Tihany 2021. júl. 26. (20:30)

Bruno Cocset -Emmanual Jacques: Violoncellisti stravaganti


Bruno Cocset -Emmanual Jacques: Violoncellisti stravaganti

Francesco Geminiani

Csellószonáták a 6 cello sonates (Op. V) c. gyűjteményből

Jean Baptiste Barrière

Szonáták a "Négy könyvből": Szonáták csellóra és basso continuora

 

Francesco Geminiani és Jean Baptiste Barrière: e két zeneszerző különösen kedves a 18. századi repertoár iránt érdeklődő csellisták szívének.

Geminiani virtuóz hegedűművész és szeszélyes karmester, aki Londonban próbálja megtalálni a szerencséjét. Händellel játszik mielőtt illegális festménykereskedelem miatt börtönbe kerül... Ír pártfogójának köszönhetően végül megmenekül, s kora nagy zenészeinek sokaságával hozza össze a sors. Párizsban és Amsterdamban kiadott csellóra írt zenéje - mintegy tükre életének - egy temperamentumos embert állít elénk, aki folyvást olyasmit akar mondani, aminek a közléséhez a hangszer önmagában nem is elegendő. Sajátos nyelvezetéből rendkívüli narratív erő árad...

A bordeaux-i származású Jean Baptiste Barrière csellistaként kezdte pályafutását a Királyi Zeneakadémián. Ez az intézmény lett később a Párizsi Opera. Életéről annyit tudunk, hogy hangszerének virtuóza volt, legalább egyszer olaszországi utat tett, hogy ottani csellómesterektől tanuljon, és hogy a párizsi koncertjeit igen nagy érdeklődés kísérte.

A csellóra és a basso continuora írt szonátáinak négy könyve, amelyet a 18. század első felében jelentetett meg igen változatos zenei anyag: "ízletes" keveréke az olasz és a francia stílusnak.

Az a tény, hogy Barrière viola da gambán is játszott, még gazdagabbá teszi zenéjét. Az érzelmek széles palettáját tárja elénk, megcsillan a humor, ragyogó ékesszólással, mesterien flörtölve az extravaganciával ...

 
  Amennyiben szeretnéd adminisztrálni ezt a tételt kattints ide.

 

Szólj hozzá!


Kastélyházibuli újratöltve!

Kastélyházibuli újratöltve!

Újból megrendezik a baráti zenekarok összefogásából született La Boumot – akit érdekel, tavaly milyen volt, a HBO Go kínálatában megnézheti.
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Kell valami, amibe kapaszkodhatunk – egy különleges koncerttel emlékezik az AWS Siklósi Örsre

Az AWS tagjai több mint 30 zenészbarát társaságában emlékkoncerttel búcsúznak Siklósi Örs énekes-dalszerzőtől a Budapest Parkban szeptember 5-én. A koncert profitját jótékony célokra ajánlják fel.

A Tankcsapda klasszikusa az idei Campus Fesztivál himnusza

A „Campus edition - Éld meg a pillanatot!" címre keresztelt szerzemény nem ismeretlen a zenekedvelők számára, ugyanis az alapja a Tankcsapda 'Ülj le mellém' című dala.

87 ezren fesztiváloztak a Campuson

A fesztivál nyitását nagy várakozás előzte meg mindenki részéről: a koronavírus-járvány miatt két éve nem volt nagy nyári fesztivál Magyarországon, idén a Campus volt az első, amelyet négy teljes értékű nappal szerveztek meg Debrecenben. Az eseményen a szervezők közlése szerint 87 ezren vettek részt.

Korda György is az EFOTT-on landol

A zenei szakma hazai krémje (pl. Halott Pénz, Wellhello, Follow The Flow, Bagossy Brothers Company) és a külföldi headlinerek (Scooter, Flo Rida) mellett a retró nagyágyúi is fellépnek az idei EFOTT-on.
Koncert.hu már a mobilodon is!
Koncert.hu Android alkalmazás Koncert.hu iPhone alkalmazás
Új koncertek