Budapest 2023. Dec. 18. (19:45)

Barokk koncert: Scarlatti, Hasse, Telemann, Pisendel, Händel


Barokk koncert: Scarlatti, Hasse, Telemann, Pisendel, Händel

Barokk kuriózumok, felfedezésre váró szerzők, nagy hősök, frappáns tételek, ária, versenymű és persze barokk gesztika – fél tucat zenei ritkaság szólal meg a BFZ karácsony előtti régizenei koncertjén.

Műsor:

FRANCESCO SCARLATTI – CHARLES AVISON: F-DÚR CONCERTO, S. 1187, NO. 3

JOHANN ADOLF HASSE: „SE MAI TURBO IL TUO RIPOSO” („HA MEGZAVARNÁM NYUGALMADAT”) – ÁRIA A CLEOFIDE CÍMŰ OPERÁBÓL

GEORG PHILIPP TELEMANNBIO: F-DÚR CONCERTO BLOCKFLÖTÉRE ÉS FAGOTTRA, TWV 52:F1

SZÜNET

JOHANN GEORG PISENDEL: G-MOLL HEGEDŰVERSENY, JUNP I.1

JOHANN ADOLF HASSE: G-MOLL SINFONIA, OP. 5, NO. 6

GEORG FRIEDRICH HÄNDELBIO: IL DELIRIO AMOROSO (SZERELMI ÖNKÍVÜLET) – KANTÁTA, HWV 99

 

Barokk kuriózumok, felfedezésre váró szerzők, nagy hősök, frappáns tételek, ária, versenymű és persze barokk gesztika – fél tucat zenei ritkaság szólal meg a BFZ karácsony előtti régizenei koncertjén. Az együttes és a hegedűverseny élén ezúttal a The Times által „a barokk hegedű felülmúlhatatlan brit dicsőségének” nevezett Rachel Podger áll, az opera- és kantátarészletek Rowan Pierce előadásában szólalnak meg. Az ifjú szoprán hangját a BBC Music Magazine kritikusa a tiszta, erős, rugalmas, szikrázó és meleg jelzőkkel illette. Az elmaradhatatlan látványért ezúttal is a barokk mozdulatok egyik legelismertebb szakértője, Sigrid T’Hooft felel. Műsoron a Scarlatti család elfelejtett tagja, az operaszerző Hasse, a termékeny Telemann, a hegedűvirtuóz Pisendel és a már életében világhírű Händel.

Az 1740-ben megjelent, Alessandro Scarlattinak tulajdonított hat concerto valójában Charles Avison hangszerelése. A darabok alapjául szolgáló szonátákból négyet Alessandro, kettőt – köztük az elhangzó F-dúrt – a feledés homályába merült öccse, Francesco komponált. A mű egy-két perces tételekben járja be az érzelmi skálát az ünnepélyességtől a gyászon át a játékosságig.

Az ötvenhat operát jegyző Hasse 1731-ben dolgozta fel Nagy Sándor és az indiai király, Porus csatározásának történetét. A nagyszabású háromfelvonásos opera címszereplője, Cleophis egy fiktív szerelmi szál hősnője, őt az ősbemutatón Hasse felesége alakította. Áriája („Ha megzavarnám nyugalmadat”) Porus, a féltékeny férj megnyugtatásáról szól.

Telemann nagyszerű blockflötejátékos volt, így a hangszerre írt művei különösen személyes hangvételűek. A fagottszólóval kiegészülő négytételes F-dúr concerto nagyon kifejező zene. A szerelmes nyitótétel után ragyogó gyors, drámai lassú és virtuóz zárótétel következik, mindvégig egyenrangú szólistákkal.

Vivaldi tanítványa és Telemann barátja volt, Hasse drezdai zenekarában játszott, és a kor meghatározó hegedűsévé nőtte ki magát. Johann Georg Pisendel közel harminc évig komponált Drezda számára, ma mégis alig ismerjük műveit. A g-moll hegedűverseny elegáns, de fájdalmas lassú nyitánnyal indul, amelyet futkározva játszó és kimért udvari táncot lejtő jelenetek, majd virtuózan díszített finálé követ.

Hasse hat zenekari műből álló sorozatának háromtételes záródarabja nem több kilenc percnél, mégis mennyi minden belefér! Lendületes és meglepően barátságos viharzene a nyitótételben, tökéletes sétálózene (andante sempre) a gazdagon díszített lassúban és izgalmas kontrasztok a perpetuum mobile jellegű, hatásos unisonóval záruló fináléban.

Mikor Rómában betiltották az operajátszást, Händel világi kantátákat írt. A Szerelmi önkívület című darab, ami kezdő szavai alapján „Da quel giorno fatale” („Ama végzetes naptól fogva”) néven is ismert, egy viszonzatlan szerelem Orfeusz-legendára utaló történetét beszéli el. Ezúttal a lány megy a szeretett férfi után az alvilágba, ám ott is elutasításra talál. Händel a gyönyörű énekszólam mellett kiemelkedő oboa-, hegedű-, cselló- és blockflöteszólókat komponált a darabba.

 
  Amennyiben szeretnéd adminisztrálni ezt a tételt kattints ide.

 

Szólj hozzá!


A Bujtor István Filmfesztivál is elköltözik

A Bujtor István Filmfesztivál is elköltözik

A héten ez már a második költözködős-fesztiválos hírünk, a másik a cikk végén. Másfél évtized után Balatonszemesről Keszthelyre teszi át...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Loreena McKennitt ismét elhozza Budapestre a kelta zene varázslatos világát

A többszörösen díjazott kanadai énekesnő és dalszerző – 2004-ben megkapta a Kanada Rendjét, és 2013-ban Franciaország Nemzeti Művészetek és Levéltárak Lovagja lett – 2024-ben 24 állomásos tavaszi európai turnéja keretén belül Budapestre is ellátogat, március 24-én érkezik az MVM Dome-ba.

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Az Oasis debütáló lemezét hozza el Liam Gallagher a Szigetre

Újabb fellépőket jelentett be a Sziget. A most közzétett majd' 50 előadó között szerepel Liam Gallagher, generációjának egyik legsokszínűbb és legsikeresebb előadója, az idénre új albumot is ígérő Halsey, a 8 Grammy-t birtokló Skrillex, a 21. század egyik legkiemelkedőbb pop’n’soul énekesnője, Janelle Monáe, az idei Brit...

Kalóztól kongáig: öt jó koncert a közelgő Budapest Ritmo fesztiválon

A Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek keretében megvalósuló Budapest Ritmo idén is igazi zene csemegékkel szolgál. A már bemutatott fellépőkön kívül – link a cikk végén – további ajánlatokat teszünk régi/új izgalmas előadók felfedezésére.
Új koncertek