Tihany 2021. júl. 26. (20:30)

Bruno Cocset -Emmanual Jacques: Violoncellisti stravaganti


Bruno Cocset -Emmanual Jacques: Violoncellisti stravaganti

Francesco Geminiani

Csellószonáták a 6 cello sonates (Op. V) c. gyűjteményből

Jean Baptiste Barrière

Szonáták a "Négy könyvből": Szonáták csellóra és basso continuora

 

Francesco Geminiani és Jean Baptiste Barrière: e két zeneszerző különösen kedves a 18. századi repertoár iránt érdeklődő csellisták szívének.

Geminiani virtuóz hegedűművész és szeszélyes karmester, aki Londonban próbálja megtalálni a szerencséjét. Händellel játszik mielőtt illegális festménykereskedelem miatt börtönbe kerül... Ír pártfogójának köszönhetően végül megmenekül, s kora nagy zenészeinek sokaságával hozza össze a sors. Párizsban és Amsterdamban kiadott csellóra írt zenéje - mintegy tükre életének - egy temperamentumos embert állít elénk, aki folyvást olyasmit akar mondani, aminek a közléséhez a hangszer önmagában nem is elegendő. Sajátos nyelvezetéből rendkívüli narratív erő árad...

A bordeaux-i származású Jean Baptiste Barrière csellistaként kezdte pályafutását a Királyi Zeneakadémián. Ez az intézmény lett később a Párizsi Opera. Életéről annyit tudunk, hogy hangszerének virtuóza volt, legalább egyszer olaszországi utat tett, hogy ottani csellómesterektől tanuljon, és hogy a párizsi koncertjeit igen nagy érdeklődés kísérte.

A csellóra és a basso continuora írt szonátáinak négy könyve, amelyet a 18. század első felében jelentetett meg igen változatos zenei anyag: "ízletes" keveréke az olasz és a francia stílusnak.

Az a tény, hogy Barrière viola da gambán is játszott, még gazdagabbá teszi zenéjét. Az érzelmek széles palettáját tárja elénk, megcsillan a humor, ragyogó ékesszólással, mesterien flörtölve az extravaganciával ...

 
  Amennyiben szeretnéd adminisztrálni ezt a tételt kattints ide.

 

Szólj hozzá!


A Szigeten már négyszer is fellépett a boroshordósokkal, most a Müpába jön!

A Szigeten már négyszer is fellépett a...

Enzo Avitabile emlékezetes koncerteket adott a Szigeten, már négyszer is, de koncertteremben itthon most hallhatjuk először – természetesen legfőbb...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Hét év után a OneRepublic visszatér Budapestre

2015-ben a OneRepublic telt házas koncertet adott a Budapest Arénában, amely emlékezetes maradt a rajongók számára, és tucatnyi lelkes kritikát is begyűjtött. 2022. május 13-án újratöltik az élményt.

Ábel végül előkerült? Fishing on Orfű – a tökéletes nyárzáró fesztivál

Normál körülmények között nyárindító lett volna, akkor a helyére telepítettek egy MiniFishinget, az "igazit" meg áttolták a biztonságosabb augusztusi időpontra. Ha júniusban lett volna a Fishing on Orfű, nem fagyunk meg, így viszont a vártnál sokkal ütősebben sikerült lezárni a 2021-es nyarat.

Megérkezett a Szuperkoncert hivatalos aftermovie-ja

Azok számára, akiknek nem volt lehetősége a helyszínen tombolni vagy azoknak, akik szeretnék felidézni a koncert legjobb pillanatait: megérkezett az esemény hivatalos aftermovie-ja.

A chicagói punkok Budapesten: jön a Rise Against a Parkba!

A hazai közönségnek is bemutatja új albumát a Rise Against – az 1999-ben alakult, komoly társadalmi felelősséget vállaló chicagói punk-rock zenekar június 14-én ad koncertet a Budapest Parkban.
Új koncertek