb képviselője. Művészetének fejlődése a korai 19. század jelentős olasz mestereinek – Rossini, Bellini, Donizetti – művészetéből ágazott ki, áttörte korának bel canto kliséit, és a zenedráma szolgálatába állította az éneket. Korabeli kritikusai éppen emiatt zenéjét gyakran nyersnek, csiszolatlannak minősítették. Hatása óriási: a századforduló olasz operaszerző-nemzedékére (Puccinire és kortársaira) gyakorolt közvetlen befolyásán túl közvetve (Wagnerhez hasonlóan) erősen hatott az opera 20. századi fejlődésére is. Műveit ma is nagy sikerrel játsszák világszerte, és néhány részletük igazi slágerré vált.

 
  Amennyiben szeretnéd adminisztrálni ezt a tételt kattints ide.

 

Szólj hozzá!


Finoman szólva: furcsa évadot zárnak a szabadtéri koncerthelyszínek

Finoman szólva: furcsa évadot zárnak a szabadtéri...

A járvány sújtotta idei évadot rengeteg újratervezés jellemezte. Jövő héten zárja szokatlan szezonját a Budapest Park, a Kobuci kert október...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Ő még csak most 18: így hallatja a hangját a Z generáció

Még csak 18 éves, de máris fényes jövőt jósolnak neki a zeneiparban, a közösségi oldalakon népszerű a fiatalok körében, de már a New York Times is megemlítette őt a legutóbbi Z generációs összesítő anyagában. Ő Karin Ann, feltörekvő szlovák énekesnő, vizuális előadó, akinek most jelent meg a debütáló dala "3AM"...

A hétvégén mégis megtartják a Balaton Napját

Tavasszal elmaradt a Balaton Napja, de a szervezők nem mondtak le arról, hogy a főszezonon kívül eső időszakot, jelesül most az őszt népszerűsítsék a magyar tengernél: a rendezvényt idén szeptember 26-án, szombaton tartják kilenc tóparti településen.
Koncert.hu már a mobilodon is!
Koncert.hu Android alkalmazás Koncert.hu iPhone alkalmazás
Új koncertek